brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Eerst water

Groot nieuws voor sterrenkundigen (Trouw, 26 september): Genesis 1-6, de schepping van hemel en aarde.

In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de oervloed. Maar Gods geest zweefde over het water. God zei: Er moet licht komen, en er was licht.

God zag dat het goed was, en hij scheidde het licht van de duisternis, het licht noemde hij dag, de duisternis noemde hij nacht. Het werd avond en het werd morgen. De eerste dag.

Annelies Eijsink Zetten

Liever lui dan moe

Rotterdam hoopt erop dat wie liever lui dan moe is geen bijstand meer aanvraagt (Trouw, 26 september) en zo kan bezuinigen. Het vreemde eraan is dat als je WW krijgt, je veertig uur per week de tijd hebt om te solliciteren en te netwerken, maar in de bijstand niet. Blijkbaar gaan ze ervan uit dat een paar uur per week een sollicitatie doen voldoende is, maar ze denken niet aan hoger opgeleiden die ook tijdrovende activiteiten als netwerken ontplooien om aan werk te komen. En hoe leg je dat aan een ambtenaar uit als je weg wilt van je tegenprestatie?

Evert van Dijken Duiven

Nek omgedraaid?

Ik schrik van het verhaal van meester Mark (Trouw, 24 september). Ik ben verbijsterd door de reactie van leerkracht Dicky Brouwer (Opinie, 25 september). Hoe komt het leerkrachten in het basisonderwijs zó verstrikt zijn geraakt dat ze er de brui aan geven? Waar blijft het publieke debat hierover of halen we onze schouders op? Waar zijn de vitale leerkrachten die als professional vooral zelf bepalen wat goed is voor hun beroep? Nederland heeft het hoogste percentage bijzonder (onafhankelijk) onderwijs ter wereld. Waar zijn dan de stemmen van scholen die vanuit hun eigen grondslag en missie het primaire proces weer centraal durven te stellen? Wat heb ik morgen mijn Pabo studenten te melden die zich voorbereiden op dit mooie beroep?

Bert Godschalk Pabodocent, Christelijke Hogeschool Ede

Gekke Henkie (2)

Als lezer van Trouw werd ik zeer verrast door de brief van uw lezer Eric Schneider uit Beverwijk met als onderwerp Gekke Henkie in combinatie met zwerfafval (Opinie, 24 september). Sind begin dit jaar ruim ik, Henk C. A. Brouwer, zwerfafval op in mijn wijk(je) en daarbuiten. Dit doe ik met meerdere mensen. Het is gezellig en verbindt ons met elkaar. Wij noemen ons 'Zwerfvuilambassadeurs'.

Henk Brouwer Oudewater

De piloot en de vuilnisman

Afgelopen juni werd er korte tijd gestaakt door vuilnismannen in enkele steden van ons land. Ook mijn huisvuil werd niet opgehaald op maandag (maar wel twee dagen later). Nu staken de Franse piloten. Daar heb ik minder last van, maar toch heb ik meer sympathie voor de stakende vuilnisman. Een blik op www.gemiddeld-inkomen.nl bevestigt mijn vermoeden: piloot 216.500, vuilnisman 24.000. De piloten hebben vast een goed verhaal, maar wie heeft er zin om naar ze te luisteren?

Karel Demoet Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden