brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Vragen stellen

Als mantelzorger met baan en jong gezin was ik zo blij met de vragen van Pauline Meurs (Trouw, 6 oktober). Ik ben nu vier jaar aan het zorgen, eerst voor mijn terminaal zieke moeder, nu voor een zieke hoogbejaarde vader. In veel publicaties herken ik niets terug door de stelligheid en het onbegrip. Het discours is de afgelopen jaren zo verhard en versimpeld. Ondertussen heb ik voor mijn gevoel een baan erbij. Onbetaald, en vooral ook zonder duidelijke afbakening. Nee zeggen kan amper, en heeft direct negatieve consequenties. Ik hoop heel erg dat professor Meurs de komende jaren in haar nieuwe functie - voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg - die vragen kan blijven stellen!

Doorle Offerhaus Utrecht

undefined

Minder extra's

In een groot artikel (Trouw, 4 oktober) klaagden veel leerkrachten over de werkdruk die veroorzaakt wordt door de vele extra's. Ik vermoed dat veel ouders het ermee eens zijn dat er te veel extra's zijn, misschien niet eens zo zeer vanwege de werkdruk voor de leerkrachten maar vanwege twijfel aan het nut ervan en de onderwijstijd die ze kosten. Waarom al die tijd besteden aan de eindmusical als de grammatica nog aandacht nodig heeft, waarom die schoolbrede themaprojecten als die uiteindelijk alleen neerkomen op knutselen. Als ouders en leerkrachten het er eigenlijk over eens zijn, waarom wordt dan niet toegewerkt naar een ander jaarprogramma?

Carolien G.F. de Kovel Rhenen

undefined

Beter weg

Wordt het niet eens tijd dat die rubriek over de Tien Geboden uit de krant verdwijnt? Meestal worden er mensen ondervraagd die van God noch zijn Gebod willen weten. Een aanfluiting wat die erover vertellen. Of je krijgt mensen als Lilian Janse (Trouw, 4 oktober) die aan het woord komen. Ook al geen succes.

Janny Hartman-Jansen Putten

undefined

Gewone taal?

Vindt Wim Jansen echt dat de Bijbel een boek voor ingewijden is, die de sleutel van de geheimtaal moeten vinden (Trouw, 7 oktober)? De taal van 'mythen en poëzie' - zoals hij de bijbeltaal noemt - zal dan voor een beperkte groep liefhebbers/kenners zijn. Zeven jaar intensief werk van bijbelwetenschappers en neerlandici aan de 'Bijbel in Gewone Taal' zou een product van misverstanden opgeleverd hebben? De oerverhalen gaan juist weer leven als ze verwoord worden in de taal van de 21ste eeuw. De deur wordt zo niet dichtgegooid voor wie de sleutel niet heeft. Simplisme? Welnee! Leerhuizen, preken en vakliteratuur zijn er om de 'dubbele bodems en diepere lagen' te laten zien. Er is een drempel weggehaald die Wim Jansen wil laten liggen.

Bram Donkers Veldhoven

undefined

Afschrikken

Veel studenten zullen zich herkend hebben in het stuk 'Niet reflecteren, maar gewoon leren lesgeven' van Angela Crott (Trouw, 6 oktober). Maar het kwaad beperkt zich niet tot de Pabo. Veel lerarenopleidingen, ook universitaire, plagen hun studenten met het competentiegedoe. En dat is een kwalijke zaak, omdat nu mensen met de nodige talenten worden afgeschrikt om een opleiding te beginnen of af te maken.

Huub Philippens Amstelveen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden