brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Te licht bevonden

De hoofdredacteur van Trouw vindt het moedig van chef sport Henk Hoijtink het gesprek met Robin van Persie - Hoijtink noemt het steeds een 'gesprekje' - te publiceren, zodat nu hem ook de maat genomen kan worden (Brief van de hoofdredactie, 5 juli).

Ik vind het eerder getuigen van een gebrek aan inzicht, zoals ook het hele interview, dat niet zal bijdragen aan het afnemen van de duidelijk aanwezige onzekerheid bij de aanvoerder van Oranje, daarvan getuigt.

Inderdaad, gewogen en te licht bevonden. Jammer, want ik bewonderde Henk Hoijtink, en niet alleen om zijn taalgebruik. Het vervelende is dat ik hem niet meer onbevooroordeeld kan lezen en dat een stukje aantrekkelijkheid van Trouw voor mij verloren is gegaan.

Henk Over de Linden Weesp

Narcistisch mens

In de Tien Geboden (de Verdieping, 5 juli) etaleert René van der Gijp een bonte en in mijn ogen niet al te fraaie zienswijze op het leven in het algemeen en op het zijne in het bijzonder. Hij is nogal ingenomen met zichzelf en etaleert zijn leegheid, zijn egoïsme (of moet ik zeggen egocentrisme?) en zijn maatschappelijke onaangepastheid. Of het nu gaat over zijn relaties die hij grofweg op afstand houdt, zijn kinderen die om zijnentwil geen vriendjes mogen meenemen, of zijn ouders voor wie hij nauwelijks respect kan opbrengen: het gaat in alle gevallen om Van der Gijp. Als zijn moeder hem probeert te betrekken bij haar naderende afscheid, wordt dat schandelijk afgedaan met "Wat kan mij dat nou verpleuren".

In de Tien Geboden wordt bevestigd wat velen reeds in Van der Gijp vermoedden: hier spreekt een dóór en dóór narcistisch mens.

Niek van der Hoest Ermelo

Wat een leegte

Toegegeven, ik ben een zeur waar het gaat om zogenaamde Bekende Nederlanders. We pompen steeds dezelfde namen en gezichten rond en de relatie tussen reputatie en prestatie is vaak ver te zoeken.

Maar ik schrok echt van de keuze om René van der Gijp aan het woord te laten in de rubriek de Tien Geboden. Wat een lucht en leegte. Neem alsjeblieft de volgende keer een verpleegkundige die uit de nachtdienst komt, of iemand bij jeugdzorg die een heftige beslissing heeft moeten nemen, een vrijwilliger in een hospice, een mantelzorger, een net geslaagde leerling of een uitgeprocedeerde asielzoeker. Maar bespaar ons deze visieloze kijk op het leven.

Willem de Vos Ede

Zwarte Piet

Van de intocht van Sinterklaas het afgelopen jaar is één beeld op mijn netvlies gebleven. Een (bijna) zwart jongetje met zwarte-pietmuts en vlaggetje, met zijn moeder helemaal vooraan. Hij riep heel hard, met de oe w, die wij leerden bij Engels: "Zoewarte Piet, Zoewarte Piet!", om een handje en wat snoep, en dat kreeg hij. Ik dacht: waar hébben wij het over?

Hetty de Bondt Zeewolde

Slimme Piet

Dat de figuur van Zwarte Piet een vorm van racisme is en dat hij als dom wordt voorgesteld, zoals de rechtbank in Amsterdam zegt (Trouw, 4 juli), klopt niet. Dankzij het prachtig gemaakte Sinterklaas-journaal waarmee de laatste jaren onze kinderen zijn opgegroeid, hebben de Nederlandse kinderen een beeld gekregen van een Zwarte Piet dat totaal niet overeen komt met de argumenten die tegenstanders aanvoeren. Maar dit geldt ook voor het verleden. De traditionele sinterklaasliederen stammen al uit de negentiende eeuw. In geen enkel lied wordt Zwarte Piet als dom voorgesteld. Juist het tegenovergestelde: 'Alles ziet die slimme Piet, zich vergissen kan hij niet'.

Mar van der Veer Zierikzee

Eigen gebied

Mohammed Benzakour geeft een goed inzicht in de achtergrond van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten (Opinie, 5 juli). Hieruit blijkt wel dat, ondanks de evolutie, mensen nog steeds dicht bij de dieren staan. In dit licht zou je ook de situatie in Israël-Palestina kunnen zien. Het bezetten en koloniseren van andermans woongebied leidt onherroepelijk tot dodelijke steekpartijen. De oplossing: elk (bijen)volk zijn eigen bijenkorf/woongebied gunnen.

Lamkje Sminia Amstelveen

Moed

Wat een krachtige vrouw deze Trudy Dehue (Zomertijd, 5 juli). Het artikel is me uit het hart gegrepen. We zijn krachtiger dan we (vaak) denken. Moed en bemoediging, dat is wat kinderen/mensen nodig hebben. Moed om te begrijpen dat we allemaal verschillend zijn en uniek. Bemoediging om onze kwaliteiten en vaardigheden te ontplooien, ons te richten op het goede.

Marry Oostijen Genemuiden

Twee-een-twee

Geweldig! Trouw voegt in de zomer de twee katernen 'Tijd' en 'Letter & Geest'samen tot één (Zomertijd, 5 juli). En vervolgens zit in dat ene katern dan weer een (met veel gepriegel) uit te nemen tweede katern. Goed voor een glimlach.

Reinder de Boer Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden