Brieven

Schaamteloze vertrekpremies
Wat zijn dat toch voor bestuurders die bij hun vertrek hoge afkoopsommen van ziekenhuizen in ontvangst durven nemen (Trouw, 27 juni), zonder dat het schaamrood hen op de kaken staat? Hoe verantwoorden ze dat naar zichzelf en hun directe omgeving, terwijl er enorm bezuinigd moet worden op de ziektekosten in het algemeen, en vaak het meest ten koste van diegenen die het toch al niet breed hebben. Ze nemen grote bedragen uit de gemeenschappelijke pot in ontvangst. Hoezo moeite met het creëren van draagkracht voor bezuinigingen in de gezondheidszorg? Hoezo solidair? Ik mis hier het goede voorbeeld.

Driekske Bakker Leiden

Gekozen staatshoofd
De kop boven het hoofdredactioneel commentaar (Trouw, 26 juni) over het nieuwe staatshoofd van Egypte luidt: 'Morsi's macht is uitgekleed, maar hij is tenminste gekozen door het volk'. Die tekst veronderstelt een principiële zienswijze bij de krant. Mij zou het een lief ding waard zijn als Trouw in het verlengde van het commentaar de feodale situatie in eigen land bespreekt, met zijn niet-gekozen staatshoofd. De president is gekozen! Dát bespreken, ook in verband met een berichtje direct onder het commentaar over de verjaardag van prinses Alexia, 'de derde in de lijn van erfelijke troonopvolging.' Op dat punt verschilt de Egyptische situatie in positieve zin van de onze.

Joop Zijlstra Ellecom

Prachtige puzzelstukjes
Wat geniet ik toch ongelooflijk van de schitterende opmaak/montage met tekst en foto's van Monti, Hollande, Merkel en Van Rompuy met hun legstukjes van de puzzel Europa en dat nog wel geheel sluitend als spread over de pagina's 4 en 5 (Trouw, 27 juni). Fantastisch en heel knap gedaan. Bedankt.

A. Hoogcarspel Almere

Christelijk Forum
Het is droevig dat de PKN onder leiding van secretaris-generaal Arjan Plaisier vindt dat de Raad van Kerken tekortschiet in het bevorderen van contact tussen christelijke stromingen en er dus een Nederlands Christelijk Forum moet komen (Religie&Filosofie, 26 juni). Mijn eerste conclusie is dan dat de PKN zelf te weinig in de Raad van Kerken geïnvesteerd heeft. Wat Plaisier nu voorstaat, kan ook binnen de Raad van Kerken. Daarbij komt dat juist plaatselijk er pinkstergemeenten, apostolische genootschappen en vele andere geloofsgemeenschappen zijn, van onder anderen immigranten en moslims, die op een of andere manier betrokken zijn bij de Raad van Kerken in hun stad of dorp. Wat de PKN doet met het oprichten van het Nederlands Christelijk Forum is eerder afbreken dan opbouwen. Ik kan als oud-voorzitter van de Raad van Kerken in Zeist niet anders concluderen dat de PKN de Raad van Kerken hiermee wereldwijd, landelijk en plaatselijk in de steek laat. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Gijs Wildeman Zeist

Vliegers van Ockels
Met stijgende verbazing las ik het artikel over de energievlieger van Wubbo Ockels (Trouw, 19 juni). Hij zal er als ingenieur vast veel plezier aan hebben beleefd. Maar je moet er toch niet aan denken, dat er van die dingen in de lucht komen te hangen. Ockels presenteert een windenergiesysteem waarmee met een vlieger volledig automatisch elektriciteit wordt opgewek. Na de horizonvervuiling door windmolens nu dit, om nog maar te zwijgen over andere negatieve kanten. Tijd en geld kunnen beter besteed worden aan andere energie-oplossingen.

P.J.Cornelissen Vught

Groen én links graag
In tegenstelling tot GroenLinks-lid Jan Peeters in Roosendaal (Brieven, 26 juni) vind ik het jammer dat Ineke van Gent de Tweede Kamer verlaat. Voor mij was zij zo ongeveer de enige die nog garant stond voor de idealen waarmee indertijd GroenLinks begon. Dat zij als enige in de fractie tegen de Kunduz-missie was, vond ik geweldig. Dat van die tijdsduur voor fractieleden heb ik nooit begrepen. Volgens mij heeft alleen GroenLinks die bepaling en extra zetels heeft het niet opgeleverd. Met pijn in het hart volg ik de neoliberale koers van GroenLinks (steeds meer D66). Ik blijf lid van GroenLinks omdat ik tot nu toe niets beters heb kunnen vinden. Ik hoop dat ik geen gelijk krijg maar ik vrees bij de komende verkiezingen het ergste voor GroenLinks. We zullen weer Groen en Links moeten worden.

Jan Hellemons Deurne

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden