brieven

Ronde van Vlaanderen
Tweemaal de heroïsche Ronde van Vlaanderen beleefd. Eenmaal voor de buis. Andermaal in de laatste twee kolommen van pagina 19 in Trouw van gisteren. Literair niveau van Marijn de Vries!

Robbert Koorn, Koedijk

Dertig supertankers
Robin van Wechem (Duurzaamheid&natuur, 4 april) beschrijft dat er jaarlijks liefst tien miljard liter brandstof is te besparen als de tweehonderd miljoen autobanden die in Europa rondrijden 'groen worden' en dus minder weerstand ondervinden. Niet gering dus. Maar tien miljard is zoveel, dat het lastig is voor lezers zich daarvan een voorstelling te maken. In plaats van grote getallen, kan je de getallen ook anders weergeven. Bijvoorbeeld zo: 10 miljard liter is 10 miljoen kubieke meter. Bij een soortelijk gewicht van rond 0,8, is dat 8 miljoen ton. Dat zijn een kleine dertig supertankers van elk 300.000 ton zoals die regelmatig Rotterdam aandoen. Best veel dus!

A. Doelman, Krimpen aan den IJssel

Gods gabber
De jonge Duitse filosoof Markus Gabriel probeert de mensen van hun laatste restjes godsgeloof te bevrijden (Letter&Geest, 5 april). Afgezien van het feit dat mij dat een ondoenlijke zaak lijkt en alle moeite daarvoor een betere zaak waardig is het wel sneu dat hij dat moet doen als Gods vriend, kampioen van God. Want dat betekent zijn naam Gabriel (gabr El= Gods gabber).

Wim de Zeeuw, Zetten

Meer kwaad dan goed
"Geld verdwijnt naar goede doelen die in een enkel geval zelfs meer kwaad doen dan goed." Dit soort uitspraken hoor ik bij de koffieautomaat of op een feestje. Dan denk ik: dit is vast geen goed geïnformeerde Trouw-lezer.

Na gisteren is deze gedachte nog minder juist dan daarvoor. Trouw schreef in grote letters op de voorpagina over doelen die 'meer kwaad dan goed doen'. Snel ging ik op zoek naar de onderbouwing. Ik vond niets, niet in het artikel op de voorpagina en niet in het interview met de promovenda. Het is goed goede doelen te evalueren en kritisch te volgen. Hopelijk gaat Trouw dat weer op een stevig onderbouwde manier doen.

André Lensink, Leiden

Donateurs dilemma
Uit onderzoek van promovenda Kellie Liket blijkt dat donateurs niet weten wat het effect is van hun gift aan goede doelen (Trouw, gisteren). Maar hoe kan men dat nu van gevers verlangen? Je moet eerst kennisnemen van de ellende op deze aarde om te beslissen hoe je met een donatie daarin verbetering kunt brengen. En dan moet je je ook nog gaan afvragen, vanuit een economisch denken, of zo'n bijdrage enig effect heeft. Als de ontwikkelingshulp daarnaast wordt beperkt tot noodhulp, dan gebeurt er nóg minder.

Ik denk dat er, buiten ons economisch denken, iets anders speelt bij donateurs: geven maakt vaak gelukkiger dan nemen. Misschien mag dat een christelijk of sociaal denken worden genoemd. En indien mensen daarin hun geluk vinden, moet het economisch denken daaraan ondergeschikt worden.

J. Sueters, Schalkhaar

Wél gemotiveerd
Gelukkig heb ik een hele andere ervaring dan de dames Thiecke en Van der Zee (Opinie, 4 april). Recent woonde ik een presentatie bij van studenten die deelnamen aan het honoursprogramma van de Technische Universiteit Delft. Ik zag gemotiveerde, enthousiaste en bevlogen jonge mensen die uitstekende presentaties gaven. Misschien is 'de universiteit' als instituut inderdaad ziek. Kleinere universiteiten zouden dan vernieuwend kunnen zijn. Voor talentvolle studenten ligt de uitdaging in het zelf projecten doen.

Noks Nauta, Delft

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden