BRIEVEN

Sojaboon Precies een jaar geleden kwam het Amerikaanse milieuministerie met het verontrustende bericht dat elektromagnetische straling, onder meer afkomstig van hoogspanningsdraden, een aantoonbaar verhoogd risico vormt voor de menselijke gezondheid (New Scientist, 7 oktober 1995). Negen jaar hadden vooraanstaande stralingsdeskundigen aan dit onderzoek gewerkt. In die periode berichtte de Consumentenbond dat het allemaal wel meeviel en we ons vooral geen zorgen hoefde te maken.

In de kwestie van de genetisch gemanipuleerde sojaboon staat de Consumentenbond op het standpunt dat we “gerust biotech-soja kunnen eten”.

Ook over de productinformatie in deze kwestie neemt ze een weinig strijdbare positie in. Terwijl de bond zich juist nu ten behoeve van zijn achterban zou moeten inspannen voor een goede etikettering van transgene producten. Hoewel de bond hiervoor al jaren pleit (zie bijvoorbeeld Consumentengids, augustus 1996 over genmais), laat hij het, nu puntje bij paaltje komt, grandioos afweten. Etikettering acht men zinloos omdat het transport van biotech en gewone sojabonen gemengd plaatsvindt. Dit is een wel erg gemakzuchtig argument en buitengewoon teleurstellend. Controle op bijvoorbeeld geïmporteerde biologische producten vindt ook niet plaats in het Nederlandse laboratorium. Controlerende instanties gaan hiervoor bij de buitenlandse producent op bezoek.

Is het toeval dat ex-milieuman van de Consumentenbond Schuttelaar nu een adviesbureau runt dat voor producent Monsanto (van de biotech-soja en het bestrijdingsmiddel Roundup waarvoor de soja resistent is gemaakt) de introductie in Nederland begeleidt?

Ik heb mijn lidmaatschap van de Consumentenbond onlangs opgezegd omdat deze te veel een verlengstuk van de industrie lijkt te worden met als belangrijkste doel de consument wegwijs te maken in het land van magnetrons en boormachines.

Wie komt er nog op voor de belangen van de consument nu er principiële zaken op het spel staan? De consument wordt met veel kennis van consumentenzaken en consumentengedrag netjes om de tuin geleid. Het milieu wordt steeds viezer in Nederland. Amsterdam Annemieke van Roekel milieujournaliste

Sojaboon (2) De Consumentenbond volgt het op de markt komen van nieuwe, genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen zeer kritisch. Onveilige of onvoldoende onderzochte producten mogen niet worden toegelaten. Consumenten moeten zo adequaat mogelijk worden geïnformeerd over deze voedingsmiddelen. Liefst op het etiket, andere vormen van informatievoorziening zijn een second-best optie.

Bovenstaande wordt voortdurend en consequent door de Bond uitgedragen, ook in het geval van de genetisch gemanipuleerde soja.

In het commentaar op de voorpagina van Trouw van 12 november staat dat het onbegrijpelijk is dat de Consumentenbond akkoord is gegaan met het niet etiketteren van voedingsmiddelen met deze soja.

Kennelijk heeft de redacteur er niets van begrepen. Vervelend is dat wij hierdoor in een verkeerd daglicht worden geplaatst. De Consumentenbond heeft er herhaalde malen bij het ministerie van VWS op aangedrongen om in ieder geval eiwit-producten, zoals tofu en sojamelk, te etiketteren. Het ministerie heeft dit advies helaas niet overgenomen.

Soja-olie is chemisch volstrekt gelijk aan andere oliën en wordt, samen met sojalecithine in meer dan de helft van de verwerkte voedingsmiddelen toegepast. Omdat etiketteren hier niet controleerbaar is, was etikettering voor oliën geen haalbare kaart. Voor eiwitten staan wij dus wel degelijk op etikettering.

Om consumenten zo goed mogelijk te informeren, hebben wij een speciaal informatiepunt geopend dat voor iedere consument toegankelijk is. Den Haag D. M. Westendorp directeur Consumentenbond

De Duffelt In zijn bijdrage 'Alarmfase drie' (en dus waarschijnlijk ook in zijn boek 'Hoog water') herhaalt Rudie van Meurs een misverstand dat in de media tijdens de 'watersnood' vorig jaar telkens weer naar buiten kwam. Niet alleen de Ooijpolder met Ooij en Persingen (samen goed voor zo'n zesduizend mensen), maar ook het aansluitende Nederlandse deel van de Duffelt met Millingen aan de Rijn, Kekerdom en Leuth (samen negenduizend mensen) was betrokken bij de evacuatie. Het natuurgebied de Millingen (en Kekerdomse!) Waard ligt evenmin in de Ooijpolder.

Hopelijk leidt journalistieke vereenvoudiging er niet toe dat Nederland een van zijn meest interessante gebiedsdelen vergeet. Goirle Willem Spaan

Homofobie In Trouw van 8 november staat dat een gezin in Urk zijn kinderen van school houdt uit protest tegen de Algemene Wet gelijke behandeling, omdat door die wet de mogelijkheid bestaat dat een homoseksuele leraar voor de klas komt te staan.

Dit is toch werkelijk te gek! Een typisch geval van homofobie. De vader van het gezin moet nog maar afwachten, of één van zijn kinderen niet uit zichzelf homoseksueel is. Oegstgeest André Holtrust

Half lege briefjes De onderste helft van de kerkpagina van 12 november, gevuld met de advertentie van een auto, is een bewijsvoerende brede en somber stemmende zwarte onderstreping van de column Aanmerking van Johan van Workum daarboven, ('De nieuwe heilsleer') waarin hij prof. Postel citeert: “De economie is onze levensbeschouwing geworden” en lijkt te willen suggereren dat de kerkredactie half lege briefjes mag inleveren in een tijd dat de kerk veel te zeggen zou moeten hebben op alle terreinen van het leven, en op het vlak van de kerk en haar relatie met 'Israël' in het bijzonder. Rotterdam ing. H. de Koning

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden