brieven

Staatsveiligheid

Zou het misschien verstandig zijn om niet alle mogelijk toegepaste scenario's en preventiemaatregelen van en tegen dit soort laffe aanslagen zo breed in de media na te bespreken? Met name de programma's met beroepsmatige deskundigen vormen immers een bron van informatie voor kwaadwillenden. En zoals we allang weten, zijn terroristen dat. En ook zij volgen de media. Dan past naar mijn mening gepaste openheid, zonder daarmee transparantie tekort te doen. Het gaat hier toch ook om onze staatsveiligheid, en daar behoort rekening mee te worden gehouden.

Herman Woltering Ouderkerk aan de Amstel

Verbondenheid

In Trouw van 22 maart stond een artikel over de oproep van Marokkaanse moskeeën om op Goede Vrijdag samen met de kerken te bidden. Om gezamenlijk een interreligieus gebedsmoment tegen het toenemende geweld in de wereld te organiseren. Deze oproep kan het begin zijn van het tegengaan van de dreigende polarisatie in Nederland, een aanzet tot onderlinge verbondenheid. De kerken in Nederland zouden niet alleen 'gematigd enthousiast' moeten zijn, maar van ganser harte deze oproep verwelkomen. Ik hoop dat Trouw ruim aandacht zal besteden aan de activiteiten die uit deze oproep voortkomen.

J. Vermaat Amersfoort

Krimpregio's

Ons kabinet spreekt met twee monden. Minister Blok roept aan de ene kant dat de krimpregio's hun eigen problemen moeten oplossen, maar aan de andere kant wordt er om de haverklap werkgelegenheid uit deze regio's weggehaald. Vorig jaar was tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken de klos, nu is het huis van bewaring De Karelskamp in Almelo aan de beurt. Op deze manier heeft het oosten niet veel aan ons Randstadkabinet. Ze komen een bezoekje brengen en roepen hoe erg het allemaal is. Ze vertrekken en zeggen vrolijk: los nu zelf je problemen maar netjes op.

Henk Sieben Rekken

Rekenregels

Na lezing van het stuk van Martin van Rooijen over de pensioenproblemen (Opinie, 19 maart) blijf ik zitten met twee vragen waarop ik graag een antwoord zou willen.

Ten eerste: waarom wordt de lage rekenrente gebruikt als maatstaf voor de dekkingsgraad van de pensioenfondsen in plaats van het veel hogere gemiddelde beleggingsrendement?

Ten tweede: waarom weigert de verantwoordelijke staatssecretaris om deze regels ter discussie te stellen, temeer omdat bij toepassing van de rekenregels van de andere Europese landen de dreiging van kortingen verdwijnt?

H. Godefroy Groningen

Nieuwe kalender

Er is al een hele lijst te maken van maatregelen, meestal voorgesteld door D66 of de huidige VVD, met het doel om vooral christenen te treffen. Ik stel voor om de toen mislukte experimenten van na de Franse revolutie nog eens over te doen. Nederland zou toch goede sier kunnen maken met een geheel nieuwe kalender ingedeeld in perioden van 10 dagen. Denk je eens in: geen herinneringen aan vroeger meer met al die zondagen.

G. Akkerman Westergeest

Oudere werknemer

Dank je wel, Frits van Buul (Opinie, 23 maart). Fijn dat je het opneemt voor de oudere werknemer. Op sollicitaties krijg ik geen reactie of een autoreply dat ik niet in het profiel pas. Dat neem ik natuurlijk niet serieus. We stevenen met het afschrijven van iedereen boven de 45 af op een economische ramp. Een maatschappij waar ik blijkbaar niet meer bij mag horen. Ik stel me meestal bescheiden op, maar ik ben ambitieus, pak dingen aan en maak ze af. Wie wil me hebben? En o ja, ik ben 52.

W. Los Randwijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden