brieven

Sla de helft over

Vele bruikbare tips om echt iets uit een museum te halen naar aanleiding van het boek 'How to visit an art museum' (Trouw, 18 september). Toch ontbreekt een belangrijke: sla de helft over. Tentoonstellingen zijn doorgaans veel te lang, veel te omvattend en doen daarom altijd een beroep op je voet-, been- en rugspieren. Muziekjournalist Bas van Putten schreef smalend over het nieuwe seizoen: 'Alles moet groot, erg, duizelingwekkend, beslissend en verpletterend zijn, met antwoorden op al je vragen' (De Groene Amsterdammer, 28 augustus). Van Putten wil terug naar de 'concentratie op het schone', naar kunst die alleen zichzelf duidt. Musea zouden iets vergelijkbaars moeten doen. Als je tien werken van Rembrandt bekijkt, worden die gemiddeld negen seconden misschien wel 27.

Jaap Krol Groningen

undefined

Zeeland op z'n kop?

Een lezer uit Zonnemaire klaagt dat het nieuws over het verkeersongeluk dinsdag op de A58 pas op pagina 11 van Trouw te lezen was (Brieven, 18 september). Ik zie dit anders. Heel erg natuurlijk, een ongeluk waar zo velen bij betrokken zijn, dat staat buiten kijf. Maar 'heel Zeeland op z'n kop' of zoals ik op internet las 'het leven in heel Zeeland ontwricht' is geen juiste weergave. Ik woon in Oostburg en als een vriendin het mij niet had verteld, had ik het waarschijnlijk pas door het journaal geweten. De A58 is niet 'heel Zeeland'. Een nieuwsbericht devalueert daardoor juist. Net zoals de boycot van en door Rusland niet door iedereen 'aan den lijve wordt ondervonden' (Trouw eerder deze week), want: niet door mij bijvoorbeeld. Nieuws, ook groot nieuws, in proporties brengen, is een vak.

Greet Kamper Oostburg

undefined

Toon djihaddebat

Elma Drayer en Femke Halsema laten beiden een kant van de djihadproblematiek zien (Opinie, 18 september). Beiden zijn belezen, hebben over de materie nagedacht en voeren argumenten aan. Het debat wordt gevoerd op het scherpst van de snede, beiden vliegen elkaar in de haren. Juist waar mensen zich op grote schaal bezondigen aan de destructiviteit van het kwaad, behoort het gesprek daarover op een nette manier te worden gevoerd. Dat zijn wij de vele slachtoffers van dit onmenselijk gedrag verplicht. Dames, zet dit debat vooral voort, maar graag in het perspectief van de hoop op een zich steeds opnieuw ontwikkelende beschaving.

Carina van den Dongen Lelystad

undefined

Onkenbaar

Mooi geschreven en treffend verwoord, het essay van Maarten Boudry over het magische drieletterwoord 'God', en de steeds oplaaiende spraakverwarring (L&G, 13 september). Prof. Paul de Chauvigny de Blot, jezuïet en honorair hoogleraar Business Spiritualiteit aan de Universiteit Nyenrode, zei enkele jaren geleden in een interview: "De hoogste theologische kennis over God is dat God onkenbaar is". En cabaretier Freek de Jonge twitterde eens: "Het tweede gebod is het belangrijkste, geen beeltenis, geen antwoorden, maar blijven verwonderen en vragen". Mijn voorstel: het drieletterwoord 'God' handhaven, maar dan als afkorting: G.O.D.: de Grote Onkenbare Dimensie.

Win Bück Laag-Soeren

undefined

Kinderen de baas

Een stuk over onderwijsvernieuwing, met een school waar kinderen de baas zijn (Trouw, 18 september). Als je dat leest en de toelichting van een hoogleraar onderwijswetenschappen en de leerkrachten van die school op je in laat werken, dan wens ik bij voorbaat de docenten na deze basisschool en allen die later met deze kinderen te maken krijgen, veel sterkte. En dan denk ik nog maar niet na over hun verdere toekomst in het arbeidzame leven. Ik vrees dat de onvrede onder ouders nog harder groeit als we zo gaan veranderen. De basisschool heet niet voor niets basisschool.

Frans Voskamp De Lier

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden