Brieven

In Letter & Geest van afgelopen zaterdag staat over twee volle bladzijden een inkorting van een lezing van Ger Groot over ’The Ghost Writer’, de nieuwste film van Roman Polanski (Trouw, 3 juli). De filosoof vindt dat die film de verdenking op de voormalige premier Tony Blair laadt altijd een exponent van de Amerikaanse geheime dienst CIA te zijn geweest, en beschouwt de film daarom bijna als laster.

Filosofen graven dieper dan nodig. De film is een gewone politieke thriller, zij het voortreffelijk gemaakt.

Vanaf het begin is Polanski’s bedoeling de kijker op het verkeerde been te zetten duidelijk, want hij laat Pierce Brosnan al te opzichtig het knappe leeghoofd spelen. En na het quasi snikken van de filmechtgenote is iedereen wel alert genoeg om de negentiende-eeuwsheid van de oplossing van het raadsel en het B-karakter van het filmeinde te onderkennen. Polanski trekt nog even een lange neus naar ons.

Toch gaan kijken deze Polanskithriller, want The Ghost Writer is de moeite van het biosbezoek zeker waard. En filosofen zouden er goed aan doen meer films te gaan zien.

Hieke Snijders-Borst Den Haag

Ik begrijp de cijfers niet in het stukje bij uw artikel ’Thee met een verhaal naar Nederland’ (Trouw, 5 juli). Daarin wordt ons voorgehouden dat het theegebruik van Nederlanders een ’schijntje’ is vergeleken met de rest van onze planeet. Dat is zo, maar dat komt niet omdat we zo weinig theeleuten, maar omdat we gewoon een schijntje van de wereldbevolking uitmaken.

12,5 miljoen kilogram thee op 16 miljoen inwoners, geeft een gemiddeld verbruik van 0,78 kg per Nederlander. 3,6 miljard kg op een wereldbevolking van 6 miljard maakt 0,60 kg per wereldbewoner.

Overigens een artikel met een goede boodschap.

J. H. Holwerda Alphen aan den Rijn

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft een rapport gemaakt over het rapport van het internationale klimaatpanel (IPCC) over de klimaatverandering (Trouw, 6 juli). Dit PBL-rapport wordt gestuurd naar een internationale commissie die een rapport schrijft over het IPCC-rapport.

Volgens mij zou men niet zoveel rapporten moeten schrijven en daar miljoenen aan besteden, maar zich gewoon moeten inzetten voor een beter milieu en hierover afspraken maken. Zolang internationaal geen overeenstemming is over de te nemen acties tegen klimaatverandering, heeft ook het zoveelste rapport (hopelijk zonder fouten) geen ander nut dan het financieel onderhouden van onderzoekers.

A. van Doorn Veendam

Het artikel ’Vergroen je tv-avond met Oranje’ in de krant van dinsdag begint met de opmerking: De WK-koorts stijgt. Blijkbaar is de WK- koorts de redactie en de zegsman van Trees for Travel, Sjaak de Ligt, naar het hoofd gestegen. De Ligt zegt namelijk: „Wereldwijd kijken 30 miljard mensen naar de wedstrijden van het WK. Er staan dus 6 miljard tv’s aan.”

Volgens de ’Times Compact Atlas of the World’ had de wereld in 2009 een inwonertal van 6.829.000 mensen, dus nog geen 7 miljard. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de wereldbevolking het laatste jaar zo overweldigend is toegenomen dat de cijfers uit het artikel kunnen kloppen.

Een wat meer zorgvuldige berichtgeving zou het milieubewustzijn ten goede komen.

Henk van Halsema Groningen

Reactie naar aanleiding van ’vervuilende vliegvakantie is te goedkoop’ (Trouw, woensdag). Als we iets willen bereiken op het gebied van milieu zullen we toch eerst de geloofsfundamentalisten van de vrije markt moeten onttronen. Aan het grenzeloze gevlieg van de massa (jongeren tegenwoordig zonder enige gêne voorop) zie je dat de vrije markt milieuverbeteringen hopeloos in de weg staat. Als vertegenwoordiging van de meeste mensen (die graag vliegen) wordt iedere impopulaire ingreep zorgvuldig door de politiek gemeden.

Al jaren proberen wij als gezin tegen de stroom in het vliegtuig te mijden, bijvoorbeeld door de trein te nemen. Inmiddels weten we dat dit absoluut geen voorbeeld is voor anderen. Integendeel, je wordt weg gezet als dief van je eigen portemonnee. De buren vliegen ondertussen enthousiast verder. Dat schiet dus niet op.

Berry van Berkum Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden