brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Boze burger

Als boze mannelijke burger, wonend in Zuid-Holland en 55-plus, reageer ik op analyse van mevrouw De Ridder van het SCP (Trouw, 23 januari). De afgelopen decennia is Nederland door Angelsaksische investeringsmaatschappijen van veel van zijn financiële tegoeden beroofd. Maar wat veel beter zichtbaar is voor de gemiddelde burger: er is veel gemeenschapsgeld verkwist aan projecten waar wij burgers zelf geen profijt van hebben.Wat de burger wel merkt is, dat ondanks het zijn leven lang betalen van verplichte afdrachten aan de maatschappij, hij hier steeds minder voor terugkrijgt. De vluchtelingenopvang, waar dan wel geld voor is, is voor velen de druppel die de emmer van onbehagen doet overlopen.

Erik van der Veer Oud-Beijerland

undefined

BB-loket

Hoera! Nederland is nu een officieel erkende maatschappelijke doelgroep rijker, de Boze Burger (Trouw, 23 januari). Gelukkig een minderheid, maar toch een grote groep van 15 procent van de Nederlandse bevolking. En die groep is al jaren boos. Ik was een paar jaar geleden zelf ook een tijdje BB'er. Maar dat gaf mij toen geen aanleiding om op de PVV of een andere politieke tegenpartij te stemmen, laat staan om inspraakavonden te gaan verstoren en andere vormen van gedrag te vertonen dat verder mooi voer is voor sociale wetenschappers. Als ervaringsdeskundige BB'er stel ik voor een speciaal BB-loket te openen op stadskantoren en dergelijke, zodat gemeentelijke instanties samen met lokale politieke partijen rechtstreeks, en waar mogelijk individueel, kunnen communiceren (en geen formuliertjes invullen) en problemen kunnen helpen oplossen. Dat loket kan dan in het rijtje van andere loketten voor thuiszorg, schuldsanering, vluchtelingen... Ik weet bijna zeker dat dit het 55-plus-BB-percentage van 15 procent sterk zal doen dalen; laten we proefdraaien in Limburg, Brabant, Zeeland of Zuid-Holland.

Diederik van Groen Alkmaar

undefined

Inzegenen en zegenen

Zonder het blijkbaar geweten te hebben ik jarenlang heterostellen 'ingezegend' en homo stellen 'gewoon' gezegend. (Trouw, 23 januari). De zegen was er toch echt niet minder om en ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik snap trouwens van dat onderscheid geen snars. Daarom ben ik het hartgrondig eens met de progressieve leden in de PKN die het onderscheid hetero-homo willen afschaffen. Ik steun de actie voor homohuwelijk in de kerk dan ook van harte.

En als ik het geweten had, was ik beslist bij de Gay Pride-kerkdienst in de Keizersgrachtkerk geweest.

Jan van Drie Oss

undefined

Homohuwelijk

Progressieve leden in de Protestante Kerk in Nederland willen het onderscheid homo-hetero afschaffen. Het is belangrijk dat er op dit punt gelijkheid is, zegt Erik Jan Tillema, (Trouw 23 januari). En daar ligt al onmiddellijk het probleem, want we zijn helemáál niet gelijk. Het gelijkheidsprincipe verloochent je bestaansrecht als man of als vrouw, je identiteit en je oorsprong. Een kerk die het homohuwelijk toestaat, verloochent de scheppingsorde en ontkent het enige bestaansrecht van het huwelijk, en dat is de verbintenis tussen man en vrouw. Meer smaken zijn er gewoon niet. Alleen tussen een man en een vrouw kan een huwelijk plaatsvinden. Maar dan wordt er gepolderd, en houden we de behoudende kant van de kerk er nog bij, door twee manieren van inzegening uit te spreken. De trukendoos gaat open en de tegenstanders van het homohuwelijk kunnen blijven. En zo blijven we om de brijpot heen draaien.

Wim Stolk Kampen

undefined

Topvrouw weg

Staatssecretaris Klijnsma stuurt Nicoly Vermeulen weg, de topvrouw van de SVB (Trouw 23 januari). Dat heeft zeker niets te maken met het feit dat mevrouw Klijnsma zelf de veroorzaker is van de problemen met het persoonsgebonden budget. Ze ontslaat iemand, maar spreekt wel haar waardering uit voor deze dame.Wanneer de poten onder je stoel vandaan zijn gezaagd, is het laatste waarop je zit te wachten een vriendelijke aai over je bol wanneer je net knetterhard publiekelijk onderuit gehaald bent en met je kont op de vloer zit. Mevrouw Klijnsma roept vanaf haar stevige zetel dat een nieuwe fase om nieuw leiderschap vraagt. Ze heeft deze fase zelf gecreëerd dus het lijkt me verstandig dat ze zelf ook een keurige ontslagbrief inlevert en niet anderen de schuld in de schoenen schuift. Uiteraard grote waardering voor mevrouw Klijnsma, maar het is nu tijd voor nieuw leiderschap, want bij een nieuwe fase hoort nieuw leiderschap

Michiel Matthes Amsterdam

undefined

Denkende lezers

Rechtsboven op het voorblad van Letter & Geest staat: 'voor lezers en denkers'. Deze woordvolgorde lijkt te impliceren dat niet iedere lezer ook een denker is. Dat klopt ook wel, maar ik denk dat de redactie het niet zo bedoeld heeft. Beter, zij het ook niet perfect, zou zijn: voor denkende lezers. Dit reik ik graag vrijblijvend aan.

Derk Hoeksema Assen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden