brieven

Het Historisch Museum staat er al, met toegangswegen, parkeervoorzieningen, horeca en in het centrum van het land, op historische grond en al een historische geschiedenis in zichzelf. Vestig het Historisch Museum in Paleis Soestdijk, want dat staat eind dit jaar toch leeg. In deze tijd van miljarden bezuinigen lijkt mij dit een prima oplossing.

En we lopen niet in de val van geplande kosten die, zoals bij allerlei andere megaprojecten, toch weer veel hoger uitvallen.

Hans Terlouw Amersfoort

Kabinetsformateur Rosenthal heeft nog niet alle meerderheidscombinaties onderzocht. Het verbaast me steeds meer dat Job Cohen nooit wordt aangesproken op een kabinet met VVD en PVV. Op grond van zijn eigen ’technische’ argumenten ligt zo’n kabinet best voor de hand: de twee grootste winnaars plus de bijna grootste partij die licht verloren heeft. Het aangeslagen CDA kan met rust worden gelaten. Een goede uitleg van de uitslag!

PvdA en PVV zijn water en vuur, maar programmatisch zijn er zeker raakvlakken. Rosenthal kan eerst alle niet-rationele verschillen ontmantelen (de ui afpellen) en de discussie vervolgens geheel verzakelijken. Als Wilders de cruciale concessie binnenhaalt dat de grenzen hermetisch op slot gaan, wil hij zeker water bij de wijn doen op de rest. It’s the immigration, stupid.

Cohen is moreel verplicht ook met Wilders te praten. Of hij nu pessimistisch is over de uitkomst of niet. Dat doet in eerste aanleg niet ter zake.

Dick Kraaij Alphen aan de Rijn

Nog maar enige weken geleden in de verkiezingscampagne zei minister Klink nog dat hij eigen bijdragen voor zorg niet zag zitten. Hoe hij dan toch dacht te bezuinigen? Efficiency was het toverwoord, en zelfs met behoud van hoge kwaliteitszorg.

Hij heeft nu met het CDA de verkiezingen verloren en lijkt nu plotseling de botte bijl te gaan hanteren. Uit onderzoek blijkt dat mensen in de lagere sociale klassen de pech hebben dat ze minder gezond zijn en vaker een beroep moeten doen op de gezondheidszorg.

Jammer dat Klink juist van deze groep veel vraagt in plaats van dat hij de bezuinigingen zoekt met (christelijk) oog voor solidariteit. Dus gewoon de premie zorgverzekering voor iedereen wat meer omhoog.

W. van Loenen Hoogland

Hopelijk krijgt de Fifa het hier nooit voor het zeggen. Het is gewoon van de gekke dat de loop van het recht in een land bepaald wordt door een sportbond. Daar gaat dit incident in wezen om. Niet of de juiste persoon of het juiste bedrijf wordt aangeklaagd.

Irma van der Sluis Amsterdam

Tijdens een kort bezoek aan de culturele hoofdstad van 2010, Essen, viel het ons op, dat er statiegeld werd geheven op alle plastic flessen, klein en groot 25 cent.

Waarom kan het in Duitsland wel en in Nederland niet? Ons wordt duidelijk gemaakt, dat de industrie daar niet aan wil.

Wat zou de werkelijke reden zijn in Nederland? Mijn dagelijkse ervaring is, dat het meeste zwerfvuil bestaat uit plastic flessen, die slecht of helemaal niet worden opgeruimd.

Eva Koekkoek Rotterdam

Op het pleidooi voor kernenergie van Cees Oudshoorn op 24 juni valt veel af te dingen. Hij gaat bijvoorbeeld niet in op het probleem van opslag van kernafval. Ook stelt Oudshoorn dat uranium, de grondstof voor kerncentrales, ’niet afhankelijk van politiek instabiele regio’s’ is.

Op dit moment haalt Nederland voor de kerncentrale Borssele uranium uit Kazachstan. Dit land is een dictatuur, maar in de ogen van VNO-NCW blijkbaar een politiek stabiele regio.

Herman Damveld Groningen

’Afstroom naar een lager schoolniveau voelt als een afgang’, schrijft Hanne Obbink op 24 juni. Bij het afzakken van leerlingen denk ik vaak: is de leerling of student eigenlijk wel altijd capabel? Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig de universiteit moet halen.

A. de Kleine Breda

We lezen dat de bol die door Overijssel wordt gerold een doorsnee heeft van vier meter.

Hier wordt waarschijnlijk de diameter van de bol bedoeld.

Rien Westera Elburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden