brieven

Vierkante cirkel

De begripsverwarring rond het 'raadgevend referendum' heeft mij verbaasd, want 'raadgevend' is toch heel wat anders dan 'beslissend'? Ik ben vele jaren werkzaam geweest bij een grote adviesraad van de regering; nooit was het aan de orde dat adviezen van een adviesraad bindend zouden zijn. Een bindend advies zou terecht worden gezien als een vierkante cirkel. Ik vind een raadgevend referendum een onding, want de kracht van een 'raad' (advies) ligt in de motivering. Welnu, in het stemhokje heb ik mijn motieven om voor te stemmen niet uitvoerig kunnen toelichten.

Herman van Bemmel Voorschoten

undefined

Thuisblijvers

Als ik zo rond mij kijk zijn veel nee- stemmers en thuisblijvers niet tegen het associatieverdrag maar tegen een referendum. De regering moet in de overwegingen die komen ook daar aandacht aan geven.

Roline Woldinga-Veldkamp Amstelveen

undefined

Procedure

Hoe kan een raadgevend referendum achteraf, terwijl een regering zich al internationaal contractueel gebonden heeft en er al gevolg gegeven wordt aan verplichtingen voortvloeiende uit dat contract, alsnog de status van bindend verkrijgen? Met alle gevolgen van dien?

J. Bonnes Zoetermeer

undefined

Partij voor Thuisblijvers

Bij deze maak ik bij de oprichting kenbaar van de Partij voor Thuisblijvers (PvT). Bij komende verkiezingen zal de stem van eenieder die niet gestemd heeft automatisch naar PvT gaan. Doe uw burgerplicht, zorg dat u gehoord wordt. Stem niet, stem PvT!

Rob Dijkstra Winsum

undefined

Wilhelmus

Anne Vegter wil ons volkslied herschrijven (Trouw, 4 april). Het Wilhelmus is verouderd, zegt onze Dichter des Vaderlands. Dit getuigt niet van veel waardering voor onze tradities. Misschien voelt mevrouw Vegter er ook wel voor om de Nachtwacht van Rembrandt bij de vuilnisbak te zetten.

Th.M.M. Mattheij Amsterdam

undefined

Cultureel katholiek

Ephimenco introduceert zichzelf als een 'cultureel' katholiek met grote bezwaren tegen de huidige pauselijke bemoeienissen met de wereldpolitiek (Trouw, 7 april). Hij laat zijn betoog culmineren in de mededeling dat 'deze paus (...) niet zo zuiver (is) als men denkt'. Misschien ben ik ook wel een soort culturele katholiek, maar dan toch van een andere soort, een die weet dat onversneden 'zuiverheid' het bereiken van een belangrijk doel soms lelijk in de weg kan staan.

Ik acht Ephimenco's met schone handen uit dik hout gezaagde voorbeelden van 's pausen selectiviteit hoogst tendentieus geformuleerd. Van mij mag hij zich cultureel katholiek noemen, maar dan in elk geval een van een puristische, of beter: rigoristische denominatie.

René Kunst Hardegarijp

undefined

Orgaandonatie

Een verpleegkundige is vanzelfsprekend gericht op de patiënt die leven wil en daarmee voorstander van donorregistratie 'ja-tenzij'. Toch kom ik in opstand tegen de bewering 'dat er mensen sterven omdat er geen organen op tijd beschikbaar zijn' (Opinie, 6 april). Mensen sterven niet omdat er geen organen beschikbaar zijn maar omdat ze zo ziek zijn dat ze zullen sterven. Organen zijn geen artikelen, al dan niet voorradig, maar geschenken van mensen die stierven en tijdens hun leven deze schenking hebben vastgelegd. Afgelopen week heb ik mijn registratie gewijzigd in nee.

Gery Noviello Kampen

undefined

Jules Schelvis

Wat een prachtig in memoriam van de hand van Wim Boevink voor Jules Schelvis (Trouw, 5 april). Ontroerend en indrukwekkend, zoals ook Jules Schelvis' leven dat was.

Irene Spijker Zoetermeer

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden