Brieven

Kosten kleine scholen
Kleine scholen moeten fuseren of sluiten omdat ze (onder andere) te duur zijn (15 februari). Ik bestrijd dat. Ik deed onderzoek in Friesland naar kleine scholen op het platteland en grote scholen in de stad, en maakte een berekening wat de kosten zouden zijn op het platteland bij samenvoeging van de scholen daar. De conclusie: grote scholen in de stad zijn wel goedkoper dan kleine op het platteland, maar samengevoegde grote scholen op het platteland zijn daarentegen duurder dan de kleine scholen. Samenvoeging levert dus financieel niets op. Overigens hoop ik dat het platteland platteland kan blijven, en bewoners niet allemaal in steden moeten wonen, zoals in de tachtiger jaren het plan was in Roemenië.

Pieter v. Abshoven Alphen a/d Rijn

Noordoostpolder
Hartelijk dank voor het bevestigen van een cliché: 'De Noordoostpolder hoort nergens bij', schrijft de krant (16 februari). Als bezoeker van dezelfde bijeenkomst als de verslaggever kom ik toch tot een andere conclusie. Onze jeugd bezoekt massaal het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs in Zwolle, Groningen en Leeuwarden. Economisch scoort de Noordoostpolder goed met internationale handel in vis, pootaardappelen, bloembollen en tuinbouwproducten, met alle logistiek en verdere knowhow die daarbij komt kijken. Het lijkt er meer op dat Noordoostpolder door zijn ligging en een spilfunctie vervult. Hoezo 'op zichzelf gericht zijn'?

Assenberg van Eijsden Ens

Geestdodende computers
Maurice de Hond is samen met anderen 'een nieuw schooltype aan het ontwikkelen', zodat zijn dochter van drieënhalf straks alleen nog maar vanaf de computer of iPad hoeft te leren ('Mijn boekenkast', 16 februari). Ik verbaas me over zijn plannen en gedachten. Het gaat dwars in tegen de heersende opinie in bijvoorbeeld Silicon Valley. De top van de ICT-wereld stuurt daar de kinderen naar de enige school zónder computers, de antroposofische Waldorfschool. Het gebruik van computers doodt de fantasie en de creativiteit, vindt men daar. Stilstaande letters en beelden in beweging brengen prikkelt wel de verbeeldingskracht. En is de fantasie goed wakker, dan is niets meer saai.

Rimbert Moeskops Zeist

Zorgen vaders niet?
Jammer dat anno 2013 nog steeds wordt gesuggereerd dat alleen vrouwen verantwoordelijk zijn voor de opvang van hun kinderen. Ik lees bij een fotoreportage in Tijd (16 februari) de eerste regel: 'Het aantal moeders dat op eigen ouders kan rekenen voor kinderopvang....'. Of passen alleen de ouders van de moeders op de kleinkinderen?

Beppie vd Weijden Veenendaal

Slachtfoto's
Het valt me op hoezeer Trouw een platform biedt aan jagers en vleesproducenten. Van eco-jagers (onmogelijk) tot ethische jagers (nog onmogelijker) tot aan het dieptepunt, zaterdag, waarin op enorme foto's de slacht van een paard wordt getoond. Waarom? Omdat een paardenslager zo liefdevol (net als de jagers zeker) zijn werk doet? Je kunt het stuk overslaan, maar de foto's schreeuwen je tegemoet. Ik ben vegetariër uit overtuiging, en probeer niemand voor het hoofd te stoten. De krant moet dat ook niet doen.

Anja de Vries Gouda

Reclamefolder
Het moet niet gekker worden: Een glossyreclamefolder als advertentiebijlage bij de krant van zaterdag. Trouw werkt mee aan het omzeilen van de NEE-sticker op mijn brievenbus. Geen advertorial, nee een bijlage vol met mode uit Duitsland. Mijn krant is in overtreding. Als er rundvlees op het etiket staat, moet er geen paardenvlees in zitten, Als er krant op staat moet er geen pure advertentiebijlage in zitten.

Aad van Velzen Raalte

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden