brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Meer Mam

Heel graag meer en vaker 'Mam' van Mirjam Vissers. Wat een heerlijke strip met gevoel voor de actuele verhoudingen tussen de middelbare en de oudere generatie. Het is net of iemand meeluistert als ik met mijn moeder praat.

Else Kingma Overveen

undefined

Minder mannen

Geert Wilders pleit ervoor het aantal Marokkanen in Nederland te verminderen. Zijn voornaamste argument is dat Marokkanen in de criminaliteit en in de gevangenissen nogal oververtegenwoordigd zijn. Nu zaten er in 2012 12.110 mensen in de gevangenis, waarvan zo'n 5 procent van Marokkaanse achtergrond. Van alle gevangenen is echter een veel groter deel man: 11.415 mannen tegen slechts 695 vrouwen. Dat is dus het hoofdprobleem: er zijn te veel mannen. De mannen zijn trouwens ook in de politiek oververtegenwoordigd. Als ik denk aan Poetin, Janoekovitsj, Assad en in het verleden Hitler, Stalin en Bin Laden, mag het daar ook wel een onsje minder. En die graaiende bankdirecteuren zijn ook meestal man. Kortom: minder mannen alstublieft.

Bert van der Spek Haarlem

undefined

Niet heilig genoeg

Als protestant vind ik een heiligverklaring een merkwaardige zaak; en heiligen vereren is er dus niet bij voor mij. Heel triest dat een jongeman van 21 in Cevo is omgekomen doordat een kruis omviel dat ter gelegenheid van de heiligverklaring van twee pausen werd opgericht (Trouw, 25 april).

Het zou toch een prachtgelegenheid voor deze twee aspirant-heiligen zijn geweest om te laten zien waartoe ze in staat zijn: een wonder. Die jongen weer tot leven wekken. Of het kruishout een klein duwtje geven zodat het hem net niet raakte terwijl dat volgens de wetten van de mechanica wel had moeten gebeuren. Dan zou zelfs ik de heiligverklaring steunen. Helaas, ze waren nog niet heilig, of niet heilig genoeg.

C. Matter-Doekes Amstelveen

undefined

Referendum als rookgordijn

Ik kan Joop van Holsteyn (Trouw, 26 april) wel vertellen waarom het referendum niet tot de verbeelding spreekt. Je wordt al moe als je denkt hoe je het moet opzetten en het is onduidelijk waar en wanneer je zoiets kan opzetten. Bovendien is nog niemand met een sprekend voorbeeld uit het verleden gekomen dat het nut illustreert (daar hadden we het mooi voor kunnen inzetten!) of iemand die aankondigt concreet ergens een referendum over op te willen zetten.

Ik vind het referendum meer een doekje voor het bloeden, een rookgordijn waarachter de politiek zich kan verschuilen bij een foute beslissing die wordt gecorrigeerd door een referendum. Vooral gunstig voor D66. Ik denk dat ik maar een referendum ga organiseren om het referendum weer af te schaffen.

Evert van Dijken Duiven

undefined

Kardinale logica

Kardinaal Eijk stelt dat de nieuwe evangelisatie, een vrucht van het Tweede Vaticaans Concilie, geïnitieerd door de gisteren heilig verklaarde paus Johannes XXIII, meer dan ooit nodig is (Trouw, 24 april). Maar waarom werd dan na een mogelijk bezoek van Franciscus, paus van nieuwe evangelisatie in praktijk, aan ons land nu ook de kans niet met beide handen aangegrepen gratis en live in 3D-bioscopen deelgenoot te zijn van de heiligverklaring van deze twee iconen van nieuwe evangelisatie ?

De logica ontgaat mij hier enigszins.

Jacob van Dijk Rotterdam

undefined

Paniek helpt niet

Ephimenco's reactie op de zelfmoordaanslagen van Nederlandse Syrië-strijders (Trouw, 26 april) hoort niet in deze krant, vind ik. Ik word naar van zijn stuk, dat als enig gevolg zal hebben dat de paniek juist toeneemt. Paniek helpt ons niet bij het grote probleem van zelfmoordterroristen. Het werkt ook averechts om een totaal vertekend en negatief vereenvoudigd beeld te geven van het ontstaan van de islam. Mensen die over de problematiek van de islam genuanceerd nadenken worden voor hypocriet uitgemaakt. Schreeuwlelijken worden op de schouder geklopt, terwijl de gewone moslims - ongeveer een miljard - het moeten doen met 'niet alle moslims zijn terroristen'.

Helen Frey Berkenwoude

undefined

Oud schoolritme

Pierre Diederen kaart in een opiniërend artikel het schoolritme in Nederland aan (Trouw, 25 april). Dat zou vijftig jaar achterlopen.

Zijn stellingname is echter wat erg kort door de bocht. Een digitaal onderzoekje naar de schoolvakanties in onze buurlanden levert op dat in Finland kinderen veertien vakantieweken hebben. De spreiding over het jaar is overal ongeveer hetzelfde. In Frankrijk, België en Finland is de zomervakantie langer. Kennelijk zijn kinderen overal in staat om het ritme na korte tijd weer op te pakken. Het loslaten en beperken van vakanties kan ertoe leiden dat de school een duiventil wordt, in de klassen zal het een komen en gaan zijn van leerlingen.

Anne Marie Kusters Lochem

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden