brieven

Onschendbaar

Waar van gewone buitenlanders verwacht wordt dat ze zich zo snel mogelijk aanpassen, genieten buitenlandse diplomaten in Nederland diplomatieke onschendbaarheid, wat inhoud dat ze zich aan geen enkele in Nederland geldende wet hoeven te houden zoals is vastgelegd in het Verdrag van Wenen en daarom ook boetes naast zich kunnen neerleggen (Trouw, 9 september). Wordt het niet de hoogste tijd om dit verdrag eens te actualiseren, zodat diplomaten de voorbeeldfunctie kunnen gaan vervullen die van ze verwacht mag worden?

Jaap Cornelissen Ermelo

undefined

Waar blijven de VS?

Een aantal Europese staten doet zijn best de vluchtelingenstroom op te vangen, maar de Arabische golfstaten steken geen hand uit naar hun broeders en zusters. En wat de Verenigde Staten betreft, die zouden ook kunnen bijspringen, mede omdat veel van de ellende in het Midden-Oosten door de VS is veroorzaakt.

W. den Dulk Scheveningen

undefined

Getuigenispartijen

Mijns inziens onderschat Lex Oomkes (Opinie, 9 september) de invloed van partijen die niet rechtstreeks deelnemen aan de macht. Neem bijvoorbeeld de Partij voor de Dieren: veel van het gedachtengoed van die partij is inmiddels in de programma's van de gevestigde partijen, ook die in het centrum van de macht, doorgedrongen. Voor de SP geldt dat een sterke SP in de oppositie de PvdA dwingt om toch nog een beetje links te blijven. Ook de invloed van SGP en CU op de gevestigde partijen is veel groter dan hun omvang doet vermoeden. Een rijk partijlandschap, ook met (kleine) getuigenispartijen, is niet alleen een optische verrijking van de democratie, maar heeft ook aantoonbaar invloed op het regeringsbeleid.

F. Klok Groenekan

undefined

Verkeerd gelezen?

Briefschrijfster Loes Rooijakkers uit Wassenaar (Opinie, 8 september) vindt vluchtelingen calculerend, net als zijzelf, schrijft ze. Vluchtelingen zijn in haar ogen dus economische migranten die voor geld, een huis, meer comfort naar West-Europa komen. Is deze briefschrijfster harteloos?

Calculerend is zij inderdaad, want kennelijk mogen vluchtelingen alleen in Nederland (Wassenaar?) verwelkomd worden als ze zichzelf kunnen bedruipen of ons iets te bieden hebben. Niet vanwege alle ellende die ze meemaken. Maar moeten we ook niet beseffen wat het voor iemand betekent om te vertrekken naar een vreemd land waarvan je de taal en cultuur niet kent, vaak met achterlating van familie of gezin? Om over de barre reizen, waarbij gruwelijk veel doden vallen, nog maar te zwijgen. Hoe hardvochtig kun je zijn? Of heb ik mevrouw Rooijakkers verkeerd gelezen?

Wil Kamminga Utrecht

undefined

Mantelzorger m/v

De kop boven het artikel over mantelzorg luidt 'Mantelzorger vindt zijn taak zwaarder' (Trouw, 8 september). Hier zou ik kiezen voor de vrouwelijke vorm: haar. Ik heb geen cijfers, maar als ik om me heen kijk in de wachtkamer van de dokter, in de supermarkten en de parkjes, dan zie ik bijna alleen vrouwen die met (schoon)ouder of tante in de weer zijn.

Reine Lanning-Nienhuis Gieten

undefined

Kanker

Met instemming las ik de beschrijving van Hans Alderliesten (Opinie, 8 september) van reacties van de buitenwacht op kanker. Eigenlijk heb ik daaraan niets toe te voegen. Vooral de zin: 'Hoe onderscheid je ramptoerisme van mededogen?' is sterk. Laatst zei een (zieke) vriendin: "Het lijkt wel een feest, mijn kamer staat vol bloemen. Er zijn ook grafbloemen bij. Ze komen niet voor mij, maar voor hun eigen problemen." En, voegde ze eraan toe: "Zolang ik leef ben ik niet dood, maar dat dringt niet zo door. "

Grietje Jager Fluitenberg

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden