Brieven

Irritatie over Rosenthal
In het commentaar (Trouw, 19 april) is sprake van irritatie over de PVV die zich weer eens ongenuanceerd heeft uitgelaten, dit keer over president Gül van Turkije. Althans, dat zou je eigenlijk wensen. Want de irritatie betreft namelijk niet de PVV, maar minister Rosenthal die zich niet wil distantiëren van Wilders. En het gaat om irritatie, niet omdat de uitlatingen geen pas geven bij het ontvangen van een gast, maar omdat het onze economie benadeelt. Kortom een zeer selectieve irritatie, geheel gericht op onszelf. Je denkt al gauw: hoe zou het zijn als we niet in een crisis zouden verkeren? Vinden we het dan prima als de heer Wilders zich op zijn gebruikelijke afschuwelijke wijze uitlaat? Ik zou bij Trouw graag een meer principiële houding zien, los van economisch voor- of nadeel.

Joke Werner Bussum

Esther Hageman
Zondag gedenk ik Esther Hageman, de Trouw-journaliste die drie jaar geleden tijdens een fietstocht in de Verenigde Staten door een auto werd aangereden en stierf. Ik waardeerde haar onderwijsjournalistieke bijdragen zeer. Echt geraakt werd ik door haar bijdragen aan Naschrift. Als geen ander, en vaak op ontroerende wijze, wist zij de essentie van zomaar een mensenleven te schetsen. Een paar van haar Naschriften heb ik bewaard. Zondag brand ik een kaars voor haar.

Bernhard Wendt Sellingen

Ziel ter ziele
Wetenschapsfilosoof Herman de Regt draaft mij iets te ver door met het kennelijk onlangs onweerlegbaar geleverde wetenschappelijke bewijs tegen de onsterfelijke ziel (Trouw, 19 april). 'Aanvaarden dat het leven eindigt in niets' schrijft hij. En 'hoe te leven in een wereld zonder ziel?' Maar moet met het erkennen van de sterfelijkheid van de ziel van de enkele mens meteen Het Leven en De Wereld zielloos verklaard worden? De individuele ziel sterft dan wel met de individuele mens, maar het leven en de wereld én de ziel, die wij aan dat grotere geheel ontlenen en aan welks onmiskenbare ziel wij allen een stukje bijdragen, bestaan wel degelijk door, naar menselijke maatstaven zelfs schier onsterfelijk. Dus of de ziel nu wel of niet ter ziele is: leef, en denk niet alleen aan jezelf.

Ton van der Scheer Leiden

Leerkracht als specialist
In het commentaar over slecht functionerende leerkrachten schrijft Trouw (20 april): 'Stel dat de inspectie voor gezondheidszorg zou constateren dat in elk ziekenhuis wel een specialist werkt bij wie het ontbreekt aan de meest elementaire vaardigheden, wie zou dan genoegen nemen met het verweer dat de dokters allemaal zo hard werken en dat de overheid het erbij laat zitten?' Trouw legt hier impliciet de vinger op de zere plek: de vraag is of leraren wel de specialisten zijn die we moeten hebben in het onderwijs. Mij zou het als leerkracht enorm steunen als mijn werk gezien zou worden als een specialisme. Ik zou langdurig en grondig zijn opgeleid, ik zou ingehuurd worden door een opleiding en samen met mijn team een aanzienlijke mate van zeggenschap hebben over de pedagogische en didactische visie, de manier waarop het onderwijs het best georganiseerd kan worden en de inhoud van mijn lessen. Voor de kennis en kunde die ik lever ontvang ik een passend salaris.

Machtelijn Weijers (docent mbo) Zutphen

Geef juist wel pil bij ADHD
Een kind met slechte ogen geven we een bril, om de kwaliteit van leven beter te maken. Het werkt voor een kind met ADHD niet anders. We kunnen een pilletje geven. Dat geneest niet, maar het kan een betere kwaliteit van leven geven. Deze pilletjes moeten even zorgvuldig worden 'ingesteld' als een bril, om onnodig leed én gevolgschade te voorkomen. Volgens psychologe Laura Batstra (Trouw, 20 april) is er iets mis met de diagnose ADHD. En ze is van mening dat er te vaak én te snel naar de pillen wordt gegrepen. Kan zij dan uitleggen waarom we een kind met slechte ogen niet zonder bril naar school sturen? En waarom we bij dit kind niet voortdurend roepen dat het vooral heel erg goed zijn best moet doen? Komt dat toevallig omdat we weten dat er hier geen sprake is van onwil, maar van onmacht? En waarom gaat deze theorie dan wel op voor een kind met slechte ogen en gaat deze theorie niet op voor een kind met ADHD?

Suzan Otten-Pablos Coevorden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden