Brieven

Keuvelen en lachen
Het zal nog een hele klus worden om een goede begroting voor 2013 en volgende jaren rond te krijgen. Toch is elke partij van goede wil om dit te doen. Wat ons mateloos stoorde, was de houding van premier Rutte en de heer Verhagen tijdens het Kamerdebat van 24 april. Elke keer als het beeld op hen werd gericht, zagen we de twee heren keuvelen en lachen, alsof het beiden niet interesseerde. Terwijl Rutte en Verhagen mede verantwoordelijk zijn voor de situatie waarin Nederland momenteel verkeert.

J.C. Calis Huizen

Rutte was geen leider
Al vanaf november 2011 wist politiek Den Haag dat er meer bezuinigd moest worden dan 18 miljard euro. Als Rutte een echte leider was geweest, dan was hij in november al begonnen met verkennende gesprekken met alle fracties in de Tweede Kamer. Door zijn keuze om te wachten op de cijfers van het Centraal Planbureau, gevolgd door de Catshuisbesprekingen, zijn er geen zeven weken verprutst, maar bijna zes maanden. Op het leiderschap van Rutte valt derhalve best het nodige aan te merken. Hij geloofde meer in een vriendschappelijke arm om de schouders van Wilders dan in de beloofde uitgestoken hand naar de oppositie. Kwalijk.

Ad Kuijper Almere

Landsbelang
De Catshuisbesprekingen zijn mislukt, het kabinet is gevallen. Is er iemand die dit operettegezelschap aan z'n verstand kan brengen dat de belastingbetaler de honorering ophoest om het landsbelang, niet het partijbelang te dienen? Dat er haast is bij het vaststellen van de begroting, zelfs als die niet conform de partijidealen is?

Wiebe Oost Bilthoven

Onterechte zondebok
Wilders heeft gezien dat de mensen niet bang zijn voor de islam. Ze zijn ook niet meer bang voor de Polen en waren ze niet de barricades op te krijgen tegen de Turkse president. Wat nu? Geert had een geniaal idee: we moeten het in Nederland zoeken. De ouderen! Een enorm kiezerspotentieel. Die trappen er wel in als hij zegt dat zij het slachtoffer zijn van Brussel. Geert: je bent vergeten dat de ouderen nog weten wat het betekent wanneer je een onterechte zondebok ten tonele voert!

Johan Lienos Amsterdam

Anne Bancroft
In zijn column in Trouw van 23 april benadrukt Rob Schouten dat het weglopen van Geert Wilders uit het Catshuisoverleg geen unieke gebeurtenis is. Als voorbeeld noemt hij de film 'The Graduate', waarin de bruid er, staande voor het altaar, plotseling toch nog met een ander vandoor gaat. De columnist verwart echter twee actrices: het is niet Anne Bancroft, maar Katharine Ross, die in deze klassieker uit de jaren zestig als bruid de benen neemt. Anne Bancroft speelt de rol van mrs. Robinson die tandenknarsend moet toezien hoe haar dochter op het laatste moment partij kiest voor Dustin Hoffman, met wie zij als rijpere vrouw eerder een liefdesaffaire heeft gehad.

Henk Warmer Lelystad

Menselijk falen op het spoor
Uw krant schiet zelf door een rood sein door te stellen dat het beveiligingsysteem op het Nederlandse spoor 'al jaren tot ongelukken leidt' (Trouw 24 april). De, gelukkig sporadische, ongelukken worden bijna altijd veroorzaakt door menselijk falen en niet door het systeem dat een correctie op dit menselijk falen uitvoert en het voertuig tot stilstand dwingt. Dat het huidige ATB-systeem niet onder 40 kilometer per uur werkt, doet niets af aan het gegeven dat het systeem al jaren het aantal dodelijke ongelukken beperkt. Als je dit afzet tegen het volledig ontbreken van een dergelijk correctiesysteem in het weg-, vlieg- en scheepvaartverkeer, dan is het artikel qua toon en teneur erg insinuerend. Alsof het spoor onveilig is.

Carlo Vos Rozendaal

Religieuze Omroep Nederland
De leden van de KRO willen dat na de fusie met de NCRV de naam van hun omroep blijft behouden blijft (Trouw 21 april). Uit de letter R uit beide omroepnamen, de O uit KRO en de N uit NCRV zou een mooie nieuwe naam kunnen ontstaan: RON. Religieuze Omroep Nederland. Religie staat voor verbinden. Dat moet KRO-leden aanspreken. Mogelijk zouden nieuwe doelgroepen aangesproken kunnen worden door deze nieuwe identiteit.

Arie de Niet Ede

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden