brieven

'Zonder last of ruggespraak'

De discussie over de twee dissidente PvdA-Kamerleden die uit de fractie zijn gezet doet me denken aan het principe 'zonder last of ruggespraak' dat geldt voor politici. Jaren geleden werd ik eens gepolst voor een mogelijk lidmaatschap van de Tweede Kamer. Daarbij kreeg ik thuis bezoek van twee vertegenwoordigers van de desbetreffende politieke partij. Allerlei onderwerpen passeerden tijdens dat bezoek op een aangename manier de revue, totdat ik opmerkte dat ik in een principiële aangelegenheid mij het recht zou voorbehouden een standpunt in te nemen dat afweek van het fractiestandpunt. Toen was de belangstelling bij mijn bezoekers plotseling over. Fractiediscipline was toen ook al belangrijker dan de tolerantie voor een ander geluid.

R. de Jong Den Haag

Nieuwkomers

Om de felheid van het debat over Zwarte Piet te verklaren wijst Dorien Pesssers in haar behartenswaardige bijdrage (Opinie, 22 november) op allerlei zaken die tot 'onzekerheid op vrijwel alle niveau's in de samenleving' leidden. Daarbij ziet ze één factor over het hoofd. Ik denk dat de instroom van grote groepen nieuwkomers gedurende decennia tot gevolg heeft gehad dat een bepaalde cohesie is aangetast waardoor mensen zich soms vreemden in eigen straat zijn gaan voelen. Aan het vermogen om vreemdelingen op te nemen zit een grens, temeer daar we de al beperkte ruimte met hoe langer hoe meer mensen moeten delen. Om over de kosten nog maar te zwijgen.

G. Miedema Amsterdam

Eetgenot

Nelleke Noordervliet schrijft in haar column over verpleegzorg (Opinie, 22 november) dat lekker eten het laatste genoegen is van demente mensen. Dat mag je ze niet afnemen. Helaas, demente mensen beleven helemaal geen genoegen aan lekker eten. Ze verliezen hun smaak en op den duur verliezen ze ook de aandrang nog langer te eten en te drinken. Soms kan het geen kwaad indien columnisten iets weten van het terrein waarover ze schrijven. Dan komen ze voor hun lezers, in dit geval naaste familie van een demente (schoon)moeder, geloofwaardiger over.

Sytse de Jong Staphorst

Belastinggeld

Reclamedeskundige Frank Pels neemt in zijn bijdrage de vaatdoekcampagne van het Voedingscentrum op de korrel (Opinie, 24 november). Het Voedingscentrum adviseert daarnaast ook dat gekoelde producten als laatste gekocht moeten worden. Die zou ik graag willen voorzien van de volgende aanvullingen die mij ook van levensbelang lijken in dit verband: woon vooral naast de winkel om gekoelde producten vooral gekoeld te houden. Vermijd verder oogcontact met buren en bekenden op weg naar huis; anders zou het tot een praatje kunnen komen en dat houdt je alleen maar op. Moet je boodschappen doen met de auto? Zet de airco op een veilige 7 graden. En: Laat thuis vooral niet de kinderen helpen met boodschappen uitpakken, dat gaat veel te weinig efficiënt. Ongelooflijk dat ons belastinggeld aan dit soort onzin opgaat.

Lisa Leistra Delft

Schuilt in religie gevaar?

Het interview met Theodor Holman (Letter&Geest, 22 november) eindigt met zijn woorden 'In religie schuilt per definitie gevaar'. Dan vraag ik me af waarom in twee staten op deze aardbol waar religie was afgeschaft, niet de hemel op aarde is ontstaan. Albanië destijds onder Enver Hoxa tot 1992 officieel zonder religie en heden ten dage nog Noord-Korea al enkele generaties lang. Geen heilstaten en bepaald niet gevrijwaard van het schenden van de door Theodor geroemde Universele Verklaring van de rechten van de Mens. Als enige verklaring heb ik dat het gevaar niet in religie schuilt maar in de mens zelf.

Willem van den Berg Heerenveen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden