brieven

Vriendschap

Dit was een van de leukste columns die ik ooit in Trouw heb mogen lezen. Variant op de openingszin van de column van Marijn de Vries (Trouw, 23 februari). Een terechte ode aan haar vriendin, wielrenster Kirsten Wild, die dit weekeinde wereldkampioen op de baan werd. Wat een prachtig verhaal over warme vriendschap.

Robbert Koorn Koedijk

Niet fijnzinnig

Waar Antoine Bodar tot nu toe in zorgvuldig opgebouwde betogen zijn visie op kerkelijke zaken weergaf, is in zijn bijdrage deze keer (Letter&Geest, 21 februari) fijnzinnigheid ver te zoeken. In een warrig betoog, waarin aan paus Franciscus een zuinig krediet wordt toegekend - hij is een authentiek persoon - sijpelt in elke zin de teleurstelling van Bodar door en wil hij de lezer, zonder het rechtuit te zeggen, doen geloven: de Heilige Geest heeft zich dit keer schromelijk vergist, we zitten met een lompe paus opgescheept. Een schoonheidsfoutje. Bodar, de fijnzinnige estheet, kan het weten. Gelukkig is het niet aan hem.

Francesco Kortekaas Heiloo

Niet nauwkeurig

De reacties op het artikel van Antoine Bodar waren wel te verwachten (Opinie, 23 februari). Degenen die negatief reageerden op dit artikel, hebben mijns inziens de tekst niet nauwkeurig gelezen. Bodar schilderde naar mijn overtuiging een duidelijk beeld van de huidige situatie. En bovendien gaf hij duidelijk aan dat de maatregelen die door sommigen als vernieuwend worden gezien, al onder paus Ratzinger zijn begonnen!

Ine Roozen Roosendaal

Leuk

Dank voor de foto in de rubriek Naast het nieuws (Trouw, 23 februari). Toen ik de foto wat beter bekeek zag ik pas een wielrenner langs schieten. Leuk. Mooie foto!

Paul Peters Elst

Bezuinigen leidt tot groei

Er lijken steeds meer voorstanders van het stoppen met bezuinigen en versoberen. Ik begrijp dat niet. Er zijn twee westerse landen waar de economische groei redelijk is, de VS en het VK. Beide landen voerden de laatste jaren een strak bezuinigingsbeleid. Bedenk daarbij dat de substantiële extra uitgaven in het VK onder Brown en de VS onder Bush en de eerste termijn van Obama de recessie van 2008/9 niet hebben kunnen voorkomen. Het is geen toeval dat een strak en geloofwaardig bezuinigings- en versoberingsbeleid samenhangt met groei. Een land wordt niet rijker door meer te lenen. We weten allemaal dat het later onze bestedingsruimte beperkt. Een land wordt rijker als men erop vertrouwt dat de overheid blijvend kosten terugdringt. De feiten zijn helder, sommige politici en ambtenaren ontkennen dit omdat het in hun belang is dat overheidsuitgaven hoog blijven.

Felix Gruijters Den Haag

Fatsoen

Een bemoedigd stuk over de betrokken wijze waarop juf Coenen met haar leerlingen in gesprek gaat over radicalisering (Trouw, 23 februari).

Zij geeft aan dat het enige wat zij kan doen, is zorgen voor veiligheid en vertrouwen. Vanuit deze, naar mijn mening essentiële, basis gaat zij het gesprek aan, durft zij zaken te benoemen en voor ons hoogste goed: vrijheid van meningsuiting, te staan. In het gesprek hierover mis ik echter een belangrijk aspect en dat is de manier waarop we hier uiting aangeven. Vrijheid van meningsuiting kan ook met fatsoen en vanuit beschaving plaatsvinden. "Daar mogen zij ons niet om vermoorden" antwoordt zij als een leerling zegt dat de spotprenten beledigend zijn. "Het moet kunnen, zo leven wij hier. Je hoeft er niet naar te kijken." Dat klopt. Belangrijke zaken aan de kaak stellen, staat niet synoniem voor elkaar beledigen. Leerlingen dat ook laten inzien, lijkt me niet verkeerd.

Constance Hoogervorst Heemstede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden