brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Natuurbeheer
Waar is de nuance gebleven in de berichtgeving over het agrarisch natuurbeheer (Trouw, 7 juni? Waarom wordt er opeens gerekend over twintig jaar? Omdat een miljard beter bekt dan 50 miljoen? Het abonnementsgeld voor ons dagblad wordt toch ook niet over twintig jaar opgeteld? Of heeft de vorige staatssecretaris Bleker zo op allerlei teentjes staan stampen dat het nu tijd is voor de grote afrekening? Na twintig jaar staat agrarisch natuurbeheer duidelijk op de kaart. Met vallen en opstaan laten veel boeren zien dat er ook andere mogelijkheden zijn dan intensief beheer en grasland als biljartlakens. Zo wordt er een brug geslagen tussen landbouw en samenleving. Helaas stookt Trouw het vuur nog weer eens op dat lang geleden brandde tussen boeren en natuurbeschermers.

Arjan Boer Enumatil

Sneltreinvaart
Er staan wegens mankementen nu treinen stil die nog onder garantie te repareren zijn, gratis dus. De reparatie zou tot 2014 duren, maar besloten is tot algehele afschaf. Wordt het kind nu niet met het badwater weggegooid? Daarbij wordt Italië - economisch toch al een wrak - nu in diskrediet gebracht, terecht of niet. Dat er niet tot nieuwe Fyra-aanschaf wordt overgegaan, nu ja. Maar wellicht komen er na reparatie ook wel supergoeie Fyra's terug.

In deze tijden zo'n miljoenenproject afwijzen en maar zien wat er terugkomt, is niet handig en dan zijn er ook nog de extra kosten voor de aanschaf van nieuwe treinen, en welke dan, en de tijd die daar dan weer overheen gaat... En dan hoeft er ook geen onzinnige en geld kostende parlementaire enquete gehouden te worden. Gewoon vertrouwen op de Italianen, repareren en rijden met die hap !

A. Gevers

Werklozen
Het is mooi dat de redactie een lans breekt voor meer respect voor werklozen (commentaar, 8 juni). De conclusie dat mensen werkloos worden omdat ze pech hebben, is echter naïef. Werkloosheid ontstaat in een ongelijke strijd van invloed op de besluitvorming. Nelleke Noordervliet vermeldt in haar column (Opinie, 8 juni) "Het management weet zich altijd in de luwte op te stellen. Managers nemen de beslissingen, moeten ze uitvoeren en zijn daardoor in hun ogen onmisbaar." Terwijl de eerste verantwoordelijkheid, als het slecht gaat met een bedrijf, bij de besluitvormers ligt.

En hier ontstaat een vreemde omdraaiing ! De achterblijvers danken hun baan aan het ontslag van collega's. De werkzoekende krijgt te maken met een onzichtbaar kastesysteem: nieuwe baasjes bepalen wat ze moeten én niet mogen doen. Een vernederend treedje lager op de ladder van invloed en aanzien.

De werkende klasse eigent zich de slachtofferrol toe om zich te ontdoen van een sociale verantwoordelijkheid: het werk eerlijk te (ver)delen. Zonder dit patroon te doorbreken, blijft respect een lieve en loze wens.

Theo van Emden Den Haag

Weigerambtenaren
D66 vindt dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met die lastige trouwambtenaren. Gewetensbezwaren? Het wordt hoog tijd afwijkende religieuze ideeën de kop in te drukken. ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers doet een poging om D66 op andere gedachten te brengen (Opinie, 6 juni). Ik steun hem van harte, want D66 draagt de naam Democraten 66 niet voor niets. In een democratie is per definitie ruimte voor diversiteit.

Lottie van Zwol Almere

Couperus
Mooi artikel over 'Couperus voor minnaars' (Verdieping, 8 juni). De leukste zin in het artikel was die onbedoeld (?) dubbelzinnige mededeling: 'hij onderdrukte zijn homoseksualiteit en was getrouwd met een nicht'.

Tjerk Nap Amersfoort

Commentatoren
In Trouw van vrijdag las ik het commentaar op pagina 21. Wat me verbaast is dat het commentaar gegeven wordt zonder vermelding van naam. Als lezers een brief aan Trouw sturen,wordt die niet opgenomen zonder naam en woonplaats van de schrijver. Bij het commentaar van Trouw kan dat blijkbaar wel. Er wordt dan geschreven: 'de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren'.

Ik kan me niet voorstellen,dat alle bovengenoemde leden dezelfde mening hebben. Graag zou ik daarom willen weten wié het geschreven heeft !!

Jan Omvlee Almelo

Zevenster
Koos Dijksterhuis beschrijft in het Natuurdagboek van 7(!) juni de kenmerken van Zevenster (elke bloem zeven kroonblaadjes) en illustreert z'n verhaal met een foto met daarop één bloempje met acht en één met zes blaadjes. Gemiddeld zeven, dat wel. M'n eigen foto's nog even bekeken: tientallen bloempjes, allemaal zeven kroonblaadjes. Knappe foto !

Gerhard Duursema Assen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden