brieven

Integratie

Sander Terphuis (Opinie, 10 december) betoogt dat de Nederlandse identiteit niet bestaat en dat integratie niet meer is dan het conformeren aan de regels van de rechtsstaat. Ik heb bij een dergelijke argumentatie twee bezwaren. Ten eerste is de Nederlandse identiteit een onderdeel van de westerse identiteit die veel substantiëler en abstracter is dan de door Terphuis genoemde lokale gebruiken en tradities. Dan praten we inderdaad over gelijkheid van man en vrouw, scheiding van kerk en staat en verbod op discriminatie. En dat zijn niet noodzakelijkerwijs mondiale waarden, zoals Terphuis suggereert. Dat zijn de waarden van de westerse civilisatie en niet de waarden van veel islamitische landen. Ten tweede is er een verschil tussen het noodgedwongen volgen van de wet en het openstaan voor en verinnerlijking van de waarden waaraan die wet uitdrukking geeft.

Jos Janssen Nunspeet

Donkere bril

Nelleke Noordervliet denkt dat moeder Aarde beter af is als de mensheid zou verdwijnen; en daar zijn we volgens Nelleke hard mee bezig (Opinie, 7 december). Moeder Aarde bestaat alleen omdat er mensen zijn die vanuit hun bewustzijn haar zo kunnen benoemen. Moeder Aarde is dus niet al of niet beter af als de mensheid uitsterft; ze zal daar niets van merken. Het is een menselijke ervaring die verdwijnt als de mens uitsterft. Het is een filosofisch en natuurkundig vraagstuk of de dingen 'bestaan', laat staan zin hebben, zonder bewustzijn; er is geen bewustzijn dat het zal weten. Nelleke heeft een donkere bril op, die we via de media gratis aangereikt krijgen. Nieuws is alles wat niet goed gaat. En dat is erg veel. Daar staat tegenover dat we oneindige nieuwsuitzendingen zouden kunnen vullen met alles wat wel goed gaat. Onze geestelijke evolutie is worstelen en zoeken naar een zinvol bestaan, naar essentie en waarde. Zonder dat doel kan ik mijn werk als schoolleider niet doen en kan ik mijn leerlingen niet op weg helpen.

Henk van Ommen Amersfoort

Koenders' geheugen

Bert Koenders heeft blijkbaar een slecht geheugen. Hij waarschuwde op een partijbijeenkomst dat de situatie in Libië gevaarlijker voor Europa is dan die in Syrië. Maar het uiteenvallen van Libië is de schuld van het Westen. Het Westen bracht Kadafi ten val, waardoor het land uiteenviel en de wapens onder de diverse strijdgroepen verdeeld werden en zelfs in Mali terechtkwamen. Nederland heeft zelfs met F-16's hieraan bijgedragen. De situatie in Syrië heeft te maken met de inval in Irak, en het verdrijven van Saddam. Ook hier heeft Nederland aan meegewerkt. Wapens van Sadam vielen zo in handen van de IS. Het Westen krijgt dus nu een koekje van eigen deeg.

Gerard Elkhuizen Ridderkerk

Brede scholen

Brede scholen zijn volgens Geert ten Dam, scheidend voorzitter van de Onderwijsraad, het beste om integratie te bevorderen (Trouw, 10 december). Maar nog niet zo lang geleden werden aparte scholen voor de verschillende niveaus samengevoegd ter bevordering van de sociale integratie. Echter, als alle kinderen naar één gebouw gaan, wil dat niet zeggen dat ze met elkaar zullen omgaan.

Wij hebben de ervaring dat de verschillende niveaus gewoon naast elkaar kunnen leven op school, zonder met elkaar in aanraking te komen. Hoe groter de school, hoe makkelijker het is 'soortgenoten' te vinden die dezelfde taal spreken en dezelfde interesses hebben. Groepsvorming wordt dan wel heel makkelijk. Ook zonder polarisatie.

Dan is er geen sprake meer van integratie en onderlinge positieve stimulans onder de scholieren. Afdelingen kunnen zich dan rustig weer afsplitsen om in een overzichtelijke kleinere school onderwijs te gaan geven.

W. Los Randwijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden