Brieven

De gevaren van drones
Trouw bericht over de inzet door de Verenigde Staten van drones, onbemande vliegtuigjes, tegen terroristische groeperingen in Somalië, Jemen, Pakistan en mogelijk ook Mali (de Verdieping, 3 oktober). Buiten het feit dat het met geavanceerde wapensystemen vanuit de lucht doden van vermeende terroristen elke rechtsgrond mist, is er ook nog veel 'nevenschade' onder de burgerbevolking. Wat niet genoemd wordt : elke militaire vinding is binnen tien jaar door de tegenpartij gekopieerd. Dat geldt voor strijdgassen, tank, bommenwerper, atoombom, sniper-geweer etcetera. Waarom zou dat met drones niet gebeuren? Ik vind het een apocalyptische ontwikkeling. En dat van een land dat gerechtigheid zo hoog in het vaandel heeft.

Hans Brinkhorst Goor

Suggestief over Borssele
Een schreeuwende kop op de voorpagina: 'Borssele zakt voor EU-test veiligheid' (Trouw, 3 oktober). Het artikel over een rapport van de Europese Commissie bevat een suggestieve grafiek (over het aantal kernreactoren) die niets met deze boodschap te maken heeft en daaronder een foto van een struisvogel in de straten van Fukushima.

Op pagina 3 een artikel over hetzelfde onderwerp, kernreactoren, waaruit blijkt dat de soep niet zo heet gegeten moet worden.

André de Jong 's-Heerenhoek

Radioactief afval

Trouw is volgens het commentaar (4 oktober) terughoudend over kernenergie, maar de kerncentrale Borssele hoeft niet meteen te sluiten. Daarmee sluit de redactie van Trouw de ogen voor het feit dat er bij de kerncentrale radioactief afval ontstaat dat een miljoen jaar gevaarlijk blijft. Kernafval trekt een wissel op de toekomst, omdat er geen veilige opbergmethode voor dit afval bestaat. Voor mij genoeg reden om niet terughoudend over kernenergie te zijn.

Herman Damveld Groningen

Roddeljournalistiek
Een verslag van de politieke situatie in Curaçao (Trouw, 2 oktober) zakt af naar het niveau van riooljournalistiek met de passage: 'Voor Schotte geldt dat hij nauwe banden onderhoudt met dubieuze geldschieters en er, naar verluidt, diverse buitenechtelijke relaties op na houdt". Het eerste deel is relevant, het tweede niet. Met wie de man privé zijn bed deelt, is volledig irrelevant. Deze opmerking past in een roddelblad, niet in een zichzelf respecterend dagblad dat zijn lezers wil informeren over politieke ontwikkelingen.

Kees de Wilde Darp

Natuurgebieden moeten open
De National Trust houdt niet alleen van de natuur (Trouw, 2 oktober), de National Trust houdt ook van mensen. Dat is gelijk het grote verschil met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Deze organisaties vinden het lastig mensen toe te laten in hun gebieden; het liefst sluiten ze alles af met prikkeldraad en bordjes 'Verboden toegang'. Dat werkt juist averechts. Liefde voor de natuur en respect voor de organisaties die de natuur beschermen, verover je door royale gastvrijheid, door te delen. Maak de natuur zoveel mogelijk toegankelijk voor wandelaars, fietsers, hardlopers, mountainbikers en zelfs motorcrossers. Kwetsbare gebieden hoef je niet volledig af te sluiten, maar laat een maximum aantal personen toe via innovatieve technologie. Dat vraagt een grote cultuuromslag bij de natuurorganisaties. Uit de loopgraven dus. Gastvrijheid is het nieuwe motto. Dat is uiteindelijk de beste manier om de natuur in stand te houden.

A.F. Corneille Ede

Tumoren niet herkend
Vrouwen kunnen emotionele problemen krijgen als zij na een mammografiescreening opgeroepen worden, omdat er 'nader onderzoek nodig is' (Trouw, 2 oktober). Wat mij verbaast, is dat er weinig of geen aandacht is voor het feit dat 25 tot 30 procent van de vrouwen die een all clear uitslag krijgt wel degelijk kanker heeft. Blijkbaar wordt bij hen de tumor niet als zodanig herkend. Deze vrouwen wordt dus ten onrechte het idee gegeven dat zij gezond zijn. Het overkwam mij ook. Boodschap: blijf alert, ook als de mammografie geen bijzonderheden lijkt aan te geven, anders maak je jezelf blij met een dode mus. Dat lijkt mij erger dan de emotionele problemen vanwege extra onderzoek, zeker als die na enige dagen ongegrond blijken.

Nelleke Wagenaar Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden