brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Djihad
Waarom zo moeilijk doen met djihadreizigers volgen, eventueel vervolgen en blijven controleren? Het is nog niet zo lang geleden, dat zij die in vreemde krijgsdienst gingen - en naar mijn mening zijn djihadstrijders daarmee te vergelijken - hun staatsburgersschap verloren. Opgestaan, plaatsje vergaan. Het scheelt een heleboel dure inspanningen en tijd voor de regering.

Bert Kruit Apeldoorn

Huwelijkse voorwaarden
Het jonge stel Janneke van der Veer en Willem Roskam vindt het inititiatiefvoorstel om het automatisch trouwen in algehele gemeenschap van goederen af te schaffen maar niks (Trouw 8 november). Het huwelijk is toch een liefdesverbond? Precies, juist daarom! Het is een louter geestelijke verbintenis, een belofte om lief en leed met elkaar te delen. Het voorstel om 'huwelijkse voorwaarden' de standaard te maken legt daar juist de nadruk op en voorkomt dat, onbedoeld of niet, materiële motieven een rol kunnen spelen. En heus, maak je niet ongerust, die zitbank van Ikea die jullie hebben gekocht, is van jullie samen. Daar hoef je niet voor naar de notaris.

Jan Koen Visser Alkmaar

Mantelzorger
Ik wil schrijver en columnist F. Starik bedanken voor zijn rubriek 'Moeder doen'. In een notedop weet hij onder woorden te brengen hoe het is om mantelzorger te zijn voor dementerende ouders. Ik kijk uit naar zijn stukjes. Ze zijn heel herkenbaar in gevoelens en situaties. Ik hoop dat hij er nog een poos mee doorgaat. Ook las ik met interesse het interview (de Verdieping, 8 november) over de 'Onmacht onder woorden gebracht'. De manier waarop hij dat doet, vind ik juist eerlijk en liefdevol.

Boukje Flach-Tuinhof Breda

Ouderwets lidmaatschap
Natuurorganisaties verliezen leden. Het ouderwetse lidmaatschap is al jaren voorbij, inderdaad, precies zoals redacteur Hans Marijnissen schrijft onder de titel 'Vaarwel leden, welkom klanten!' (Duurzaamheid & natuur, 7 november). Hij beschrijft hoe Natuurmonumenten zijn koers wijzigt aan de hand van de adviezen van de Amerikaanse publiciste Selma Sladek die stelt dat de traditionele ledenorganisaties hun tijd gehad hebben. Maar deze ontwikkeling is in Nederland volgens mij helemaal niet nieuw. Het is al een decennium gaande, alleen waren de organisaties nog niet zo gespitst op verandering doordat ze verslaafd waren aan subsidie. Al is zeker de zoektocht van natuurorganisaties interessant en ook het ontstaan van nieuwe verbanden.

Leo Oprel Aalsmeer

Marginalisering illegalen
Het advies van PvdA-voorzitter Spekman en zijn werkgroep over de strafbaarstelling van illegale vreemdelingen is eigenlijk dodelijk voor het hele wetsontwerp. Al hun bezwaren laten zien hoe averechts strafbaarstelling werkt. Het probleem is dat de liberalen de verdere marginalisering van deze vreemdelingen juist nastreven, al zeggen ze dat niet zo cru. Daarom zullen amendementen niet helpen. Slechte bedoelingen zijn daarmee helaas niet te verhelpen.

Die illegalenwet zou moeten sneuvelen.

Jan Wedeven Groningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden