Brieven

Kwaad op de VVD
De poging van de VVD de publicatie van 'Het rancuneuze gif' van VVD-senator Schaap op te schorten, geeft te denken en is om geweldig kwaad over te worden. Waarom protesteert het CDA niet dat dit een beschamende poging is de vrijheid van meningsuiting ondergeschikt te maken aan het belang van het Catshuis? Wanneer begint het verzet tegen de arrogantie en het onfatsoen van de PVV? Wanneer breekt de morele verontwaardiging over de verloedering van de mores door? We staan erbij en kijken ernaar. Het is tijd OM mensen als Sybe Schaap in ere te houden en dankbaar te zijn.

G.W. Noomen Zwolle

Dubbele moraal Rutte
De inkt van het boek van Sybe Schaap was nog niet droog of de premier nam er al afstand van. Dit in tegenstelling tot zijn stilzwijgen over de beruchte PVV-website waarop je overlast door Oost-Europeanen kan melden. Ondanks dat zowel in binnen- als buitenland werd aangedrongen op een veroordeling, hield de premier zijn mond. Getuigt dit van een dubbele moraal? In ieder geval blijkt dat de gedoogpartner meer zijn maatje is dan de partijgenoot. Zeg mij wie je vrienden zijn.

Laurens Korevaar Rotterdam

Zinkende vakbond
Prachtig natuurnieuws op de voorpagina van Trouw gisteren. De geulen zijn dwars door Simonszand gebroken en de zandplaat dreigt in zee te verdwijnen. Dan het 'harde' nieuws over FNV: afhakende bonden, versnippering, waterige compromissen. Het lot van de FNV begint toch wel erg op het lot van Simonszand te lijken. Dat de twee stukken naast elkaar op de voorpagina staat is toeval, natuurlijk.

Michel Jeuken Utrecht

Duits statiegeld
Waarom nemen de beleidsmakers het statiegeldbeleid van Duitsland niet tot voorbeeld? Daar wordt zelfs statiegeld geheven op kleine frisdrankflesjes en -blikjes? In Berlijn viel mij op dat mensen die het niet de moeite waard vonden om flesjes en blikjes voor statiegeld in te leveren, ze plaatsten bij openbare prullenbakken. Daar werden ze dan weer verzameld door lieden die daar weer wat zakgeld aan verdienden. Kortom: weinig zwerfvuil. Opvallend is ook dat het juist de van oorsprong Duitse bedrijven Aldi en Lidl zijn die geen probleem hebben met het in ontvangst nemen van petflessen. Zij hebben kennelijk hun Duitse ervaring benut.

C.P.J. Wester Gouda

Gênant bezoek aan SGP
Wat een vertoning. Mark Rutte op bezoek bij de SGP-jongeren. Gênant, alleen om er politiek een slaatje uit te slaan. De coalitie heeft de stemmen van de SGP nu soms hard nodig om iets erdoor te krijgen. En de SGP wil er graag iets voor terug. En dat lukt dan op deze manier ook.

Janny Hartman-Jansen Putten

Onnozele staatssecretaris
Vanmiddag met de kleindochters even in het Nijreesbos gewandeld. Op de terugweg naar het zwerfvuil gekeken. Over 500 meter vonden wij elf petflesjes en tien blikjes, naast de nodige plastictassen, kartonnen sappakjes, enzovoorts. De drie vuilnisbakken bij de parkeerplaats waren vrijwel leeg. En de staatssecretaris ons maar proberen wijs te maken dat afschaffing van statiegeld voor de grote petflessen een goede zaak is. Hoe onnozel kun je zijn?

J. Meijer Almelo

Open scholen 24 uur
Pubers zijn vaak avondmens en leren vooral 's avonds goed (Trouw, Weekendgids). Maar je hebt natuurlijk ook ochtendmensen en die leren 's ochtends goed. Open daarom 24-uurs scholen. Dan leert iedereen beter, en investeer je voor de toekomst. Daarbij kunnen volwassenen die een avondmens zijn 's avonds lesgeven. Het levert dus ook banen op, wat weer goed is voor de economie.

Nelleke Pals Nootdorp

Zootje bij Ziggo
Ziggo is bijna klaar voor beursgang, lees ik in de zaterdagkrant. Maar de grootste kabelaar van ons land heeft zijn zaakjes binnenshuis nog altijd niet op orde. Via Twitter krijg je een indruk hoeveel gebruikers op één dag met storingen te maken hebben. Het bedrijf heeft een miljardenschuld, maar gooit er wel paginagrote advertenties tegenaan om de zo hevig begeerde gang naar de beurs te maken. Stel eerst eens orde op zaken in eigen huis en investeer in service.

Gerco Schaap Baarn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden