brieven

Euro's of guldens?

De verklaring voor de onjuiste bedragen die Opstelten de Kamer meegaf, is waarschijnlijk eenvoudig. Hij is, zoals zoveel mensen van zijn generatie, blijven denken in guldens. Opstelten zal best wel eens na 2002 aan Teeven gevraagd hebben: "Zeg, hoeveel was het eigenlijk?" En Teeven zal hebben gezegd: "Zo'n slordige 2 miljoen." Wat ook weer juist was, na de invoering van de euro. In het debat heeft Opstelten, zonder zich af te vragen of het ging om guldens of euro's, gemakshalve maar foutief 750.000 guldens afgetrokken van 2 miljoen euro. Een politieke doodzonde, tenzij je toegeeft dat je euro's en guldens nog atijd door elkaar haalt.

Kees van Ravenhorst Heemstede

Zwerfwolf

Uit oogpunt van dierenwelzijn moet de zwervende wolf zo spoedig mogelijk teruggebracht worden naar het gebied van herkomst in Duitsland of Polen. Wolven zijn sociale dieren die in georganiseerd familieverband leven. Het lijkt mij overduidelijk dat Nederland niet geschikt is als verblijfplaats voor grote groepen roofdieren.

Anje Aantjes-de Kuiper Giessenburg

Weidevogels

Het verdwijnen van onze weidevogels wordt echt niet veroorzaakt door predatoren zoals de kraai of de vos, zoals Tom van der Meulen in de brievenrubriek van 10 maart beweert. De achteruitgang is helemaal te danken aan de bedrijfsvoering van onze agrarische sector. Lage grondwaterstanden, intensief en vroeg maaien en overmatig gifgebruik pakken rampzalig uit, niet alleen voor de weidevogels maar ook voor andere diersoorten. Broedsels van weidevogels worden bijvoorbeeld keer op keer kapot gemaaid. De jongen die het nog wel overleven hebben geen enkele bescherming op kaalgemaaid land, laat staan dat er voldoende voedsel voor ze is. Ik hoop dat mensen de moeite willen nemen zich wat meer te verdiepen in de werkelijke oorzaken van deze achteruitgang.

Marlies Aij Beetsterzwaag

Schoon huis

Drie rechters vinden dat 1,5 uur huishoudelijke hulp voldoende is om het huis schoon te houden. Ze hebben blijkbaar nog nooit van 'schoon' gehoord. Huishoudelijke hulp zorgt er ook voor dat mensen later aan de veel duurdere zorg toekomen, en daar is meer dan 1,5 uur voor nodig.

Fred Rademaker Waskemeer

Elfenbos

Uit de column van Ger Groot (Trouw, 10 maart) blijkt overduidelijk dat hij zeer sceptisch is over geloof in elfjes en mystiek. "Helaas schieten mensen die een lans breken voor verbeeldingskracht en het mysterie wel vaker tekort in scepsis en dogmakritiek." Schiet uzelf niet tekort in verbeeldingskracht? Als mensen in elfjes willen geloven, hoeven sceptici zoals u ze net zo min zo fanatiek uit het elfenbos proberen te jagen. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Laat ieder geloven wat hij of zij wil en heb daar vrede mee.

Henkees Ingelse Kats

Die hangt weer

Een musicus roept direct na het einde van de Matthäus Passion in de veronderstelling dat de microfoons uit staan: "Zo die hangt weer voor een jaartje." (Plein 2, 11 maart). Het broodje-aap-gehalte van deze uitspraak is erg hoog. En zoals vaker met broodjes aap, doen verschillende namen en omstandigheden de ronde. Vaak komt zangeres Jo Vincent in beeld. Maar Martin van Amerongen schrijft in 'Zijn bliksem, zijn donder' dat de godvrezende Vincent dit godslasterlijke bon mot niet kan hebben bedacht. Wie dan wel? Van Amerongen denkt aan een van haar mannelijke collega's. Bijvoorbeeld de bas Hermann Schey, die ooit bij het verlaten van een treinstation de dienstdoende buschauffeur vroeg: "Is dit de bus naar Golgotha?" Ook een broodje aap natuurlijk, maar wel een leuke.

Roelof Veenstra Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden