Brieven

Gedoogsteun
Onbegrijpelijk, het begrip in het commentaar (Trouw, 15 maart). Over het welbewuste en grote risico dat VVD en CDA namen door gedoogsteun te verwerven bij de PVV wordt gezegd 'en ook begrijpelijk, gebiedt de eerlijkheid te zeggen'. Wat is daaraan begrijpelijk en welke eerlijkheid noopt ertoe dat te vinden? Ik heb de vele commentaren over dit onderwerp niet bewaard, maar consistent is deze opvatting niet. Nu moet afstand genomen worden, maar dat zou niet nodig zijn geweest als indertijd geen toenadering was gezocht.

Roel Steenbergen Zwolle

Scholiertjes
Ik heb mij geërgerd aan het woord 'scholiertjes' op de voorpagina (Trouw, 15 maart). Het gaat hier om leerlingen van 11, 12 jaar, nog maar een zomervakantie verwijderd van het voortgezet onderwijs. 'Scholiertje' klinkt dan erg denigrerend.

Jan Joustra Oosterend Texel

Gratis krant
Voor mij mogen na De Pers alle gratis kranten verdwijnen. Ze veroorzaken een gigantische milieuvervuiling. Ze worden eenmalig gelezen en dan in trein, bus of tram achtergelaten. Vaak in zo'n toestand dat niet iemand anders de krant pakt om hem ook te lezen. Meerdere keren heb ik een conducteur door de trein zien lopen om zelf de trein te ontdoen van al dat zwerfafval. En vooral met sneeuw wordt de vloer met de kranten nat en glibberig.

Evert van Dijken Duiven

Respect voor de Polen
In 2011 bracht ik een bezoek aan de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek. Op de begraafplaats zijn ook verscheidene oorlogsgraven van Poolse militairen. Zij brachten het ultieme offer voor de bevrijding van Nederland en Europa van het nazidom. Hier past slechts diep respect, stilte en bescheidenheid. Dit is misschien iets om over na te denken nu de Polen zo negatief in het nieuws zijn door de website van de PVV. Problemen zijn er vast wel. Laten we respectvol zoeken naar een bevredigende oplossing.

Marten Herrema Buitenpost

Zingend jongetje
Mariska de Roode heeft wel een beetje gelijk met haar bewering dat met de lente ook de herrie weer de kop opsteekt (Denktank, 14 maart). Maar er zijn ook veel andere beelden en geluiden! Wij wonen op het water en zien ook veel bootjes met genietende ouderen, gezinnen met kwetterende kinderen en toppunt van geluk, een zingend jongetje van een jaar of acht. Dagenlang zag ik hem ploeteren om het roeien onder de knie te krijgen. En toen hij het beheerste, roeide hij stralend, en zingend met een ijl stemmetje, langs.

Anne Visser Moordrecht

Comadrinkers
Wie bewust, dus expres, schade toebrengt aan spullen van een ander kan geen beroep doen op zijn WA-verzekering. Toch merkwaardig dat wie bewust, dus expres, zoveel zuipt dat hij in coma geraakt wel een beroep kan doen op zijn zorgverzekering.

Léon Vrins Zeist

Zwerfvuil
Waarom blijven we maar schrijven en ideeën bedenken om zwerfvuil op te ruimen dat door medelanders gewoon gedropt is? Hoeveel wordt er niet gespendeerd aan speciale hesjes, en schoonmaakdagen met vrijwilligers? Deze mensen kunnen hun tijd en energie beter besteden, lijkt mij. Wat ik mis is: preventie! In onze eigen woonplaats Laren had ik de gemeente voorgesteld het bordje 'Pas op! Troep maken? Boete betalen, minimaal 46 euro' op een betere plek te hangen en het dreigement ten uitvoer te brengen. De reactie die ik kreeg: 'Wij hebben het bordje verwijderd, het is niet meer van deze tijd'. Ook onze overheid accepteert dus dat wij van de openbare ruimte een vuilstortplek maken.

Ans van Horssen Laren NH

Stiltefobie
Ik werk naast een ruimte voor een voorschoolse en buitenschoolse opvang. Daar beginnen kinderen van 4 jaar 's morgens vanaf half acht al met een 'gezellig' achtergrondmuziekje. Niet K3 of kabouter Plop, maar 'gewoon' radio 3. En 's middags na school hoorde ik onlangs 'We don't need no education' van Pink Floyd. Ik denk dat de muziek meer een behoefte is van de leidsters dan van de kinderen, maar hier wordt natuurlijk wel de kiem gelegd voor een stiltefobie.

Alex Scheltens Apeldoorn

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden