Brieven

Nieuwe kolencentrales worden niet gebouwd voor de Nederlandse energievoorziening, zoals David Langley en Tijs van den Broek stellen in hun bijdrage ’Greenpeace, wees eens wat constructiever’ (Podium, 18 oktober), maar om goedkoop stroom te produceren voor de export. De kolencentrales die Nuon en Essent nu willen bouwen zijn vervuilend en vormen een bedreiging voor het klimaat. Bovendien staan de centrales een duurzame energietoekomst in de weg. Het is daarom, dat Greenpeace er al jaren campagne tegen voert. Een gelopen race is dat zeker niet. Nuon en Essent zijn al aan het bouwen, terwijl er nog juridische procedures lopen. De rechter heeft beide bedrijven gewaarschuwd dat ze op eigen risico bouwen.

De tijd begint wel te dringen. Nog altijd weet meer dan de helft van de Nederlanders niet van de plannen voor kolencentrales. Sociale media zijn een ideaal middel om mensen breed te informeren en de mogelijkheid te bieden om hun onvrede te uiten. Deze proteststemmen bestempelen als uitingen van zogenaamde ’slacktivists’, luie activisten, is een verdraaiing van de werkelijkheid.

Agnes de Rooij campagneleider klimaat en energie Greenpeace

TNO medewerkers David Langley en Tijs van den Broek suggereren dat Greenpeace goedkope zonnepanelen moet aanbieden in plaats van te ageren tegen kolencentrales. Het is meer op zijn plaats deze suggestie te richten aan Nuon en Essent. Dat zijn bedrijven welke geacht worden te voorzien in een duurzame energievoorziening. Nu nog inzetten op fossiele energie is kortetermijndenken. Dat de vergunningen voor nieuwe kolencentrales verleend zijn, zegt veel over de huidige regelgeving.

Kortom, als energiebedrijven en wetgever geen visie hebben over duurzame energievoorziening op korte en lange termijn, dan zijn acties zoals deze van Greenpeace blijkbaar nodig om tot nadenken te stemmen.

Harrie Lieverse Gouda

In het regeerakkoord staat, zo las ik maandag in Trouw „dat het streven er meer op wordt gericht een dubbele nationaliteit te ontmoedigen”. Het wordt niet verboden, maar ontmoedigd. Dat wordt niet gedaan, er wordt naar gestreefd. Niet absoluut, maar meer dan voorheen. En het doel hoeft niet bereikt te worden, er wordt alleen op gericht. Vier afzwakkingen in één zin, dat lijkt me een record.

Johan Hut Baarn

PVV-leider Wilders maakt zich druk omdat staatssecretaris Veldhuijzen Van Zanten-Hyllner ook nog de Zweedse nationaliteit heeft.

Dat is de zoveelste blunder van de man die zich inzet voor ’Henk’ en vrouwen die naar de Zweedse naam ’Ingrid’ luisteren.

Arie Vuyk Rotterdam

Na 5 november zou een Wilders-stilte een verademing zijn.

Huib de Bruin Pijnacker

Israëliërs die weigeren trouw te zweren aan de Joodse staat dreigen belangrijke burgerrechten te verliezen, aldus Trouw gisteren. Weinig verrassend nieuws uit een land waar religieuze fanaten en nationalistische heethoofden de dienst uitmaken. Aan president Abbas de taak een welvarend en tolerant Palestina op te bouwen, waar Israëlische vluchtelingen meer dan welkom zijn. Met sancties tegen Israël zouden we Abbas politiek en moreel een steun in de rug geven.

Simon Terpstra Amstelveen

Het nieuwe regeerakkoord is als een mokerslag aangekomen bij natuurorganisaties. Er wordt 30 procent bezuinigd op de natuurbegroting, zo’n 300 miljoen euro per jaar. Om een idee te geven: opgeteld hebben de bezuinigingen op cultuur en natuur ongeveer dezelfde omvang als het bedrag dat het kabinet extra wil investeren in de aanleg van snelwegen, namelijk een half miljard euro per jaar. Voor dat geld kun je ongeveer 15 kilometer snelweg aanleggen.

Onbegrijpelijk dat het Planbureau voor de Leefomgeving zich voor het karretje laat spannen van het kabinet (Trouw, 14 oktober). Onverantwoord ook, omdat de weldenkende Trouwlezer met zulke uitspraken zal denken dat het geen kwaad kan om te bezuinigen op de natuur.

Uiteraard, het denken over natuurbeleid moet niet stilstaan. Maar in de tussentijd zullen we alle zeilen moeten bijzetten om te voorkomen dat het kabinet de natuur in dit land verder laat verpieteren.

Toine Cooijmans beleidsmedewerker Natuurmonumenten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden