Brieven

Flitskapsel
Anouschka van Miltenburg (Podium, 31 oktober) en Ruth Peetoom (29 oktober): wat hebben die pittige dames in de frontlinie van de politiek toch met zo'n flitskapsel over het voorhoofd? Opvallend is dat bij beiden de föhn van links kwam.

M. Meester Alphen aan den Rijn

Karaktermoord?
Ik heb geen idee of de uitspraak van de Raad van Discipline over Moszkowicz terecht is. Ik heb ook geen speciale sympathie voor of antipatie tegen deze man. Er is wel iets anders dat me boeit in deze kwestie. Moszkowicz is geen doorsnee advocaat, hij is een bekende Nederlander en wordt betiteld als 'glamour-advocaat'. Mensen worden echter niet, of niet alleen, beroemd op basis van feiten. Daar komt altijd een flinke portie mythevorming aan te pas. En mythevorming kan zich zomaar tegen je keren. Dat is nu bij Moszkowicz gebeurd; hij noemt dat zelf 'karaktermoord'. Ook in Trouw lees ik zinnen die me aan het denken zetten hierover. Zo staat op 31 oktober in de krant: "Dat Moszkovicz zich weinig aantrekt van de tuchtrechter, bleek gisteren". Is dat een feit? Huilt Trouw hier mee met de wolven in het bos?

Frits Jongbloets Nieuwegein

Geparfumeerde hondedrol
Daar sta je dan met je dure streepjespak en een opgevouwen Telegraaf in je hand (foto in Trouw, 30 oktober). Bram Moszkowicz schijnt vooral veel moeite te hebben met de media. Maar waarom zoekt hij die media dan steeds op? Schuift het genoeg? Dat zelfgenoegzame gezicht is niet van de buis te slaan. Voormalig banketbakker en PvdA-politicus Jan Schaefer had indertijd een prachtige uitdrukking voor dit soort opgeblazen ego's: geparfumeerde hondedrol.

Per Schuitemaker Hoorn

Sap zorgde voor opstap
De analyse van politicoloog Peter van der Heiden op Podium (31 oktober) spreekt aan. Met het uitruilen van programmapunten lijkt er inderdaad een trendbreuk te zijn in de formaties. Even afgezien van de inhoudelijke resultaten en effecten daarvan, is het een prijzenswaardig voorbeeld van zakelijk en verbindend leiderschap. Wat in de analyse echter ontbreekt, is een verwijzing naar het Lente-akkoord. Ik ben ervan overtuigd dat het politiek leiderschap dat Slob, Pechtold en Jolande Sap toen hebben getoond, de opstap vormt voor deze formatie-aanpak.

Harry Slegh Utrecht

Bruggen sla je niet
Het valt me tegen dat het niemand is opgevallen dat onze nieuwe regering begint met het kiezen van een motto met een enorme taalfout. Bij mijn weten is het in Nederland de gewoonte om putten te slaan en bruggen te bouwen. Of zou het per ongeluk een freudiaanse verspreking zijn en komen we stiekem toch steeds dieper in put?

Wim Lambregts Geldrop

Dadels komen wel uit Israël
In een artikel in Trouw (30 oktober) staat dat de Nederlandse consument wordt misleid door etiketten met de tekst dat dadels uit Israël komen in plaats van uit illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Is men vergeten dat de Volkenbond in 1922 te San Remo het toenmalige Palestina tot aan de Jordaan heeft toegewezen aan de Joden als thuisland? Het klopt dus wel degelijk als op het etiket staat: Dadels uit Israël. Ook de nederzettingen staan legaal op aan de Joden toegewezen land. Er is nooit een door de voltallige Veiligheidsraad genomen besluit geweest om dit gegeven uit 1922 terug te draaien.

Lini Bakker Amsterdam

Het gaat beter in Rwanda
Wat een verademing: het stuk over Rwanda in de Verdieping (27 oktober) na alle stigma's en cynisme over het, met de genocide geassocieerde, 'land van de duizend heuvels'. Ruim 30 jaar geleden vertrokken wij voor het eerst naar Rwanda: mijn man als landbouwkundige en ik als dependant. Wij bleven betrokken bij de ontwikkelingen, inclusief de tragiek en de wederopbouw daarna. Vanaf 2004 komen mijn man en ik er professioneel opnieuw regelmatig. Telkens opnieuw worden wij bevestigd in wat doorklinkt in het Verdiepingsartikel: de veerkracht en de dynamiek waarmee zowel de regering als de lokale bevolking de uitdagingen die er liggen onder ogen ziet. En niet te vergeten: de veiligheid in dat land, voor de toerist in Afrika een absolute voorwaarde.

Tineke Nijwening-Labots Dronten

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden