Brieven

Van Buuren generaliseert
Maarten van Buuren beweert (Letter&Geest, 15 oktober) dat de redactie van 'Het Grote Gebod' de rol van Piet Doelman bewust heeft gemarginaliseerd omdat zijn optreden niet zou sporen met het geïdealiseerde beeld in de inleiding van het boek. Er wordt juist vrij veel aandacht gegeven aan de Westlandse KP, vergeleken met andere regio's. Van Buuren diskwalificeert zich als historicus als hij generaliseert door wat in het Westland en op enkele andere plaatsen gebeurde typerend te achten voor het hele verzet. Het is bovendien beledigend voor de familieleden van de 1700 gevallenen in de rijen van de LO-LKP. Het Grote Gebod was vooral bedoeld als monument voor deze gevallenen. Voor een volledige geschiedenis was het in 1951 nog te vroeg.

Jan Slomp, lid van het bestuur van de Stichting Herinnering LO-LKP Leusden

Helden tegen wil en dank
Er zijn in de laatste wereldoorlog verkeerde of misdadige en achteraf als zodanig beoordeelde feiten gebeurd. Maar slechts incidenteel. Een verzetsheld werd niet geboren, en was ook, zoals ieder mens, geen held uit zichzelf, maar door de omstandigheden zo geworden. Meestal werd men door plotselinge gebeurtenissen, feiten, of door op een bepaalde plaats te zijn, bij het verzet betrokken. Daarna was terugkeer niet mogelijk. Heldendaden werden door vrouwen en mannen verricht, omdat anders handelen op dat moment uitgesloten was. Alle eer aan die gewone mensen die hun leven verloren of in de waagschaal stelden, omdat ze van zichzelf nooit verwachte heldendaden verrichtten.

Jan Kuipers Elburg

Koninklijke homerun
Geen afgevaardigde van het koninklijk huis was aanwezig bij het behalen van het wereldkampioenschap honkbal in Panama (Trouw, 17 oktober). Bij zwemmen, schaatsen, hockey, voetbal en tennis is veelal een lid van het koninklijk huis aanwezig als er een titel op het spel staat. Prins Willem-Alexander kan dit verzuim alsnog goedmaken door als vooraanstaand lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ervoor te zorgen dat honkbal spoedig weer als olympische sport wordt toegelaten. Het schrappen van deze wereldwijd beoefende sport (miljoenen spelers) door het IOC was een blunder, waar onze kroonprins medeverantwoordelijk voor was.

F. Nijhof Huizen

Affront jegens de koningin
Dé advertentie in de Staatscourant is verschenen. De brieven (of mogen het ook e-mails zijn?) moeten gericht worden aan Hare Majesteit. De reacties worden verzameld door de minister van veiligheid en justitie, hoewel die van binnenlandse zaken de 'hoge colleges van staat' tot zijn terrein van aandacht mag rekenen. Dat komt omdat de minister van veiligheid en justitie (volgens premier Rutte) de enige minister is die vanwege zijn gevorderde leeftijd geen kans maakt. Hij kan er dus als enige objectief naar kijken.

De gang van zaken is niet alleen lachwekkend en gezien de wet bedenkelijk maar ook een affront jegens Hare Majesteit. Er is nog één manier waarop de eer van de bedenkers van deze procedure kan worden gered. Als niet alleen prof. Hirsch Ballin (hij zéker ook) maar nog een aantal andere gerenommeerde staatsrechtgeleerden of gelouterde bestuurders, voorzien van de juiste papieren en uitstekende referenties, een brief naar de Koningin sturen. Dat zou een droom zijn!

Ben Schmitz Baarn

Aandacht voor borstkanker
Waarom die reacties van vrouwen op Pink Ribbon dat ze er niet meer aan borstkanker herinnerd willen worden en dat het maar akelig is. Wis en waarachtig is het akelig. Je wordt er toch elke dag aan herinnerd als je onder de douche staat. Of kijken deze vrouwen dan niet?

Dat wil toch niet zeggen dat er niet meer over borstkanker geschreven mag worden en dat er geen onderzoek en voorlichting gedaan mag worden. Hou toch op zeg.

Omdat er mensen zijn die aan kanker overlijden, moet KWF Kankerbestrijding dan maar geen actie voeren vanwege het feit dat de nabestaanden er niet aan herinnerd willen worden? Hetzelfde is het met de Stichting Alzheimer, de Hartstichting en noem ze allemaal maar op. Het gaat altijd over leven en dood. Moet je dan je kop in het zand steken? Bij mijn vrouw is eerst een borstbesparende operatie gedaan en vier jaar later één borst geamputeerd. Zij is alleen maar heel erg blij dat ze nog leeft.

J.G. Oosterveld Nieuwegein

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden