brieven

Gewoon stelen

Er moet een Bond van Belastingbetalers zijn die aangifte doet tegen met declaraties frauderende politici. Want dat is gewoon stelen. En waarom hoeven die mensen slechts te zeggen: Ik ga weg. Is het dan opgelost? Kan een winkeldief ook zeggen: Sorry, ik ga wel weg, en daarmee is het klaar? Mij dunkt dat politici de wet hier niet willen veranderen omdat het over henzelf gaat.

Nikita Nomi Amsterdam

undefined

Gas(t)vrij

Als Fries, wonende op een dalende bodem vanwege gas- en zoutwinning begrijp ik de angst van de Terschellingers. Toch zullen zij hun vele gasten graag warm willen blijven onthalen. Daarvoor is, zeker met een zich uitbreidend seizoen, nogal wat gas (uit Groningen?) voor nodig. Of komen er zonnepanelen en windmolens om het eiland meer zelfvoorzienend te maken. Vermoedelijk zal daar net zoveel weerstand tegen zijn. Een beetje meer nuance in deze discussie graag, op dit prachtige eiland.

Cees Hofstra Franeker

undefined

Glad ijs

Schaatshistoricus Marnix Koolhaas probeert de schaatssport te redden (Trouw, 19 februari). Hij heeft het echter over redding van kijkcijfers. Natuurlijk kun je allerlei evenementen bedenken om kijkcijfers op te schroeven. Maar dan trek je een ander publiek, dat weinig met schaatsen op heeft. Schaatsliefhebbers zitten daar niet op te wachten. Die ergeren zich aan overvolle tv-programma's met overbodige en langdradige praatsessies. Daarnaast aan de herrie die ze moeten meemaken op tribunes bij schaatswedstrijden. Ook gebrek aan informatie op de tribunes speelt mee. Uiteraard valt er wel wat te stroomlijnen aan de wedstrijdagenda. Maar je moet eerst het werkelijke probleem onder ogen zien alvorens je de kijkcijfers probeert op te krikken.

Leffert Oldenkamp Wageningen

undefined

Veilige school

Kinderombudsman Marc Dullaert meldt dat het van de zotte is dat scholen werken met antipestmethodes die aantoonbaar niet werken (Trouw, 18 februari). Diepe zucht. In september 2013 keurde een commissie dertien methodes voorlopig goed. Voorlopig. Dat lijkt me geen basis om van de een op de andere dag de aanpak die je hebt aan de kant te zetten. Hoe makkelijk zou het zijn; gebruik een voorlopig goedgekeurd programma en je bent van het pesten af. Op onze school proberen we op diverse manieren een veilig schoolklimaat te bieden. We maken geen gebruik van één van de goedgekeurde methodes, toch zijn ouders en kinderen en team tevreden over de aanpak en de resultaten. Ook de inspecteur waardeerde onze aanpak met de kwalificatie goed. Ik denk dat alle scholen in hun missie verwoorden dat de basis wordt gevormd door een veilige schoolomgeving. Dat is gewoon een voorwaarde voor leren. Een veilige schoolomgeving is veel en veel meer dan het uitvoeren van en goedgekeurd antipestprogramma. Helaas mis ik dat besef in de berichtgeving.

Tineke Tjeerdsma (directeur CBS De Schalmei) Haulerwijk

Vol gas

De foto van Kees van de Veen (Trouw, 19 februari) grijpt mij aan: grimmig uitziende boorinstallaties in het gelid lijken op tot de tanden bewapende schepen in de Slag om de Javazee. Vol gas de ondergang tegemoet.

Guus Koelman Rotterdam

undefined

Eerst tekenen

Als de verhalen kloppen, dat tussen de bootvluchtelingen vanuit Libië naar Italië ook IS en mogelijk andere terreurfiguren zitten, dan wordt het hoog tijd voor andere toelatingseisen dan 'kom maar binnen'. Wat ons land betreft, laat alleen die moslims binnen die een document willen tekenen waarin ze de normen en waarden van ons land accepteren.

Ton van der Heijden Winterswijk

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden