brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Boom in net

De roerselen van Wim Boevink rond de aanschaf van een kerstboom (Trouw, 16 december) zijn mij uit het hart gegrepen. Maar ze bleven mij dit jaar bespaard. Zo'n in een witte netkous gesnoerd exemplaar was namelijk voor mij gereserveerd. Uit handen van mijn opticien, in kerstmannenpak, in ruil voor het bonnetje, dat ik een paar maanden geleden thuis ontving. Ik zag er een kleine compensatie in voor de peperdure contactlenzen die ik het jaar door afneem.

Guus Koelman Rotterdam

Rolmodel?

Eric Broekhuizen heeft gelijk als hij zegt dat we voortaan voor elk product de échte prijs moeten gaan betalen (Trouw, 16 december). Wat me echter opvalt is dat deze voorstellen vaak komen van mensen die hun schaapjes op het droge hebben, zij kunnen die échte prijs betalen. Eric zou kunnen beginnen de schade die hij zelf - volgens eigen definitie - heeft aangericht met bedrijven die hij heeft opgekocht, winstgevend gemaakt en verkocht heeft, te compenseren. Bijvoorbeeld door eigen vermogen in te zetten voor het opruimen van afval (zoals theoceancleanup.com). Pas daarna is het tijd om hogere prijzen in de winkel te betalen en zelf te ervaren wat het is om de kosten van levensonderhoud met 15 procent te zien stijgen.

Addo de Visser Wageningen

Koeien in de wei

97 procent van de Nederlanders wil koeien in de wei (Trouw, 16 december). Je kunt beter aan kinderen vragen of ze een cadeautje van Sinterklaas willen hebben. Wordt het misschien wel 100 procent.

Chris Ketelaars Siddeburen

Mier en olifant

Volgens staatssecretaris Dijksma is het 'niet meer van deze tijd' dat wilde dieren optreden in een circus (Trouw, 15 december). Het vele reizen, de beperkte beschikbare ruimte en het soms aan de ketting leggen, tasten het welzijn van deze dieren aan. Daarom komt er een verbod op, al is er niets bewezen. Tegelijkertijd lezen we in dezelfde krant dat geen politicus de mens wil verplichten minder vlees te gaan eten, want dat behoort tot de vrije keuze van ieder individu. Dat daardoor het milieu én het welzijn van ontelbare dieren zwaar worden aangetast - wél bewezen! -, moet onder de pet worden gehouden. Er is tenslotte veel geld mee gemoeid. Tja, een mier doodtrappen is altijd makkelijker dan een olifant te lijf gaan. Maar dapper, hoor, mevrouw Dijksma, en ik begrijp dat u nu eenmaal prioriteiten moet stellen.

Paulien Matze Meppel

Opa en oma

'Vrouw laat zich niet meer van werkplek jagen' (Trouw, 16 december). Dit artikel is niet helemaal compleet: 'en mis-/gebruikt opa & oma wekelijks als gratis kinderopvang en huishoudelijke hulp' had er nog bij gemoeten.

Dineke Hoekstra Wijchen

Ingrijpen

Geen politicus wil zijn handen branden aan ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer (Trouw, 15 december). Wel heb ik ooit! Politici doen namelijk niets anders dan ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer. Dit is het duidelijkst als het gaat om de zorg voor ouderen, denk aan de kortingen bij ouderen op pensioenen of thuiszorg.

Joop Luk Wassenaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden