Brieven

Eigen cultuur
Heel terecht natuurlijk dat vicepremier Asscher de bemoeienis van de regering van Turkije met de achtergrond van Nederlandse pleegouders hekelt (Trouw, 16 maart). Toch laat het biologische ouders niet koud in welk gezin hun kind(-eren) terecht komt (komen) als gevolg van eventuele calamiteiten. Zo heb ik een socialist gekend die bij de notaris had laten vastleggen dat, mocht er wat met hem en zijn vrouw gebeuren, hun jonge kinderen uitsluitend in een gezin met socialistische achtergrond mochten worden geplaatst. Ik ken ook christenen die vastleggen dat hun kinderen alleen in een christelijk gezin mogen worden geplaatst (soms met vermelding van kerkgenootschap). Daar wordt dan ook zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Er is dus enig begrip op te brengen voor mensen die willen dat hun kind opgroeit in een gezin dat zoveel mogelijk overeenkomt met hun eigen cultuur.

Tieme Meints Assen

De een z'n dood...
'Een kwart miljoen voor uw partner', schreeuwt de advertentie van Brand New Day voor een overlijdensrisicoverzekering uit in Trouw. En je leest de andere maatschappijen er gelijk bij. En wat blijkt: Brand New Day is de goedkoopste! Het riekt naar je zakkenvullen als je partner overlijdt. '1,5 ton voor uw liefste' is de vervolgadvertentie. En '100.000 voor uw zoon'. Zelfs op Trouw-online brandt de boodschap. Ik vind dat dit helemaal niet kan. Geld verdienen aan iemands overlijden. Je verwacht dat een zorgvuldige krant als Trouw dit soort praktijken tegenhoudt.

Ton Nuijten Breda

Morfine
In januari 2005 overleed mijn vrouw aan kanker. Toediening van morfine ter pijnbestrijding bracht haar (mede) in een rustige slaap met het verdrietige onvermijdelijke als gevolg. Zo ongeveer hadden we het destijds ook voor ogen. Ik kijk er (uiteraard in perspectief) nog steeds met 'dankbaarheid' op terug. Die recente ophef over gebruik van morfine als verborgen methode van euthanasie snap ik daarom absoluut niet. Hoogleraar Anne-Mei The, die het gebruik van morfine verdedigde (Trouw, 15 maart), verwoordde mijn gevoelens uitstekend.

Th.J. Boon Maarssen

Hulde voor de Vluchtkerk!
Ingrid Schippers van de Werkgroep Opvang Uitgeprocedeerden van de Raad van Kerken in Amsterdam zit er volledig naast als zij suggereert dat de mensen in de Vluchtkerk beter af waren geweest in een uitzetcentrum of asielzoekerscentrum (voorpagina, 15 maart). Dat is niet aan de orde. Het gaat om mensen die anders als illegalen door Amsterdam hadden gezworven, zoals de Ethiopiër Bayissa bij ons in de Noorderkerk vertelde. Een jaar lang had hij geslapen op het station of op een onbeheerd bootje in een gracht. Ook in de winter. De groep van 120 asielzoekers in de Vluchtkerk heeft het probleem manifest gemaakt van de tienduizenden illegalen in Neder land. Hulde voor de Protestantse Diaconie van Amsterdam, die samen met andere organisaties en betrokken burgers voor deze noodopvang haar nek heeft uitgestoken..

Bert Boer Zaandam

Blij met de paus
Mag ik eens iets positiefs zeggen over de nieuwe paus? Zijn benoeming schept een blijde verwachting over wat deze man kan betekenen voor de katholieke kerk op dit moment. Centraal in het christelijk geloof staat de barmhartigheid. In Nederland zijn we dit fundament, waarop onze samenleving is (of was?) gebouwd, uit het oog aan het verliezen. Juist de eerste actie die paus Franciscus heeft laten zien, is er één van nederige dienstbaarheid uit een ervaring van barmhartigheid voor iedere mens. Laten we dankbaarheid tonen tegenover deze man, die een authentieke dienaar is.

Stef Jansen Berkel en Rodenrijs

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden