brieven

Handjeklap
Hoe zal het handjeklap in het kabinet van PvdA en VVD zijn gegaan? Ik heb er wel een voorstelling van. Samsom: "Als we die illegalen nou eens niet meer crimineel noemen? Opsluiten kun je ze altijd nog."

Zijlstra: "Wat schuift het?"

Samsom: "Wat had je in gedachten?"

Zijlstra: "Meer poen voor de rijken? Dat vergroot de afstand tot de illegalen, voelt wel zo prettig!"

Samsom: "Deal!"

André Hannink Amersfoort

Hoezo voor iedereen?
Trouw kopte op de voorpagina: 'Strafbaarstelling illegaliteit van de baan, winst voor iedereen'. Hoezo voor iedereen? Onderdeel van de afspraken is dat de hogere inkomens erop vooruitgaan. Medeburgers met een 'klein' inkomen doen niet mee en zijn ook nu weer de uitgesloten groep. Ik vind het eerlijker ook deze (grote) groep te betrekken in de deal. Voor de economie is dat ook effectiever; elke euro naar deze groep wordt eerder in de economie teruggebracht dan een euro voor de beterbedeelden.

Ben Beran Leiden

Marijn de Vries
Een tijd geleden schreef Marijn de Vries in haar column op de sportpagina over een Griekse biljarter die haar hart sneller deed kloppen. Ze schreef maandag op eenzelfde manier over wielrenner Cancellara. Ik snap de knipoog van de column, en ik gun elke vrouw haar opwinding, maar ik zou het waarderen als ze mij er niet mee lastigvalt.

Theo Brinkman Oudorp

Bijscholing
Wat een goed artikel over werkloze 55-plussers ('Te vroeg achter de geraniums', Economie, 1 april). Daarin werd ook gemeld dat er miljoenen beschikbaar zijn voor (bij)scholing. Ik ben zelf 58 jaar en werkloos en tref inderdaad geen vacatures. Kennelijk zijn niet alle UWV-medewerkers op de hoogte van de beschikbare miljoenen. Ik heb zelf vorige maand gevraagd naar de mogelijkheden voor betaling van bijscholing die ik zou kunnen volgen om de kans op een baan te vergroten. Als antwoord kreeg ik dat het UWV daar al enkele jaren geen subsidie meer voor krijgt. Begrijpelijk dat weinig mensen gebruikmaken van dat geld, als UWV-medewerkers zeggen dat er geen geld voor is.

Yvonne van der Waal Gouda

Mantelzorg
De artikelen van Alwin Kuiken over mantelzorg lees ik altijd met plezier. Maar in zijn artikel over twee mantelzorgers die scheidden van hun zieke partner (Verdieping, 26 maart) miste ik het begrip voor de partners met niet-aangeboren hersenletsel. Als cliëntondersteuner voor mensen met NAH ondersteun ik veel stellen die in dezelfde situatie zitten. Ik vermoed dat de mensen uit het artikel weinig of geen professionele begeleiding en uitleg hebben gehad over de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Inzicht hierin krijgen is essentieel voor de verwerking van het gebeurde. In de praktijk zie ik mantelzorgers jarenlang zoeken, werken en moeite doen om een nieuwe balans te vinden in de plotseling veranderde relatie met hun partner. Soms blijkt dat het samen niet meer gaat, voor beiden. Ik merk dat een scheiding een enorm schuldgevoel op de gezonde partner legt, mede door druk vanuit de omgeving. Dat taboe mag wat mij betreft zeker doorbroken worden.

Gerry Kuiperij Amersfoort

Nieuw belastingmodel
Den Haag juicht: het overheidstekort over 2013 is slechts 2,5 procent. Deze prestatie is echter te danken aan éénmalige inkomsten uit de 4G-veiling en extra aardgasbaten. Wanneer laten we toch het korte termijn economisch denken los en gaan we naar een nieuw model met lage belastingen voor arbeid en hoge belastingen voor grondstoffengebruik? Niet groei maar continuïteit, solidariteit en leefbaarheid moeten leidend zijn.

Teus van Eck Oosterbeek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden