brieven

Tendentieus

'Voorschrijven abortuspil te complex voor huisarts', staat boven het artikel van filosoof Marcel Zuijderland en abortusarts Willem Beekhuizen (Trouw, 7 juli). Het tendentieuze stuk geeft blijk van een lage dunk van de huisarts. Enkele voorbeelden: huisartsen zouden geen zorg van voldoende kwaliteit kunnen garanderen, ze zouden te weinig kennis hebben en een zwangere vrouw veroordelen om haar voornemen tot abortus. Ze zouden ook zomaar 'receptjes uitschrijven'. Beste schrijvers; kom een dag meelopen. U zult zien dat u te somber bent.

Pieter Barnhoorn, huisarts, Leiden

undefined

Naïef

Hoewel ik blij ben met Jean-Jacques Suurmonds conclusie (Verdieping, 7 juli) dat we niet alleen vanuit economisch oogpunt maar ook vanuit de gedachte van een humaner Europa Griekenland moeten helpen ("Het zijn toch mensen zoals wij"), begrijp ik zijn diagnose niet. Ik vind het nogal naïef om te denken dat de ontkerkelijking en het achterwege blijven van het meewegen van christelijke waarden bij het wel of niet ontlasten van Griekenland en zijn schulden, oorzaak is van dit beleid. Helaas weten we maar al te goed dat 2000 jaar christendom uitsluiting, uitbuiting en slavernij niet heeft voorkomen. De koopman wint het steeds weer van de dominee. Ja, ook christelijke ondernemers en beleidsmakers zijn meestal gegaan voor eigen gewin. Niet voor het eigen belang, want de Grieken helpen is in ieders belang, inclusief het eigen belang. Daarom zijn al die deadlines steeds maar opgeschoven.

Geertje Kuipers Culemborg

undefined

Fraude en UWV

Fraudeurs, u kunt uw slag slaan in Nederland. Duizenden fraudemeldingen worden niet meer verwerkt door het UWV wegens personeelstekort (Trouw, 6 juli). Daarnaast verdwijnen er bij het UWV de komende jaren nog eens driehonderd banen. Nog meer werklozen en potentiële fraudeurs dus.

B. Bouman-Stolk Rijswijk

undefined

Gerwin

Gerwin van der Werf, wat zal ik je columns missen!

A. de Kleine Breda

undefined

Politieoptreden

De afgelopen twee weken is er veel geschreven en gepraat over het Haagse politieoptreden bij de aanhouding van de Arubaan Mitch Henriquez. Dat daarbij iets helemaal mis is gegaan, is vreselijk en niet goed te praten. Goed dus dat dat wordt onderzocht. Maar opvallend is dat ik nergens begrip voor het politieoptreden hoorde of las. Terwijl de laatste tijd toch zeker maandelijks ergens in de wereld een man met een wapen zomaar om zich heen schiet en dood en verderf zaait. Stel nu toch dat Henriquez, die toch heel duidelijk riep "Ik heb een wapen", ook zomaar om zich heen was gaan schieten? Dan zouden we toch gezegd hebben: "De politie stond erbij en deed niets". We mogen niet meer van de politie verlangen dat ze iemand eerst eens rustig vragen: "Mijnheer, wat wilt u gaan doen met dat geweer?"

Gerald ten Wolde Woudenberg

undefined

Democratie

De Grieken mogen dan bekend staan als de uitvinders van de democratie, inmiddels zijn ze het toch aardig verleerd. Het referendum in Griekenland is alsof Nederland een referendum houdt met de vraag of China ons geld moet geven. Dan stemmen we in meerderheid vast wel ja, maar daar gaan wij helemaal niet over en onze positie wordt er ook niet sterker van. We kunnen ook in ons huishouden ervoor stemmen dat de bank onze hypotheekschuld moet halveren, maar ook daar gaan wij niet over. De Grieken hebben de boel op de kop gezet. Als je dit al democratisch wilt oplossen dan moeten alle EU-landen behalve Griekenland een referendum houden over de vraag of er meer geld naar Griekenland moet.

Gerben Wierda Heerlen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden