Brieven

Liberaal voetbal
Mark Rutte zal wel met het grootste genoegen hebben gekeken naar Nederland-Duitsland. Wat een prachtige vertoning van individualisme. Een soort 'liberaal voetbal': ieder voor zich en weinig aandacht voor de ander. Immers, als ieder voor zichzelf het beste nastreeft, komen we met zijn allen beter uit. Of niet soms? Wat een verschil met 2010 toen er nog een andere politieke wind woei. Het lijkt wel of die zijn weerslag heeft gevonden in het nationale elftal.

Yvo Meihuizen Amersfoort

Oranjegekte
'Treurige afgang van Nederland' (voorpagina gisteren). Is dat niet wat overdreven, beste redactie? Vorstelijk betaalde voetballers, die een spelletje verliezen, behoeft dat zo veel aandacht met zo'n koptekst en een grote foto?

Kijk liever naar het jonge gezin Holwerda, dat luxe en comfort in Nederland opgaf om een aantal jaren in Oeganda weeskinderen te helpen (Stichting Kinderhulp Afrika). Laat dat maar eens voorpaginanieuws zijn, met foto (en banknummer), zodat we trots kunnen zijn op deze Nederlanders, en dus op Nederland. Kunnen we de Oranjevlaggetjes nog een poosje laten hangen en meteen achter internet kruipen om van onze overvloed wat over te maken. Niks treurnis!

Ben Simmelink Zoetermeer

Happinez
Ik las met verbazing hoe de redactie religie & filosofie maandag het magazine Happinez besprak. Redacteur Marije van Beek eindigt de recensie met expliciete afkeuring. Happinez schrijft over de lach, en haalt wetenschappelijk onderzoek aan dat heeft uitgewezen dat zelfs een 'neplach' effect heeft. Dat vindt Van Beek een 'gedachte om in-en-in verdrietig van te worden'. Ik vind het knap hoe Trouw de zo positieve boodschap van het blad met zoveel negativiteit beantwoordt. Voor veel mensen is Happinez een kennismaking met spiritualiteit, meditatie, yoga, een andere kijk op het leven en de wereld. Dat lijkt mij een zeer welkom verschijnsel. Dat de redactie religie & filosofie er in-en-in verdrietig van wordt, is jammer voor hen.

Marjolein Burgerhout Amsterdam

Juffen voor de klas
Alweer een briefschrijver (12 juni) die zich aansluit bij al diegenen die menen dat jongens ernstige schade ondervinden van de 'vervrouwelijking van het onderwijs'. Nog afgezien van het feit dat er in het verleden, toen er veel minder vrouwen voor de klas stonden nooit over geklaagd is dat meisjes tekort kwamen omdat zij zich niet konden identificeren met hun onderwijzer: dit is weer de stereotiepe beeldvorming van jongens.

Arme kleinzoons van de briefschrijver, die pas échte jongens zijn als ze voetballen, vernielen (dat heet: onderzoeken!) en zich builen vallen. En arme kleindochters, die pas échte meiden zijn als ze braaf, verzorgend en kattig zijn. In het onderwijs moeten mensjes de kans krijgen uit te vinden wie zij zijn, opdat zij kunnen uitgroeien tot een mens met mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Voor de achteruitgang van de leerprestaties van jongens moet echt in een andere, ook sociologische, richting gezocht worden.

Hanneke van der Korst Westzaan

Molukse kaping
Om te weten dat kapingsgeweld is af te wijzen, hoef je geen cursus Gandhi te hebben gevolgd. Het gaat erom welk antwoord je geeft op het geweld van anderen. Zeker voor christenen die hoorden over 'de andere wang' lijkt dat geen onbelangrijke vraag. Dat mensen als ex-premier Joop Den Uyl en ex-minister Harry van Doorn worstelden met dat antwoord en zochten naar een niet-gewelddadige uitweg, is te prijzen. Columnist Elma Drayer ziet het wat anders (Podium, 14 juni). 'Hoe meer geweld terroristen gebruiken tegen schuldeloze burgers, des te groter het begrip voor hun heilige zaak', schrijft zij. Haar kritiek begrijp ik, maar deel ik niet. Er had langer kunnen worden onderhandeld, ook omdat de verhouding tussen kapers en gegijzelden goed was. De Molukkers ervaren de ontknoping als executie. Wellicht ongenuanceerd, maar toch.

Hans Feddema Leiden

Wachtgeld
Heel wat Kamerleden gaan vertrekken. Hebben zij allemaal een wachtgeldregeling of krijgen ze een ontslagvergoeding? Wat gaat dat kosten? Ik ben benieuwd hoe groot het overheidstekort gaat worden.

W. Schöttelndreier Bennekom

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden