Brieven

Houd het statiegeld
Statiegeld op petflessen (Trouw, 21 maart) kan ook op een andere manier aangewend worden. Sinds 2008 hebben wij bij de flesseninname van een supermarkt een box staan waar de mensen hun statiegeldbon in kunnen doen. Mede door deze inzameling hebben wij in Kenia in een afgelegen en straatarme streek een kleine kliniek laten bouwen. Wij willen deze graag uitbreiden maar daar hebben we de hulp van staatsecretaris Atsma bij nodig.

Fam. van 't Hof Zuidland

Brinkman: Rutte's ongelijk
De houding van premier Rutte in de situatie waarin het kabinet is terechtgekomen nu de PVV een zetel kwijt is, doet denken aan de persvoorlichter van Irak ten tijde van de Amerikaanse inval. Terwijl hij voor de camera beweerde dat de situatie volledig onder controle was, sloegen op de achtergrond de bommen in.

Jaap Cornelissen Ermelo

Zorgplicht jegens crimineel
Het Openbaar Ministerie meldt dat de 1,4 miljoen euro voor Peter La S. valt onder de zorgplicht (Trouw, dinsdag). Hoe zit het eigenlijk met de zorgplicht voor, om maar eens iets te noemen, patiënten in verpleeghuizen, kinderen met leerproblemen, mensen in de sociale werkplaatsen, en de verplichte eigen bijdrage voor psychiatrische patiënten? Of ben ik nu aan het zeuren?

Hans Cohen Amstelveen

Informateur
'Staatshoofd buitenspel, Tweede Kamer wijst zelf (in)formateur aan', stond er dinsdag op de voorpagina. Waarom zo negatief? Van mij mag u best schrijven: 'Democratie aan zet, Tweede Kamer wijst zelf (in)formateur aan'.

Maria van Herk Groningen

Weglopende ambtenaren
In het interview over achterhaald ambtenarenrecht in de krant van dinsdag stelt Eddy van Hijum (CDA) dat het voorstel het op zich minder aantrekkelijk maakt om voor de overheid te werken. Dit geldt niet voor al diegenen die de stap van bedrijfsleven naar overheid maakten, en daar een werkomgeving vonden waarin hun creativiteit en ondernemerschap werden afgeremd door de 'ervaring' om hen heen. Mensen die dus snel maar weer vertrokken naar het bedrijfsleven. Voor hen zou dit voorstel wel eens kunnen resulteren in een omgeving waar ze hun kwaliteiten wel kunnen benutten.

Jan Denkers Almere

Spelen zijn verspilling
Tot mijn verbijstering las ik dat al 188 miljoen opzijgezet is om de Spelen in 2028 naar Nederland te halen (Trouw, maandag). In deze tijd van de broekriem aanhalen komt me dit over als pure geldverspilling. Als de plannen werkelijkheid worden en ons land na afloop een torenhoge schuld heeft opgelopen, wie draaien daarvoor dan op? Wij, de belastingbetalers. Het geld zou beter besteed kunnen worden aan wegbezuinigde voorzieningen in de zorg-,onderwijs- en cultuurinstellingen.

Nelly Hesse Krimpen aan de Lek

Jubileumfeest is verspilling
Terwijl er bezuinigd wordt op bibliotheken, clubhuizen, zwembaden etcetera, viert de club van Annemarie Jorritsma, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, haar 3 miljoen euro kostend jubileumfeest. Hebben we nog steeds niets geleerd? Houden die bestuurders geen rekening met bezuinigingen of denken zij slechts aan hun carrières? Hulde aan gemeenten die wel begrijpen dat dit wringt, en dit jubileumfeest laten schieten.

K. Bax Barendrecht

Windmolens tegen de trend
Natuurlijk kunnen windmolens de landschappelijke lijnen versterken (planoloog Gert de Roo in Trouw, 16 maart), over enige tijd tot in de hemel want windmolens worden hoger en hoger. Dit in tegenstelling tot vele andere duurzame technieken zoals zonnepanelen die per vierkante meter meer en meer energie genereren en steeds minder opzichtig ruimte op het dak innemen, en warmte-koude opslag.

Zet in op deze slimme technieken, in plaats van de focus te leggen op het paaien van tegenstanders van windenergie. De burger zelf heeft er baat bij, zij of hij verdient eraan. De trends 'kleiner en efficiënter' en 'zelf zorgen voor je eigen elektriciteit', zijn de toekomst. In dat perspectief kunnen de 'elektrische draden' uit ons landschap verdwijnen en vallen de windmolens, hopelijk eerder dan later, stil.

Mark Zandvoort Groningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden