brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Transparantie
De ministers Plasterk en Hennis besloten in november de Tweede Kamer niet te informeren dat hun eigen diensten 1,8 miljoen telefonische contacten verzamelden en deelden met de VS. Reden: staatsgeheim op grond van de Grondwet. De aanleiding om begin deze maand toch opening van zaken te geven is een rechtszaak, aangespannen door onder andere de vakbond van journalisten en de vereniging van strafrechtadvocaten, die opheldering willen over het uitwisselen van dataverkeer tussen landen. Vraag: hoe kan het dat een minister zich wel verplicht voelt een rechter van praktijken op de hoogte te stellen en niet de eigen Tweede Kamer? Geldt 'staatsgeheim' - als dat al van toepassing is - voor de rechtbank dan niet? Ik dacht dat de eerste verantwoordelijkheid voor volledige transparantie voor een minister bij de Kamer ligt.

Hans te Winkel Emmen

Boevink
Elke dag lees ik de stukjes van Wim Boevink. Ook vrijdag. Er staat echter een vergissing. Boevink schrijft over de hellingbaan van het Guggenheimmuseum in New York van architect Gehry. De New Yorkse vestiging is echter van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Frank Gehry is de architect van het Guggenheimmuseum in Bilbao. Guggenheim New York heeft wel een hellingbaan en lijkt op een slakkenhuis. Allebei zeker uitgesproken musea en alletwee uitgesproken architecten. Dus verwarring kan. Hopende nog veel leuke, indrukwekkende en ontroerende stukjes van Wim Boevink te mogen lezen.

Arno Gelderblom Rijswijk

Gevaarlijke Youskine
Zonder ook maar een van zijn romans gelezen te hebben meent Nuweira Youskine te weten dat Salmon Rushdie niet zo'n beste schrijver is (Religie & Filosofie, 13 februari). Hij zou zijn roem aan de fatwa te danken hebben. Helemaal mis dus. Vóór 'De Duivelsverzen' had hij al twee romans geschreven, Midnight's Children' en 'Shame'. Vooral het eerste boek veroorzaakte in Engeland een literaire sensatie. Nuweira heeft haar oordeel echter nodig om te bewijzen dat doodsbedreigingen eigenlijk alleen maar nuttig zijn voor degenen die ze treffen. Zo reduceert ze de terreur die sommige moslims menen te moeten uitoefenen tot een soort kattekwaad. Schandalig en gevaarlijk.

Tineke Hollenberg Vlijmen

Business kan verbinden
Bij het achtergondartikel over beleggers die zich terugtrekken uit Israël (13 februari ) stond als voorbeeld een foto van een 'tram naar de nederzettingen rond het bezette Oost-Jeruzalem'. In beeld waren uitsluitend orthodox-joodse passagiers. Een snapshot dat een prettig zwart-wit schema lijkt te bevestigen. In feite verbindt de tram het westen van Jeruzalem met het centrum van de stad en loopt dan via de Damascuspoort naar onder meer de grote Arabische gemeentes Shuafat, Beit Chanina en A-Sahel. Iedereen die de tram neemt kan zien dat de reizigers gemengd Joods en Palestijns zijn, net als het trampersoneel. De tram verbindt en wordt door beide bevolkingsgroepen gebruikt. Moeten Nederlandse beleggers aandelen in het trambedrijf weren? Is hier geen enkele twijfel mogelijk? Terwijl politiek verdeelt, kan business verbinden.

Daan Dijk Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden