brieven
lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam
Smoes van het UWV
Het verhaal van de werkzoekende Eliane Mans (Opinie, 22 februari) over de ervaringen met het UWV is heel herkenbaar. Hoewel UWV de uitkeringstrekker als klant typeert, wordt deze behandeld als een onbetrouwbare graaier. Ik begeleid regelmatig werknemers in de WW. Onlangs nog iemand die na tientallen jaren trouwe dienst in de WW komt. Door een fout van de pensioenuitvoerder wordt hij streng gestraft met terugbetaling (terecht) en met een voor hem forse boete (onterecht). Een bezwaar blijft zomaar 4 maanden liggen, de boete moet bij wijze van spreken morgen worden betaald. Afspraken die ik maak worden niet bevestigd en niet nagekomen. De smoes van een plat liggend ict-systeem staat kennelijk in het handboek 'Hoe intimideer ik de klant'. En de slordigheden en de toonzetting in de brieven doet vermoeden dat UWV niet aan zelfreflectie doet. Hetgeen ook in het jaarverslag is terug te vinden. Men is heel tevreden met zichzelf. De conclusie van Eliane Mans deel ik: hef het UWV op.
Anne Mulder Hattem
Noord-Koreaanse official
Het heeft ook Trouw niet gehaald, maar het had niet onvermeld mogen blijven. De uitreiking van de medailles na de 5000 meter vrouwen door een Noord-Koreaanse schaatsofficial. Bij de aanwezigheid van Poetin heb ik al gemengde gevoelens. Hoe moet het voelen voor een medaillewinnaar om oog in oog te staan met een vertegenwoordiger van een land dat de eigen bevolking terroriseert, uithongert en vermoordt. Wie in zo'n land een vooraanstaande positie inneemt, is trouw aan het 'systeem' en per definitie medeplichtig aan gruwelijkheden. Noord-Koreaanse sporters ontbreken in Sotsji, de onvermijdelijke bobo's helaas niet.
Klaas van der Veen Hoofddorp
'Verliefd op het leven'
Plotseling zijn de pagina's van 'Letter & Geest' (22 februari) ware bewaarbladzijden. Naar inhoud, toon en lay-out een prachtige hommage aan dichter Leo Vroman, exact op de dag van zijn overlijden. Hij blijft ook na zijn dood in zijn werken 'verliefd op het leven'. Dank.
Nico M.P.Peterse Oostburg
Macht internetbedrijven
Facebook heeft WhatsApp overgenomen en verkrijgt hiermee nog meer data over ons persoonlijke leven (22 februari). Internetbedrijven krijgen steeds meer macht, dat lijkt me niet gewenst. Nu Facebook is doorgedrongen tot alle uithoeken van de maatschappij en je soms bepaalde dingen niet eens meer kan doen zonder facebook-account, wordt het tijd om die bedrijven eens de spiegel voor te houden én de politiek ervan te doordringen dat deze bedrijven niet te veel macht moeten krijgen. Ik heb geen Facebook en sinds vandaag doe ik het met Telegram, niet meer met WhatsApp. Dat doen vast meer mensen. Ben benieuwd wat de les voor Facebook en andere internetgiganten zal zijn als Whatsapp een onverwacht vroege dood sterft.
Erik Plat Nijmegen
Koe heeft het goed
Een lezer schreef dat de hele melkveehouderij zo dieronvriendelijk is, dat die moet worden afgeschaft (brievenrubriek, 21 februari). Dat getuigt van een duidelijk gebrek aan kennis. En helaas maakt Trouw daar weer een sappige kop van ('Diervriendelijke melkproductie bestaat niet'). Juist de moderne melkveehouderij is een van de meest diervriendelijke vormen van veehouderij. Wij hebben een grote, uiterst comfortabele stal met zeer tevreden, gezonde koeien, die inderdaad goed produceren. 's Zomers gaan de koeien naar buiten. Ze zijn nauwelijks ziek. Een toeriste die bij ons aan kwam lopen, en bekende dat ze het eigenlijk niet met haar geweten kon verenigen om melk te drinken, was na een rondleiding geheel 'bekeerd'; ze wist niet dat melkvee het zó goed had.
Familie Kottelenberg Lochem
Criminelen
'Regulering wietteelt geeft een verkeerd signaal af', vindt lezer Willem van den Berg (brieven 20 februari). Hij ziet het verkeerd. Als criminelen een kwetsbare man als mijn broer niet hadden benaderd om in zijn huis een illegale wietplantage op te zetten, had hij nu nog geleefd. Dat deze criminelen dat wel deden, zette een reeks gebeurtenissen in gang die eindigden in zijn dood. Legalisatie van wietteelt voorkomt dergelijke tragedies.
Mirjam Boskemper Oegstgeest
Ze maken de kasten open
Wat een tendentieus stukje over de huishoudelijke thuiszorg (21 februari). De indruk wordt gewerkt dat die zorg gratis is. Niets is minder waar. Als je zoals ik een modaal inkomen hebt, betaal je evenveel als wanneer je zelf een hulp inhuurt. Het voordeel van de thuiszorg is, dat in principe altijd iemand komt. Ik heb met mijn thuiszorg in Amsterdam een ander probleem. Ze maken zonder mijn toestemming mijn kasten open en geven mij opdracht om bepaalde schoonmaakmiddelen te kopen die zij 'lekker' vinden. Zij komen en gaan als het hun uitkomt. Meestal maken ze hun tijd niet vol. Maar voor de rest doen ze hun best.
Edith Plantier Amsterdam
undefined