brieven

Geen neppolitici
VVD'er Floor Vermeulen heeft het denigrerend over nepvolksvertegenwoordigers (Opinie, 25 juli). In Wijk bij Duurstede hebben we het over steunfractieleden. Ze helpen gemeenteraadsleden om door de grote berg papieren heen te komen ter voorbereiding van besluiten in de gemeenteraad. Ironisch genoeg zijn dat de laatste tijd met name stukken over de decentralisaties vanuit het Rijk naar gemeenten. De liberaal Vermeulen legt de nadruk op bezuinigen en democratische representativiteit. Ik kies als christendemocraat ¿ en lid van de lokale agendacommissie ¿ liever voor een kwalitatief goede volksvertegenwoordiging. Ook door de kleine fracties. Democratie is meer dan de macht van het getal en kille bezuinigingen.

Gerard Migchels fractievoorzitter CDA Wijk bij Duurstede

Democratische legitimiteit
Wat een arrogantie van Floor Vermeulen om te spreken over nep-volksvertegenwoordigers. Het is nogal makkelijk om als grootste partij in Nederland op dit moment deze uitspraken te doen. Ik vind dat de democratische legitimiteit geen onrecht wordt aangedaan met duo-raadsleden. Die komen ¿ althans in Gouda waar ik burgerraadslid ben ¿ via hun plaats op de kieslijst wel of niet in aanmerking voor dit ambt. Daarmee leggen ze ook verantwoording af aan de achterban. Kleine partijen met twee of drie zetels hebben voor hun woordvoering beslist een burgerraadslid nodig. Dat komt het functioneren van zo'n kleine partij ten goede. Ook dat is democratische legitimiteit!

Klaas Bolt Gouda

Kruisen in Klundert
In Klundert is ophef ontstaan over speeltoestellen die volgens sommige inwoners lijken op de kruisen van Golgota (Religie & filosofie, 25 juli). Schilder de horizontale delen in vrolijke kleuren, gouden knop er op: alweer een probleem opgelost. Onder begeleiding van de kunstenaar kunnen de kinderen dat klusje zelf prima klaren.

Adri Frigge Sint-Oedenrode

Michel van der Plas
Mooi In memoriam over Michel van der Plas (Trouw, 23 juli). Ofschoon het bijna onmogelijk is aan alle aspecten uit zijn leven recht te doen, ontbreekt er in mijn ogen één boek dat toch genoemd had moeten worden. Dat is 'Uit het rijke Roomsche leven'. Het verscheen in 1963 en werd een bestseller in katholieke kringen.

Jet Kunkeler Den Haag

Lampedusa in Utrecht
Prostitutieboten moeten dicht van de rechter (Trouw, 25 juli). Tweehonderd prostituees zijn plotseling bootvluchteling. Lampedusa in Utrecht.

Piet Vermeer Oudenbosch

Naaktstrand
De familie Boevink is weer teruggesloft van het naaktstrand (Klein verslag, 23 juli). Boevink beschrijft het naaktstrand op badinerende toon. Onbedekte lichaamsdelen ziet hij blijkbaar als voorwerpen die langs een esthetische meetlat gelegd kunnen worden. Dat getuigt van een respectloze benadering van het menselijk lichaam.

Of het nu jong en strak is, dan wel oud en gerimpeld, het mag er zijn en volgens de vele duizenden bezoekers van de naaktstranden ook gezien worden. Ook dit is natuur. Wie er anders over denkt, kan er beter wegblijven en zich bij de doorsnee Zandvoort-gangers voegen.

Piet Allaart Ritthem

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden