Brieven

Samsom en Rutte: tijd nodig
Zelfs voordat ze op het bordes staan, heeft tekenaar Berend Vonk het huwelijk van Mark en Diederik heel mooi vastgelegd (Podium, 5 november). Knap hoor. Het deed me denken aan alle commotie rondom het huwelijk van Beatrix en Claus. Dat bracht ook veel emotie naar boven en het is tóch goed gekomen. Het heeft dus wat tijd nodig. Een mens moet blijkbaar wennen aan dingen die hem niet bekend zijn. Ik wens het kersverse echtpaar een lang huwelijk toe in voor- en tegenspoed.

Marianne van Terheijden Tilburg

Lage olie- en gasprijs?
Shell heeft minder winst gemaakt (Trouw, 2 november). Reden voor de winstdaling is dat de olie- en gasprijzen laag waren. Kan iemand mij uitleggen waarom dan de benzineprijs aan de pomp al maanden op recordhoogte staat?

Theo Roelofs Rotterdam

Niet weer die CDA-discussie
Rien Fraanje ondergraaft zijn betoog over het gebrek aan discussie in het CDA door de vraag weer op te rakelen of het CDA nu wel of niet de gedoogconstructie met de PVV had moeten aangaan (Podium, 3 november). Als er nou één onderwerp is waarover uitvoerig debat is gevoerd, is het dit wel. Het CDA heeft een groot partijcongres over dit onderwerp meegemaakt (het grootste ooit gehouden in Nederland) waar iedereen gedurende een dag zijn of haar zegje kon doen en uiteindelijk een besluit werd genomen. Helaas is er een aantal partijleden, met name onder de zogenaamde 'prominenten', die zich bij de uitkomst niet wilden neerleggen en de discussie steeds opnieuw startten. De waarde van een democratie is dat je luistert naar minderheden en daar rekening mee probeert te houden. Maar het is ook een waarde dat een eenmaal genomen besluit wordt uitgevoerd en niet telkens opnieuw ter discussie wordt gesteld met dezelfde argumenten.

Marc Wortmann Zeist

Oplossing voor zorgpremie?
Wat een gedoe om die inkomensafhankelijke zorgpremie. De een vindt de nivellering erg, de ander vindt het erg dat de premie na 70.000 euro niet meer stijgt. De een vindt dat het om te weinig mensen gaat om je er druk over te maken en dat de premie dan wel erg onwaarschijnlijk hoog wordt, de ander dat het hier solidariteit betreft. Zou het nu niet handig zijn om vanaf 70.000 het belastingtarief van 52 procent te handhaven? En misschien kan de extra opbrengst dan wel naar ontwikkelingssamenwerking!

Carla Frederiks Enkhuizen

Bereikbare, menselijke god
Wat ben ik af en toe dankbaar dat Trouw bestaat, bedenk ik als ik het artikel over de mormoon Mitt Romney uit heb (Letter & Geest, 3 november). Zowel aansluiten bij de actualiteit als diepgang weten te vinden over een voor mij onbekend godsgeloof. Alle vooroordelen voorbij en een blik kunnen werpen hoe het in de hemel ook zou kunnen zijn. Met in dit geval een menselijke en bereikbare god. Ik heb vandaag besloten ook een nieuwe godsdienst te starten. U hoort nog van haar.

Lucas de Groot Renesse

Studiebeurs voor technici
Het afschaffen van de studiefinanciering is (niet geheel onverwacht) onder luid protest door studenten ontvangen. Dit voorstel zou aankomend studenten ervan weerhouden te gaan studeren. Ondertussen doet zich een probleem op de arbeidsmarkt voor: er is een structureel tekort aan mensen met technische kennis. Daarom stel ik voor de (gedeeltelijke) oplossing van deze problemen te combineren: schaf de studiefinanciering af, met uitzondering van de studiefinanciering voor technische studenten. Zo wordt het begrotingstekort aangepakt, de werkloosheid verminderd en innovatie gestimuleerd. Dit is dus een relatief goedkope ingreep waar het hele land op lange termijn baat bij heeft.

Erik Emondt Delft

Binairo, een belediging
De binairo is doorgaans geen moeilijke puzzel. Na het invullen van de meest voor de hand liggende vakjes blijft er meestal minder dan de helft over om over na te denken. Maar de puzzel in de krant van gisteren was beschamend gemakkelijk. Na het invullen van de vakjes waarover niet nagedacht hoeft te worden, was de puzzel vol! De halve minuut die het kostte om deze puzzel in te vullen, voelde aan als tijdverspilling. Een belediging voor de puzzelaar.

Jan van Veldhuizen Kortenhoef

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden