BRIEVEN

Gifpeentjes

Deze eenvoudige waarheid van goedkoop is duurkoop, wordt door een grote meerderheid van winkelende huisvrouwen niet begrepen. Zij menen oprecht dat een bos Eco-peentjes van een gulden vijftig duurder is dan een bos gifpeentjes van een gulden. Zij zijn het die de verkrijgbaarheid van gezond voedsel tegenhouden en daarmee de volksgezondheid in gevaar brengen.

Grouw Sybout Jager

Paus

Rooms-katholiek ben ik niet en zeker geen lid van Totus Tuus, maar toch word ik uw berichtgeving over de paus spuugzat. Als u wel in staat bent een nuchter en inhoudelijk artikel te schrijven over het bezoek van een vrouwelijke Lama aan Amsterdam, waarom lukt het u dan niet om op eenzelfde manier te schrijven over de huidige paus? Uit uw verslagen worden we nooit wijs wàt hij nu zegt, behalve uw eeuwige gelamenteer over zijn condoomstandpunt waarmee u het dan toevallig niet eens bent. En bovendien: dat wisten we al. Altijd weer artikelen met een hoog ha-ha en gniffelgehalte. “Kijk eens, in Frankrijk lopen ze ook allemaal weg.” Het zou u sieren, indien u de paus zou beschrijven als een man met eigen geestelijke waarden en standpunten, waarin hij integer is en weldoordacht. Je mag het grondig met hem oneens zijn, als met ieder ander, maar uw lezers zijn mondig genoeg om dat voor zichzelf te bepalen.

Pijnacker P. S. van Dijk

Files

Het fileprobleem in Nederland is mijns inziens simpel op te lossen door invoering van een OV-jaarkaart voor automobilisten à bijvoorbeeld zestig gulden per maand. Als de automobilist mèt OV-jaarkaart gebruik maakt van het openbaar vervoer maakt hij geen gebruik van voorzieningen (bijvoorbeeld wegen) voor de auto, zodat een deel van de motorrijtuigenbelasting die hij nu ook al betaalt, kan dienen ter financiering van het openbaar vervoer. Tevens zijn er dan minder files waardoor de maatschappij als geheel minder kosten maakt.

Er zijn allerlei varianten te bedenken op dit idee, van een gratis Rail-actief kaart tot een gratis OV-jaarkaart voor het hele gezin van de automobilist. Dus zoals reeds geschreven door Anniek van den Brand in Trouw van afgelopen zaterdag: Oplossing fileprobleem is simpel, maar Nederland wil er niet aan!

Brunssum J. Meerman

Tom Cruise

Volgens mij zijn ze in de Duitse regering flink paranoïde geworden. Ik heb het nu over de recente hetze van de Duitse partijen CDU en CSU tegen Tom Cruise, omdat die lid is van Scientology. Ik mag Cruise wel. Hij maakt goeie films, vind ik. En dat hij lid is van Scientology moet-ie helemaal zelf weten, zou ik zeggen.

Amsterdam I. Franssen

Loonslaven

Volgens de heer van Lede, topman van Akzo Nobel, zijn de loonkosten in Polen ongeveer eentiende van die in Nederland. Als dit niet alleen de sociale lasten maar ook de lonen zelf betreft, dan kan de heer van Lede zijn diploma krijgen als slavendrijver. Als hij nu eens met alle andere topmensen van zijn bedrijf op de Poolse loonlijst gaat staan dan bespaart dat Akzo Nobel mogelijk aanmerkelijk meer dan bij de nu voorgenomen maatregel.

Daarbij ga ik er van uit dat die topmensen ook voor eentiende van hun huidige 'top'-inkomen naar Polen gaan. Het zal echter wel zo blijken te zijn als in de meeste bedrijven, dat degenen met de hoogste inkomens beslissen over de door hen nog steeds als arbeiders en niet als medewerkers beschouwde loonslaven.

Waalwijk J. A. van der Schans

Overleving?

Het was even schrikken toen ik het interview las met mijn studiegenoot Ruud Lazaroms (Trouw, 10 augustus), waarin hij zoveel kritiek geeft op de nieuwe studierichting 'zingeving en hulpverlening' aan de theologische faculteit Tilburg. Als gereformeerde vrouw ben ik aarzelend aan de opleiding begonnen en gaandeweg ben ik steeds enthousiaster geworden. Ik vind het onjuist om te zeggen, dat de studierichting het resultaat is van een ordinair overlevingsplan. Ik zie het meer als de bakens verzetten en bij de tijd blijven. Er is goed over nagedacht en in mijn werk binnen en buiten het pastoraat ervaar ik de opleiding als zeer ondersteunend, juist door de combinatie van theologie en psychologie. Ik ervaar dat als goed gereedschap om anderen te helpen. Ik kan me de teleurstelling van Ruud goed voorstellen maar de manier waarop hij nu reageert en afreageert op de opleiding gaat mij te ver.

Oss A. Dekkers-Dubbeldam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden