brieven

Opkopen

De warenhuizen van V&D zijn zo beeldbepalend in onze steden. We kunnen niet toelaten dat ze slachtoffer worden van louche hedgefondsen die hun panden hebben verkwanseld. Laat De Nederlandsche Bank met het vers gedrukte geld van de ECB de schulden van V&D opkopen. Dat lijkt me effectiever dan het opkopen van staatsobligaties. Nadeel is misschien, dat de concurrentieprikkel voor het concern minder groot wordt, zodat de prijzen stijgen. Maar dat is toch precies wat de ECB wil?

Frans Dijkstra Ommen

undefined

Nonsens

VVD'er Anne Mulder krijgt in Trouw (Opinie, 5 februari) ruim baan om zijn verouderde opvattingen over de vakbeweging en het cao-gebeuren te etaleren. Bonden zouden vergrijsd zijn en niet representatief, cao's zouden maatwerk verhinderen. Dat Mulder in de Kamer is gekozen in de slipstream van een partij die slechts een fractie van het aantal leden van CNV en FNV heeft, is tot daar aan toe, maar wel relevant als het om representativiteit gaat. Dat hij geen oog heeft voor de verhevigde noodzaak van cao-rechtsbescherming van de economisch zwakke werknemer, demonstreert zijn gebrek aan realiteitszin en is uiterst kwalijk voor een volksvertegenwoordiger. Maar waarom een halve pagina met deze nonsens aan mijn ontbijttafel?

W. Stoop Santpoort-Noord

undefined

Feodaal

Waarom zegt Anne Mulder niet gelijk waar het op staat in zijn opiniestuk? Het is toch overduidelijk dat hij terug wil naar een soort van feodaal tijdperk: de werkgever weer als baas, die het in alles voor het zeggen heeft; de werknemer als middel, als ondergeschikte, als horige. En hierbij staat een cao dan flink in de weg.

Wouter Stronkhorst Nijkerk

undefined

Onecht-echt?

Heel parmantig weten predikant Edward van der Kaaij en PKN-secretaris Arjan Plaisier het zeker: Jezus heeft nóóit bestaan, Jezus heeft écht bestaan! Gelukkig maar dat er in de kerk nog van die zekerheden de ronde doen. Maar voor beiden: ooit Gustav Deissmann 'Licht vom Osten' uit 1903, of Albert Schweitzer 'Geschichte der Leben-Jesu-Forschung' uit 1913 gelezen? Nóóit geleerd, op catechisatie of zo, dat de werkelijkheid toch echt iets anders is dan de geloofswerkelijkheid? Opnieuw hulde voor Pieter Geenen die het in de krant van dinsdag weer zo voortreffelijk weergaf en samenvatte: "O jee. Wat krijgen we nou weer." De historische Adam bijvoorbeeld?

J.S. Ridderbos Leusden

undefined

Herinterpretatie

In 2009 stond er in Trouw een serie artikelen over de hemel, ons hemelbeeld. Deze verhalen waren voor mij confronterend. Maar die stukken hebben wel gezorgd voor een geloof anno nu waar ik ook verder mee kan. Voor bijna ieder mens breekt in het leven een periode aan waarbij letterlijke verhalen uit de Bijbel niet meer verenigbaar zijn met de wetenschap van nu. Het is een uitdaging om bijbelverhalen te interpreteren en te vertalen. Dat is een vak op zich met gelukkig vele vaklui. Ik ben blij met 'de collectie van geloven', zodat er voor iedereen iets passends te vinden is.

Janny Kooistra Rottum

undefined

Youskine

Goede zaak dat Nuweira Youskine is gestopt als columniste. "Ze is er klaar mee." Een bron van ergernis is opgedroogd. En na het onfortuinlijke vertrek van Elma Drayer heeft Trouw nu de kans om zich te rehabiliteren door een goede nieuwe columniste aan te trekken.

Kor Anders Hilversum

undefined

Een gemis

Ik zal de columns van Nuweira Youskine missen. Ze was voor mij, met haar spontane, onverschrokken stem in het islamdebat, een richtingwijzer. Ik hoop dat ze haar mond elders blijft opendoen!

Grieke Land Nijelamer

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden