brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Goed idee, brugsteden

Eindelijk een begin van een oplossing voor alle bij het vluchtelingenvraagstuk betrokken partijen! Zo zou ik het artikel van Bohdan Malisz over de opvang van vluchtelingen in 'brugsteden' (Opinie, 30 mei) willen noemen. Waarom zijn de Europese ministers belast met de portefeuille immigratie tezamen met al hun ambtenaren nog nooit op dit idee gekomen? Hopelijk nemen ze dit idee met voortvarendheid ter hand, zodat er eindelijk een eind komt aan de beschamende wijze waarop we tot nu toe met vluchtelingen omgaan. Wat staatssecretaris Teeven nu weer gedaan heeft tegen het vonnis van de rechtbank in met een Afghaanse vluchteling die al zestien jaar in ons land verbleef, tart toch elke beschrijving? Wanneer komt aan deze praktijken eindelijk eens een eind?

Hans Hendriks Naarden

Zo wordt God overbodig

Sterrenkundige Peter Barthel probeert een antwoord te geven op de vraag van de 7-jarige Anco of God bestaat (Religie & filosofie, 31 mei). Het antwoord van Barthel is tekenend voor de ambivalentie van deze tijd. God blijkt in het antwoord van Barthel te vinden in de juiste sociale interactie die ertoe leidt dat mensen tot hun recht komen. God als liefde en God als verwondering. God dus als een verzamelnaam voor al het goede dat wij in dit leven ervaren en doen. Met een dergelijke reductie van God tot de horizontale dimensie van het bestaan en de ontkenning van enige transcendentie wordt Hij in feite overbodig. Dan is er ook geen behoefte meer aan de term God. Het antwoord van Barthel is een goedbedoelde halfslachtige poging om een begrip te redden dat op deze manier onherroepelijk zijn betekenis verliest.

Jos Janssen Nunspeet

Waar blijven de wonderen?

Een mooie vraag van de 7-jarige Anco. Maar nu het antwoord. Want wie gaat er nu in 's hemelsnaam voor een antwoord naar Kuitert, Ter Linden en Hendrikse? Daar moet je nu juist niet zijn. Wat een armoe. Waar blijven de Godservaringen, de wonderen, de mystiek, het hart, de spiritualiteit? Mooie vraag, kaal antwoord, arm jongetje.

Diny de Bok Bilthoven

Ophef om de ombudsman

De opmerking van kandidaat-ombudsman Guido van Woerkom over de ophef over zijn uitspraken over Marokkanen is geheel raak. Het is wel een eigen doelpunt: is de ombudsman er nou niet net voor om ontstane ophef te analyseren en wat scheef ging recht te trekken? Al voor de aftrap is het 0-1.

Chris Geerling Driebergen

Minder parkeren bij Ikea?

'Extra parkeerplaatsen helpen winkeliers niets', stond zaterdag op de voorpagina van Trouw. Als de succesformule van Ikea aan de parkeergelegenheid had gelegen dan zouden de meubelboulevards ook moeten draaien als een tierelier. En dat is beslist niet zo, aldus de onderzoeker. Ik stel voor de parkeergelegenheid van Ikea drastisch te verminderen om te zien of dat relevant is of niet.

Wout van Leeuwen Vlaardingen

Warm en koud

Bijzonder om te lezen dat de lente van 2014 extreem zacht verlopen is (Trouw, 30 mei) en er met geen woord wordt gerept over de koudste 29 mei ooit.

Korrie Vrolijk Zwolle

Creatief met accijns

Ik lees 'Aan de grens daalde de verkoop (van brandstof) met 7 procent, maar vorig jaar was het ook al 6 procent, dus de trend was er al' (Trouw, 30 mei). Hoe rekent het kabinet dat uit? Als 2012 de omzet 100 was, werd het in 2013 dus 94 en dit jaar weer 7 procent eraf, dus 7 procent van 94 dan is de verkoop dit jaar 87,42 (of rekent men vanuit de eerste 100, dan wordt de omzet nu 87). Vindt de overheid 13 procent achteruitgang in twee jaar niet erg? En als de 'trend' doorzet?

Carla Hordijk Helmond

Timmermans méént het

Er is al veel positiefs geschreven over de geweldige speech van minister Timmermans over discriminatie. Wat mij ook heel erg raakte was de gedrevenheid die uit zijn lichaamstaal en intonatie sprak. De man straalde letterlijk uit dat hij met hart en ziel meent wat hij eloquent zei. Dat proef ik niet vaak bij een politicus.

Wim Stoop Santpoort-Noord

Korankritiek

Arabist Hans Jansen vraagt zich af waar de korankritiek toch blijft (Letter & Geest, 31 mei). De biografieën over de profeet Mohammed zouden te veel opgebouwd zijn uit geleende verhalen. Jansen is vast bekend met het feit dat leentjebuur vaker voorkomt in religie en mythologie. De door hem aangehaalde Mithras-cultus bijvoorbeeld, vertoont opvallend veel gelijkenissen met de ondergronds bij elkaar komende christenen in het Romeinse rijk, in de eerste eeuwen van onze jaartelling. Korankritiek is er behoorlijk veel de laatste jaren. De auteur ziet alleen over het hoofd dat de islam ten opzichte van het christendom een jonge religie is, en zich dus ook in een andere fase bevindt. Appels kunnen in het algemeen niet met peren vergeleken worden.

Reinder Suijker Lienden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden