Brieven

Democratische armoede
Wij vergapen ons aan de spannende en bikkelharde verkiezingsstrijd in de VS. Waarom? De geldverslindende campagnes zijn een betere zaak waardig. Want bij alle vrijheid van meningsuiting zijn er eigenlijk slechts twee presidentskandidaten, die hun oren laten hangen naar hun geldschieters. Een coalitieregering, zoals bij ons, kunnen zij nooit vormen. Dan zou er geen oppositie meer over zijn. Wat een armoede!

Jan Wedeven Groningen

Stuitende bezuiniging
De rijke kant van Nederland huilt tranen met tuiten over de hogere zorgpremie die ze vanaf 2014 moet betalen. Iets van de overvloed inleveren, de media staan er al dagen bol van. Opvallend weinig gaat het over de bezuinigingen die de allerarmsten treffen: op hulp voor de mensen in de derde wereld wordt wederom een miljard bezuinigd. In enkele jaren tijd is het bedrag dat Nederland over heeft voor de nooddruftigen ver weg gedaald van 5 miljard naar 3 miljard. De opmerking van PvdA-leider Diederik Samsom dat er nog voldoende overblijft is ronduit stuitend, maar hij komt ermee weg. Een andere constatering: zelfs Trouw heeft nauwelijks oog voor het meest trieste besluit van kabinet-Rutte ll.

Jan Brouwer de Koning Leiderdorp

Chopra charlatan
Eén blik op zijn gefotoshopte portret en de met diamanten ingelegde designbril zegt eigenlijk al genoeg: Deepack Chopra is een charlatan. Het bijgaande artikel bevestigt dat ook. We maken kennis met een zakkenvullende opportunist die handig met nietszeggende 'oosterse filosofie' strooit, in hapklare brokjes geserveerd voor de oppervlakkige televisieconsument. Met de juiste vrienden (Oprah) kan je daar blijkbaar heel erg veel geld mee verdienen.

Pieter Boddaert Leiden

Moderne manieren
Beatrijs Ritsema raadt de lezer die klaagt over te veel logés (Tijd, 3 november) aan om te zeggen dat hij het te druk te heeft of al vastzit aan andere afspraken. Ik denk dat dit soort leugentjes in de meeste gevallen wel als zodanig zullen worden onderkend. Waarom toch niet op een rustige manier doen weten dat men gewoon voor zichzelf wenst op te komen? Zal dat niet eerder gerespecteerd worden? En misschien zullen dan de betreffende familieleden of vrienden dan tot een wat gezonder inzicht kunnen komen.

Bas Ruitenberg Hoorn

Slaapproblemen
Midden in de nacht wakker worden en dan enkele uren wakker liggen (Gezondheid & Opvoeding, 2 november)? Een oplossing kan het bezoek aan een ostheopaat zijn. Een mogelijke oorzaak van het steeds op dezelfde tijd wakker worden, is het verstoorde evenwicht van de inwendige organen. In de nachtelijke uren gaan longen, maag, lever enz. achtereenvolgens overbodige stoffen opruimen wat energie vraagt, waardoor je steeds op dezelfde tijd wakker kunt worden. De ostheopaat brengt evenwicht in je lijf. Mijn longen kwamen weer in balans, ik werd niet meer gestoord door het 'opruimwerk' en slaap weer rustig.

Marijke Koch-Oudenhuijzen Weurt

Rost van Tonningen
Arjan Visser verdient een groot compliment voor de respectvolle en integere wijze waarop hij het bijzondere verhaal van Ebbe Rost van Tonningen tot de kern weet terug te brengen (Tien geboden, 3 november). Ik vind het verhaal van Rost van Tonningen indrukwekkend en moedig. Met name de eenzaamheid van een kind, dat ook nog de schuld bij zichzelf zoekt, raakte mij. De ambivalente positie van het kind is treffend verwoord. Enerzijds ouders hebben met afschuwelijke ideeën en daden, anderzijds wel willen houden van die ouders. Dank voor dit artikel dat aanzet tot nadenken over het vellen van oordelen.

Ali van Dijken-Vink Zwijndrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden