brieven

Niet mee bemoeien

Met een glimlach nam ik, 73-jarige, kennis van het feit dat iedereen een mening heeft: de dokter, de schrijver, de dominee, de politicus, en zelfs de redactie van Trouw. Zij bepalen voor mij of ik mijn leven als voltooid mag beschouwen. Na een poosje verdween die glimlach en dacht ik: bemoei je met je eigen zaken. Niemand anders dan ik zal te zijner tijd de balans van mijn leven opmaken. Als ik dat doe, dan zal ik dat zeker niet doen in samenspraak met al deze mensen met hun meninkjes. Ja, ik hoor wel met hoeveel kracht zij hun mening verkondigen en verdedigen. Maar het doet mij niets, al dat verbale geweld (althans niet in de zin dat mijn mening verandert). Wat ik echt moeilijk vind, is het antwoord op de vraag: kan en mag ik degenen die mij lief zijn in dit meningsvormingsproces betrekken. Mag ik hen belasten met wat dán (!) mijn laatste waarheid is?

Jan Ridderbos Assen

undefined

Respect

Bert Keizer roept Willem Jan Otten op van zijn preekstoel af te komen (Trouw, 5 februari). Mensen die voor legalisering van de zelfgekozen dood zijn, zouden door Otten beschuldigd worden van morele inferioriteit. Bij mensen uit zijn eigen kamp bespeurt Keizer nooit minachting voor het andere kamp - behalve voor Otten dan, denk ik. Wellicht dat Bert Keizer te kort van memorie is om zich de woorden te herinneren waarmee destijds het voltooien van de euthananasiewet werd aangekondigd: 'Het is volbracht'. Minachting voor dummies. Als je op basis van respect voor andermans menselijkheid moet kiezen tussen het essay van Willem Jan Otten enerzijds en de column van Bert Keizer anderzijds, dan wist ik het wel.

Jannette Prins Leiden

undefined

Graag jonge tekenaars

Hoewel de strip Anton Dingeman heel soms wel grappig is, is het wat mij betreft tijd om eens iemand anders aan de beurt te laten om zijn kunsten te tonen. Ik vind de vaak mannelijke onderwerpen die Pieter Geenen kiest en de manier waarop hij vrouwen tekent, met van die puntborstjes, eigenlijk helemaal niet leuk. Waarom niet eens afwisselen met andere strips? 'Mam' is een goed voorbeeld van een strip die veel lezers van Trouw zal aanspreken. En zo zijn er vast ook meer (jonge) tekenaars die graag in Trouw zouden willen verschijnen.

Else Kingma Overveen

undefined

Handelaren

Ten tijde van het Ottomaanse/Osmaanse rijk waren Armenen, Grieken en Joden de handelaren bij uitstek op wie de economie tot in de uiterste hoeken van dit grote imperium draaide. In iedere stad of dorp waren vertegenwoordigers uit een van deze bevolkingsgroepen druk doende met hun grote of kleine nerinkjes. De Turken waren veelal in dienst als ambtenaar of militair. De overgrote meerderheid van hen werkte in de agrarische sector. Daarom begrijp ik niet waarom de Dream Foundation en de Rijksuniversiteit Groningen, op de vraag op de vraag waarom zoveel Turken in Nederland ondernemer zijn, verwijst naar het Ottomaanse Rijk (Trouw, 6 februari).

Anneke Bakker Assen

undefined

Te overzien

Over het automatisch stopzetten van de ov-kaart zegt minister Bussemaker dat dit onmogelijk is mede vanwege het enorme aantal studenten (Trouw, 6 februari). Als het aantal studenten nu ook in de weg staat als het gaat om het stopzetten van de studiefinanciering door de minister, is het leed voor de studenten te overzien.

Ronald Berkvens Amstelveen

undefined

Bezeren

Zeggen deftige mensen als zij zich bezeren in plaats van 'au!' ook 'oo!'? Dat vraag ik mij serieus af naar aanleiding van de vraag aan Beatrijs of je moet zeggen oto of auwto (Tijd, 6 februari).

Gerhard Kruizinga Dalfsen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden