brieven
lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam
undefined
Bizar getwitter
Publiciste Ebru Umar noemt Erdogan een dictator. Klopt dat? Ja,omdat hij - gekozen door een meerderheid - afwijkende meningen van minderheden in zijn land met harde hand onderdrukt. Dit moet duidelijk worden gezegd. Maar waarom daarnaast dat bizarre en verwarrende getwitter van Umar? Waar dient dat toe? Landen en bevolkingsgroepen worden zo zonder noodzaak tegen elkaar opgezet.Laat dat getwitter toch aan kinderen over.
G.den Dulk Wassenaar
undefined
Vluchtelingen in Turkije
De Europese Unie weet dat Turkije niet deugt, maar doet goede zaken met de Turken. De Turkse premier glimlacht overal aimabel, maar heeft ons allemaal in de tang. De grootste grap is dat EU-voorzitter Donald Tusk de Turkse regering onlangs prees voor de opvang van zo veel vluchtelingen. Maar in Istanbul zie je overal illegale Syriërs lopen en slapen in parken. Langs de grenzen zit iedereen in tentjes met de hele familie te koken en te slapen. Men wordt in leven gehouden met voedselpakketjes. Ja, zo kunnen wij ook vluchtelingen opvangen, maar Nederland en andere Europese landen verstrekken huizen, uitkeringen, een paspoort en familiehereniging. Dat is andere koek en op deze wijze kun je vanzelfsprekend geen miljoenen vluchtelingen opvangen.
H. Ros Appingedam
undefined
Problemen bij Buurtzorg
Het artikel van Alwin Kuiken in Trouw van zaterdag geeft goed aan dat er problemen zijn met het 'efficiënte' zorgaanbod van Buurtzorg. Door de structuur van Buurtzorg, met kleine zelfsturende teams, is het moeilijk zorg te bieden aan cliënten met een lastige of afwijkende zorgvraag. De kleine zelfsturende teams hebben nauwelijks ruimte voor verpleegkundigen met een specialisme. Ik heb zelf drie jaar ervaring bij Buurtzorg in een te klein zelfsturend team. Buurtzorgteams leveren doorgaans goede integrale zorg, waarbij ze op verschillende niveaus (3 , 4 en 5 ) gedeelde taken uitvoeren. Binnen de groep ontstaat een algemene deler, waarbij medewerkers dezelfde taken uitvoeren. Maar zo'n team is snel overbelast en men moet waken voor een te zware belasting door te veel cliënten aan te nemen die veel zorgmomenten nodig hebben. Mensen met dementie bijvoorbeeld kunnen daardoor minder zorg krijgen dan ze nodig hebben en cliënten die gespecialiseerde verpleging nodig hebben, moeten maar afwachten of er een bekwame verpleegkundige in het team werkt. Buurtzorgteams lopen het gevaar te vervallen in eenheidsworst met beperkte mogelijkheden.
Marie-José de Munck Amsterdam
undefined
Correct Nederlands
Ik ben het helemaal eens met het pleidooi van Margreet Tillema om, overal waar het kan, Nederlands te gebruiken (brieven, 25 april). Zo kun je geen krant meer openslaan of je komt het woord 'impact' tegen. In Trouw van maandag stond het bijvoorbeeld op pagina zes van de Verdieping. Het is onnodig Engels en een nietszeggende stoplap. In plaats ervan kunnen we kiezen uit een reeks goede Nederlandse woorden, waaronder: effect, gevolg, invloed, doorwerking, uitwerking, uitvloeisel, nasleep. Je moet wel even nadenken, maar dan heb je ook wat: correct Nederlands.
P.B. Dirksen Leiden
undefined