Brieven

Geen contract maar gesprek
Jazeker, ouders hebben een grote verantwoordelijkheid bij de opvoeding van hun kinderen. Bovendien is het leuk om als ouder dingen voor de school te doen. Het kan van alles zijn; van chauffeur bij schoolreisjes tot lid van de medezeggenschapsraad. Ook vind ik dat je van ouders kunt verwachten dat ze hun kinderen helpen met huiswerk. Toen onze schooljuf vertelde dat onze dochter moeite had met lezen, hebben we geholpen door haar 's avonds te laten voorlezen. Nog steeds hebben we tijdens het voorlezen de grootste lol. Uiteraard werk je niet met contracten. Wel mag van ouders verwacht worden dat ze op de rapportbesprekingen komen. Als leraar kun je dan de vraag stellen: 'Wat verwacht u van ons?' en 'Wat kunnen we van u verwachten?'.

Met een goed gesprek kun je meer bereiken dan met een juridisch contract.

Hermien Plas-Kerperien Weerdinge

Waar ligt Dalfsen?
"FNV bivakkeert twee dagen aan de IJssel", begint Laura van Baars haar artikel over de FNV (Trouw, 3 december). Hoe goed haar artikel ook is, de schrijfster maakt een behoorlijke fout. Dalfsen en in het bijzonder de vergaderlocatie 'Mooi Rivier' ligt aan de Overijsselse Vecht.

A. van Wamelen Zwolle

Stadsklimaat
In dicht bebouwd gebied is het warmer dan daarbuiten, schrijft de redactie groen. En: "Voor het eerst is dit nu ook gemeten door onderzoekers van de Wageningen Universiteit" (Trouw, 2 december). Dit is niet juist: tijdens mijn studie fysische geografie volgde ik begin jaren tachtig het vak meteorologie en klimatologie waarbij het onderwerp stadsklimaat uitgebreid aan de orde kwam. Ik herinner me dat de vakgroep een speciaal meetbusje had, waarmee langs een profiel dat liep tussen de Uithof en de binnenstad van Utrecht onder meer de temperatuur werd gemeten. In de stad was het een paar graden warmer dan daarbuiten.

Clarion Wegerif Nieuwegein

Prijskaartje wangedrag
Wanneer gaan we de kosten van politie-inzet rond voetbalwedstrijden nu eens volledig verhalen op de clubs? Lijkt mij een uitstekende bezuinigingsmaatregel. En misschien gaan de clubs dan eindelijk eens serieus iets doen aan het voortdurende wangedrag rond de stadions en ver daarbuiten.

Jaap Rodenburg Utrecht

Kunstmest uit olie?
Voedseldeskundige Lars Charas beweert dat kunstmest een olieproduct is (Trouw, duurzaamheid & natuur, 5 december). Toen ik lang geleden voor de Food and Agricultural Organisation van de VN aan kunstmestpromotie deed, haalde men van de hoofdelementen de stikstof uit de lucht (kan ook uit aardgas of guano) en kwamen fosfaat, kali, calcium, zwavel en magnesium, en sporenelementen als ijzer, mangaan en zink uit de mijnbouw. Kunstmest is vooral van anorganische oorsprong. Het effect van kunstmest hangt af van de aanwezigheid van elk element; het element dat onvoldoende aanwezig is, beperkt de groei en opbrengst van een gewas. Het einde van kunstmest is niet afhankelijk van de olievoorraad maar van de voorraden voedingselementen. Compost is niet slecht, maar levert onvoldoende stikstof op; gelukkig is daar genoeg van in de lucht. Een voedseldeskundige is nog geen bodemchemie-deskundige.

Klaas Kuiper Doorn

Geld als moreel kompas
Emile Roemer ziet een morele leegte bij de VVD (Podium, 5 december). Ik adviseer hem het beginselprogramma van de liberalen eens te lezen. De SP daarentegen weet, in de beste socialistische traditie, alles terug te brengen tot een simpele geldkwestie. Dit tekent de leegte van de SP: geld als moreel kompas.

Rob de Jong, VVD vice-fractievoorzitter gemeente Haarlem Haarlem

Mauro is geen 'verschijnsel'
Het valt me op dat er regelmatig in de media, als er gesproken wordt over minderjarige asielzoekers die al dan niet uitgezet worden, de naam wordt genoemd van Mauro. Trouw schrijft over 'het lot van Duitse Mauro's' (Trouw, 6 december 2012) Ik vind dat tegenover de betrokkenen van weinig respect getuigen. Ieder mens is uniek, heeft een eigen naam en ik denk dat het voor Mauro zeker niet leuk is als zijn naam gebruikt wordt voor andere mensen in zijn positie, als een soort verschijnsel.

Herma Klamer Geldrop

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden