Brieven

Natuurlijk is jongere armer
'Jongere veel armer dan 50-plusser' bericht de krant (9 februari) op gezag van de vakcentrales. En: 'De schulden onder jongeren liggen veel hoger dan die van 50-plussers. Van de jongeren tot 25 jaar heeft 8 procent problemen om hun schulden af te lossen'. Het is maar hoe je de cijfers presenteert. Natuurlijk zijn jongeren 'armer' dan ouderen. Ze hebben nog geen tijd gehad om te sparen. Toen ik jong was (in de jaren vijftig-zestig) hadden jongeren ook weinig geld. We maakten geen schulden, maar spaarden. En als we al een schuld hadden, was het een hypotheek waarop netjes werd afgelost.

G.F.Lörtzer Rijswijk

Nam is niet van ons allemaal
'Alle schade wordt vergoed.' De woordvoerder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij is er als de kippen bij om Groningers gerust te stellen over hun huizen. De Nam, dat klinkt als iets van ons allemaal. Schijn bedriegt, want achter die naam gaan de multinationals Shell en Esso schuil. Die bedrijven halen een jaarlijkse gasomzet van zo'n 12 miljard euro op. Shell en Esso hebben miljarden aan ons aardgas verdiend. Daarbij vallen schadevergoedingen, zelfs al zouden die miljoenen bedragen, volledig in het niet.

Joop Maat Leiden

Een- of twee-eiig
Ik ben het eens met hoogleraar Dorret Boomsma ('DNA bepaalt meer dan u denkt', de Verdieping, 9 februari) dat tweelingen standaard de mogelijkheid zouden moeten hebben om te onderzoeken of ze één- of twee-eiig zijn. Mijn tweelingbroer en ik werken altijd mee aan enquêtes van het Nederlands Tweelingen Register, maar wij én zij weten niet of we een één- of twee-eiige tweeling zijn. Terwijl dit erg belangrijke informatie is. Onlangs heb ik het initiatief genomen en het NTR gemaild. Binnenkort mag ik met mijn tweelingbroer alsnog de test doen.

Erik Bos (19) Wageningen

Zuur beeld
Tv-recensent Willem Pekelder geeft (8 februari) een nogal zuur beeld van het programma 'Dag tegen pesten'. Hij vermeldt niet dat in het programma duidelijk werd wie nu eigenlijk bepaalt wie er wordt gepest in een groep. Ook werd een aantal vooroordelen tegen het licht gehouden en ontkracht, zoals het fabeltje dat gepeste kinderen er zelf om vragen om gepest te worden. Ik vond de getuigenissen moedig en geloofwaardig. Wat Willem Pekelder miste in de uitzending, kwam ruim aan bod in de indrukwekkende documentaire die er direct op volgde.

Marieke v.d. Houten Alkmaar

Vreemde imamopleiding
De Hogeschool InHolland in Amstelveen stopt met de beroepsopleiding voor 'polderimams' (9 februari). Opleidingscoördinator Rasit Bal zegt in Trouw dat de opleiding zeer divers was opgezet, maar dat er slechts zijdelings aandacht was voor 'wetenschappers die meenden dat de Koran niet door God geschreven is'. Het moest 'wel een echte imamopleiding zijn'. Wat een vreemde uitspraak. Alsof de discussie over de goddelijke status van heilige geschriften een gelopen race is. Op parallelle hbo- en universitaire opleidingen van christelijke snit zou het ondenkbaar zijn niet voluit te discussiëren over de goddelijke status van de heilige schriften. Dat hoort bij een serieuze opleiding. Op deze manier vind ik het niet vreemd dat de imamopleiding geen succes is.

Frank Bosman Vlijmen

Puntgave start Poëziecollectie
Wat een puntgave start van Trouws Poëziecollectie met een selectie uit het werk van Judith Herzberg. Mede dankzij een mooie inleiding van Janita Monna een aanzet tot nadenken én tot dromen. En tot ontroering. Judith Herzberg opent een nabije en verre wereld op poëtische wijze die zijn weerga niet kent, en dat dankzij dit project van Trouw.

Carl Huizinga Hengelo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden