Brieven

Afrekencultuur
'Militair vaak te snel en onterecht in beklaagdenbankje' (Trouw, 4 november). Dat zou komen doordat commandanten direct aangifte doen van kleine overtredingen 'in plaats van die zelf af te handelen'. Ik kan nu al voorspellen hoe menig krantenkop luidt als onbeduidende zaakjes door Defensie binnenskamers worden opgelost: 'Defensieleiding houdt misstanden onder de pet', of in nog grotere letters: 'Positie minister van defensie in het geding'. Want de scoringsdrang van parlementariërs zal ogenblikkelijk leiden tot Kamervragen en spoeddebatten.

Bernhard Wendt Sellingen

Hendrikse (1)
Ik schaam me over de reactie van de Protestantse Kerk in Nederland (Trouw, 29 oktober) die vindt dat de 'atheïstische' dominee Klaas Hendrikse zich moet beraden op zijn positie. Dat ze het niet begrijpen wat Hendrikse bedoelt, vind ik bedroevend en teleurstellend. Ze zitten vast in hun eigen verstokte 'geloof'. Niemand kan gedachten van anderen bepalen. De kerken lopen leeg door koude overtuigingen.

Tineke van der Weerd Leeuwarden

Hendrikse (2)
Op de leeskring, waar we Houtepens boek 'Uit de aarde naar Gods beeld' lezen en bespreken, kwam de onmenselijkheid ter sprake van het elkaar de maat nemen op het kerkelijke erf. Dit naar aanleiding van de stigmatisering van dominee Hendrikse door de secretaris van de Gereformeerde Bond, Vergunst (Trouw, 3 november). Wie beweert dat 'God niet bestaat zoals een appeltaart', is nog geen godloochenaar. Vergunst dient beter te weten: uit aarde naar Gods beeld zijn wij geschapen, wat wij ook beweren, doen of laten, al onze soms kerkelijk-populistische uitspraken ten spijt.

Hans Hofenk Rheden

Hendrikse (3)
Zou het toeval zijn dat het berichtje over de Gereformeerde Bond dat Klaas Hendrikse zich moet bekeren terecht is gekomen naast het artikel over Nietzsche? Het is onderhand bekend dat iedereen zijn eigen mythes schept, noem het waarheid of geloof. Lieden als Hendrikse en Kuitert zouden zich eens wat bescheidener op moeten stellen en ophouden anderen hun constructies via boeken op te blijven dringen.

Ineke Remijnse Edam

Twee maten
Ik heb niet veel interesse in voetbal maar mijn interesse wordt wel gewekt als je hoort dat een Braziliaanse voetballer (Douglas van FC Twente) het Nederlanderschap heeft gekregen met zijn hele gezin. Ik gun ze het van ganser harte. Deze man is dus een gewone gelukszoeker. Toch heeft hij een werk- en verblijfsvergunning gekregen. Ook mocht hij, met gezin, de inburgeringcursus in Nederland doen. Dat hoort eigenlijk in het thuisland plaats te vinden. Deze voorrechten voor die voetballer steken schril af bij de afwijzing die Mauro ten deel valt. Onze overheid meet met twee maten. Laat zij maar uitleggen waarom Mauro, de mbo-student, niet, en die Braziliaanse profvoetballer wel Nederlander mag worden.

T. Maaskant Alphen aan den Rijn

Sharia
In zijn artikel over de sharia op Podium (3 november) schrijft Jan Michiel Otto dat bepaalde politici en wetenschappers van de islam een negatief beeld hebben geschetst. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld, het zijn de aanhangers van deze godsdienst die dat beeld hebben geschapen met hun aanslagen, zelfmoordterrorisme, hun onderdrukking van de vrouw.

J.van Rijnbach Veenendaal

Heilige plaats (1)
Nouweira Youskine krijgt van Nederlanders de vraag waarom Mekka alleen voor moslims toegankelijk is (3 november). Het valt mij op dat in haar columns een toon van verwijt en verdediging klinkt. Liever hoor ik van haar op positieve wijze waarom zij moslima is, de wijze waarop zij dat is en wat zij daaraan beleeft.

Apeldoorn Geertje Visser

Heilige plaats (2)
In het Vaticaan mogen moslims zelfs bij het graf van Petrus, zo ongeveer de heiligste plek van de St. Pieter, komen. Waarom 'ongelovigen' de heilige grond rond Mekka niet mogen betreden, is eenvoudig: niet-moslims zijn onreine tweederangsburgers, zoals men dat al sinds de bezetting van het christelijke Egypte veertienhonderd jaar geleden met harde hand heeft geleerd.

L. Joustra Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden