brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Tegengestelde meningen

Bob Smalhout stelt in de Verdieping (7 februari) dat God wel móet bestaan. Het kan niet anders of er zit een meesterlijk plan achter de gecompliceerde wereld. Twee pagina's verder citeert Stijn Fens in zijn column de atheïst Fry, die God, mocht hij toch bestaan, monsterlijk, slecht, dom en maniakaal noemt, omdat hij kinderen botkanker laat krijgen en ander onrecht in de wereld laat gebeuren. Het is slechts één voorbeeld van tegengestelde meningen die in de krant langskomen. De Afghaans-Nederlandse student die een fundamentalistische islam aanhangt komt net zo goed aan het woord als de christelijk conservatieve denker Bart Jan Spruyt. Lezers die het vertrek van columniste Youskine betreuren, krijgen een podium naast degenen die er geen traan om zullen laten. Zelfs voor- en tegenstanders van het nietje door de Verdieping mogen hun zegje doen. Prachtig, die krant. Spreekbuis van een pluriforme wereld.

Arie Hordijk Ede

Ontroerend

Wat een bijzondere Tien Geboden van Bob Smalhout van zaterdag 7 februari. Heel ontroerend.

Mieke Koster Rockanje

Verstandige vrouwen

Een verstandig besluit van die vrouwelijke rechters en aanklagers om emeritus hoogleraar Bob Smalhout zijn wapencollectie af te nemen. Een oude man die 's nachts door het huis dwaalt op zoek naar zijn twee overleden echtgenotes kan maar beter niet omringd worden door een collectie wapens. Dat levert geheid problemen op, niet in het minst voor hemzelf.

Maarten van Essen Amsterdam

Sint Jansklooster

Afgelopen week heerlijk gewandeld, rondje Land van Vollenhove, het 'Overijssels Havezatenpad' in het klein. Via Zwartsluis in de IJsseldelta richting Sint Jansklooster. Zompend over het vlonderpad door De Wieden koppelen we onze maandagcolumnist Johan ten Hove onmiddellijk aan 'lezer uit Sint Jansklooster'. In dit oord van rust vertrouwt hij ons in waardevolle columns zijn gedachtenflitsen toe, inspirerend en amuserend. Heel bijzonder.

Hans van Baal Culemborg

Kleurrijke school

Trouw schrijft over het Hervormd Lyceum West (HLW) voor 'zwarte wereldburgers'. Dat is toch erg dat een groep mensen in het voortgezet onderwijs met een kleur bestempeld moet worden. En wat voor kleur. Zwart, de kleur van zwartgallig, zwart geld, zwarte handel en Zwarte Piet. Ik vind dat dat niet kan. En daar dan het archaïsche woord autochtoon tegenoverstellen, vind ik helemaal niet kunnen. Want wie is echt zwart op deze school? Het is net zo min als wit zijn op een andere school. Spreek dan liever over een kleurrijke school. Of over een school met kinderen, van wie de ouders in de landen om ons heen geboren zijn. Of leerlingen die van huis uit meerdere talen spreken.

Jan van Arkel Rotterdam

Jezus glossy

Een glossy van Jezus, hoe verzint men het. In zijn tijd was hij niet zo glossy en geliefd bij mensen. De foto waarop hij afgebeeld wordt in Trouw (7 februari) is in werkelijkheid een heel andere Jezus. Zo kan hij er niet uitgezien hebben, maar om het blad te kunnen verkopen moet er gewoon een knappe man op staan.

Ik als christen ga het blad toch kopen, gewoon omdat ik er ook nieuwsgierig naar ben, en omdat de persoon Jezus belangrijk genoeg is om er kennis van te nemen, op een eigentijdse manier.

Hannie Piket-Schuller Dordrecht

Glossy 2

Even een vraagje: Die Jezusglossy, waar Trouw over bericht, bestaat die wél?

Anja Overduin Hulst

Nietjesgate

Niet te geloven: de oorlog in Oekraïne wordt steeds heftiger en Trouw-lezers maken zich druk om nietjes in de Verdieping. En er komt zelfs een serieus antwoord van de hoofdredacteur (Opinie, 7 februari). Laten we ons toch met echt nieuws bezighouden.

Wil van den Berg Hilversum

Dood paard

Lang geleden predikten de Dakota-indianen de volgende wijsheid: 'Als je ontdekt dat je op een dood paard rijdt, spring er dan snel af.' Deze wijsheid is nog steeds actueel, maar wordt lang niet altijd gevolgd. In de kwestie Griekenland bijvoorbeeld blijven we rijden en zetten discutabele paardemiddelen in, zoals: koop een sterkere zweep (de ECB accepteert geen Griekse staatsobligaties meer, minister Dijsselbloem sluit overbruggingskrediet uit), verander van berijder (installeer een nieuwe Griekse regering), dreig het paard dat je ermee stopt (EU en IMF staken de financiële steun), wijs een commissie aan die het paard gaat bestuderen (wie is er niet bezig met 'Grexit' of 'Graccident'?), of heb vertrouwen in een wederopstanding van het dode paard (Griekenland zal alles terugbetalen). De vraag is wanneer we tot het inzicht komen dat we beter kunnen afstappen.

Henk Warmer Lelystad

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden